Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarska pedijatrija prijatelj djece

Autor: Teuta Babajko Jamičić

19.03.2009. 23:00
Zadarska pedijatrija prijatelj djece

Foto: Vedran SITNICA



Roditelji na Odjelu pedijatrije mogu 24 sata dnevno boraviti sa svojom djecom, čime su ispunjeni glavni uvjeti za humanizaciju bolničkog liječenja malih bolesnika
Zahvaljujući ispunjavanju uvjeta koje je propisao Koordinacijski odbor akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” čiji je cilj promicanje i primjena humanizacije bolničkog liječenja djece, Odjel za pedijatriju zadarske Opće bolnice dobio je počasni naslov “Dječji odjel – prijatelj djece”. Prestižna titula i službeno je potvrđena dodjelom ploče s počasnim naslovom “Dječji odjel – prijatelj djece” koju je na prigodnoj svečnosti dr. Darku Radmanu, voditelju Odjela za pedijatriju uručio prof. dr. sc. Josip Grgurić, ugledni hrvatski pedijatar i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog pedijatrijskog društva. Uz dr. Radmana i dr. Grgurića večanosti uručenja počasnog naslova “Dječji odjel – prijatelj djece” na zadarskom Odjelu pedijatrije nazočili su i dr. Zvonimir Vrančić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, dr. Dario Nakić, zamjenik ravnatelja, vms. Vedrana Pedić, glavna sestra bolnice i Mladenka Majević, savjetnica za menadžment i odnose s javnošću u Savezu društava “Naša djeca”.
Deset godina čekanja
Dr. Radman podsjetio je kako se zadarski Odjel za pedijatriju u akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici” koju je pokrenuo Savez društava “Naša djeca”, Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju i Hrvatska udruga medicinskih sestara – pedijatrijska sekcija, uključio još prije deset godina, a zbog spleta različitih okolnosti, prije svega “udomljavanja” različitih bolničkih odjela i građevinskih radova u krugu bolnice, odužio se proces dobivanja prestižnog naslova. Njegovim stjecanjem zadarska pedijatrija postala je 15. dječji bolnički odjel u Hrvatskoj koji nosi naziv “Dječji odjel – prijatelj djece”. Inače, u Hrvatskoj ima 36 dječjih bolničkih odjela, od kojih svega njih 15 nosi taj počasni naslov.
– Zadarski Odjel za pedijatriju ispunio je sve uvjete Koordinacijskog odbora akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici”. U sklopu akcije, odjelne prostorije prilagodili smo dječjem uzrastu, a igraonicu opremili raznovrsnim sadržajima, zahvaljujući donaciji tvrtke “Procter & Gamble”, govori dr. Radman te dodaje kako roditelji na Odjelu pedijatrije mogu 24 sata dnevno boraviti sa svojom djecom, čime su ispunjeni glavni uvjeti za humanizaciju bolničkog liječenja malih bolesnika.
Dr. Zvonimir Vrančić, ne skrivajući zadovoljstvo zbog dobivanja naslova “Dječji odjel – prijatelj djece”, istaknuo je kako je riječ o prestižnom, ali istovremeno i obvezujućem priznanju koje podrazumijeva dodatno unaprijeđivanje liječenja djece i to ne samo po pitanju stručnosti i organizacije rada, već i proširenju smještajnih kapaciteta.
Red je na gradu Zadru
Uručujući dr. Radmanu ploču s počasnim nazivom “Dječji odjel – prijatelj djece”, dr. Josip Grgurić podsjetio je kako se ove godine obilježava 20. godišnjica Konvencije o pravima djeteta, međunarodnog dokumenta koji je usvojen na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 20. studenog 1989. godine, a sadrži standarde koje država potpisnica mora jamčiti svakom djetetu. Hrvatska je Konvenciju o pravima djeteta prihvatila 1992. godine.
– Dužnost nam je štiti prava djece, osobito sada u kriznim vremenima. Iako standard života neminovno pada, moramo učiniti sve da zaštitimo djecu kako bi izrasla u zdrave, kako psihički tako i fizički i odgovorne mlade ljude, kaže dr. Grgurić zaključujući kako Zadar “diše” prijateljski prema djeci što najbolje potvrđuje novostečeni naslov Odjela pedijatrije koji će uskoro nositi i zadarsko Rodilište.
Nakon Pedijatrije i Rodilišta, naveo je dr. Grgurić, i Zadar kao grad trebao bi krenuti njihovim stopama, prema naslovu “Grad – prijatelj djece” koji nosi svega 17 gradova, odnosno općina u Hrvatskoj.


 KOMFORNIJI BORAVAK DJECI I RODITELJIMA


Iako zadarski Odjel za pedijatriju već godinama radi s prepolovljenim smještajnim kapacitetima, jer na drugom katu zgrade “udomljena” je Pulmologija, roditeljima je omogućeno da 24 sata dnevno budu sa svojom djecom koja su na bolničkom liječenju. Kako roditelji i djeca borave u relativno malim, skučenim prostorijama koje su ležajima na rasklapanje opremljene zahvaljujući donacijama, dr. Zvonimir Vrančić najavio je kako uskoro počinju radovi na adaptaciji dodatnih apartmana za roditelje. Time će se, kako je istaknuo dr. Vrančić, roditeljima omogućiti komforniji boravak na Odjelu za pedijatriju.