Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Velebitskim putem stiže i struja

Autor: Velimir Brkić

19.03.2009. 23:00
Velebitskim putem stiže i struja

Foto: Velimir BRKIĆ



Saniranje postojećeg planinskog puta i skorašnje dovođenje električne struje zajednička je akcija Općine Starigrad, HEP-a i zainteresiranih građana vrijedna preko 200.000 kuna. Općina sudjeluje sa oko 150.000 kuna, a Elektra s oko 40.000 kuna. Nakon iskopa 30-ak rupa za stupove i struja će doći u Dobro Selo – Katalinići, najavio je starigradski načelnik Krste Ramić


Najstarijem bračnom  paru na Velebitu, Jurki i Grgi  Kataliniću, koji zajedno imaju  čak 193 godine, svojevrsnim  planinskim samotnjacima koji  su cijeli životni vijek proveli u  gotovo potpunoj izolaciji u  stoljetnim velebitskim stanovima Dobro Selo – Katalinići,  ostvarila se jedna od dvije najveće životne želje. Do njihova  idiličnog planinskog raja u kojem su oni već godinama jedini stanovnici – stigla je cesta  duga 800 metara.
Čuvari Velebita
Umjesto gotovo neprohodne strme kozje staze i opasnih kamenih prepreka konačno su dobili pravu, automobilsku vezu sa svijetom. Toliko  željenu vezu s liječnikom, svećenikom, poštarom, vatrogascima, svojom obitelji. Pravu  vezu sa sedmero djece, 11  unučadi i 11 praunučadi.
– Što da ti kažemo Sukošanac. Ovo je pravo čudo Božje, i više od toga. Hvala svima  koji su pomogli, načelniku  Krsti, novinarima, ma svim  dobrim ljudima. Mislili smo  umriti a ovo ne dočekati. Sad  nam nema druge nego da živimo dok struja ne dođe. Ma,  dok se ne započnu obnavljati  stanovi, dok se naši nekadašnji susjedi, njihova djeca i  unuci ne počnu vraćati, barem  na mjesec-dva godišnje. Da u  ovom blaženom miru više nikad nitko ne živi u samoći kao  moj Grgo i ja, iskreno je zaželjela 98-godišnja baka Jurka  koja poput svog 95-godišnjeg  Grge, zbog očne mrene, već  nekoliko godina, nažalost, živi  gotovo u potpunom mraku.
Dosad je bilo, što u šali što u  zbilji govore Podgorci, lakše  stići na Mjesec nego do velebitskih stanova znakovitog  naziva Dobro Selo. Do jučer  gotovo nemoguće, a danas  stvarnost. Osobnim automobilom se može bez problema  doputovati do jučer potpuno  izoliranih stanova.
– Velebit nije samo planina,  Velebit su njegovi ljudi, običaji, legende, način života. Na  Velebitu se živjelo i umiralo,  rekao je starigradski komunalni redar Mario Zubčić koji  nam je blagonaklono bio vozač od Starigrada do ovog,  moglo bi se reći, već davno  napuštenog velebitakog naselja čiji su jedini čuvari bračni  par Katalinić koji su prije mjesec dana imali rijedak jubilej,  dijamantni pir, odnosno  75-godišnjicu braka. Simpatični starci svojim primjerom  pokazuju da je, barem ponekad, pa bilo to i na Velebitu,  moguće biti u braku “cijelu  vječnost” i pritom, ako Bog da,  doživjeti sto godina – i još k  tome biti sretan.
Do Katalinića se dosad moglo stići strmim kozjim 3-kilometarskim putem kroz šikaru ili automobilom protupožarnim asfaltnim putem pokraj mirila, od starigradske Bikarije do zaseoka Dokoze. Put  se potom nastavljao od stijene  do stijene 800-tinjak metara  pješice po velikoj strmini.
Dar Općine i HEP-a
Sad je napokon stigla i makadamska cesta. I ne samo to.  Ubrzo će u njihovu kamenu  kuću koja stoljeće i više odolijeva velebitskoj po prvi put  stići i struja koju će Jurki i  Grgi darovati Općina Starigrad i HEP.
– Ovdje je sredinom prošlog  stoljeća bilo osam-devet dimova, 50-ak ljudi i puno, puno  dječje cike i vike, prisjeća se  Grgo.
Neobičnu priču o dvoje staraca koji su cijeli život odvojeni od svijeta prvi je proteklog ljeta pokrenuo upravo  Zadarski list na poziv starigradskog načelnika Krste Ramića, nakon što je saniran  makadamski put do Nekića  Dolca u Selinama. Štoviše, uz  pomoć Ministarstva kulture  uspijeva dobiti dozvolu za sređivanje puta kroz Park prirode Velebit, puta čije je probijanje, započeto prije nekoliko godina, zaustavila birokracija. Za nju nije postojala  Jurka i Grgo i njihov život  nedostojan čovjeka, pa je bager u rekordnom roku stopirala građevinska inspekcija,  a sin Ante je zaradio još i  prekršajnu prijavu.
Potpuno izolirani Katalinići  nikad nisu napuštali svoj  skromni dom. Od rođenja žive  na Velebitu od Velikog Rujna,  Velikog Vaganca do Dobrog  Sela iznad Starigrada. Odsječeni od svijeta, bez puta, struje  i posljednjih 25-30 godina bez  ijednog susjeda, samotnjački.  Jedina veza sa svijetom bila im  je magarica Mrka s kojom im  je sin Ante gotovo svakodnevno iz podnožja planine, iz  Koića-Slobodina uzbrdo donosio kućne potrepštine. Bez  obzira na buru, kišu ili snijeg,  pješice kroz šikaru ili na ostarjeloj Mrki, do Dobrog Sela  – Katalinići.
Saniranje postojećeg planinskog puta kojeg je radio  obrt Ante Jurline i skorašnje  dovođenje električne struje  zajednička je akcija Općine  Starigrad, HEP-a i zainteresiranih građana vrijedna preko 200.000 kuna. Općina sudjeluje sa oko 150.000 proračunskih kuna, a HEP-Elektra  s oko 40.000 kuna. Nakon iskopa 30-ak rupa za električne  stupove i struja će uskoro doći  u Dobro Selo – Katalinići,  najavio je Ramić.