Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarska škola na daljinu približava otoke

Autor: Elza Radulić-Toman

19.03.2009. 23:00
Zadarska škola na daljinu približava otoke

Foto: Vedran SITNICA



Možda će se, kako neki vjeruju i nazvati Škola Zadarski otoci, jer će poslije jedne slične u Splitu, ovo biti prva hrvatska škola na daljinu iz koje će se računalnim vezama održavati nastava za svakoga učenika na otocima, od onih dvadesetak u Velom Ižu, do jednoga učenika na Premudi, Olibu ili Molatu
Premda još nije i službeno potvrđen datum otvaranja, nova škola na Bilome brigu najvjerojatnije će otvoriti vrata svojim učenicima u drugoj polovini travnja, negdje poslije uskrsnih praznika. Zadarski osnovnoškolci i njihovi roditelji s Bilog briga i oni koji gravitiraju tome gradskom predjelu su dugo čekali ovu školu, ali ona će ovakva kakva je zasjeniti sve one roditeljske probleme koji su se javljali dok su čekali tijekom godina pa i desetljeća prije nego što je stvarno počela njezina gradnja u jesen 2007. godine. Škola je, zapravo, i brzo završena, jer od kada je počela njezina gradnja do danas kada je završena, prošla je tek godina i pol dana.
Preseljenje učenika
Od Branke Radman, pročelnice Uravnoga odjela za odgoj, školstvo, kulturu i sport Grada Zadra saznali smo da se tamo ovih dana obavlja i dorađuje zadnji “glanc”, ustvari, montira se oprema te idućih dana predstoji tehnički pregled te velike školske zgrade, nakon čega će ona i biti gotova za početak rada, potpuno spremna za dolazak njezinih učenika, koji broje dane kada će useliti u školu bliže njihovim domovima i k tome sasvim novu. Naravno, bit će to učenici koji sada pohađaju školu u Stanovima, možda i najveću u Hrvatskoj koja danas broji preko 1.300 učenika, a kada je napuste učenici određeni još početkom školske godine za Bili brig, OŠ Stanovi će prvi put u svojoj povijesti moći raditi u dvije smjene! Naime, iz nje će u novu školu preseliti polovica učenika, njih više od 600.
Tehnički uopće neće biti problema oko preseljenja, jer će u novu školu ući već unaprijed grupirani učenici i njihovi učitelji, koji će donijeti i školske dnevnike i sve ostalo što ide uz učenike.
Škola na Bilom brigu je prva novosagrađena zadarska osnovna škola poslije gotovo pune 24 godine, prva poslije 1985. godine, kada je bila otvorena Škola “Bartul Kašić”.
Ova škola je ne samo velika sa 21 učionicom i 7 kabineta, nego je i najmodernija u Zadru, ali i u Hrvatskoj, pa i zato što je to i škola na daljinu i što će to biti centralna škola za zadarske otoke.
Škola vrijedna 50 milijuna kuna
Možda će se, kako neki vjeruju i nazvati Škola Zadarski otoci, jer će poslije jedne slične u Splitu, ovo biti prva hrvatska škola na daljinu iz koje će se računalnim vezama održavati nastava za svakoga učenika na otocima, od onih dvadesetak u Velom Ižu, do jednoga učenika na Premudi, Olibu ili Molatu.
Otočne škole su već opremljene potrebnom informatičkom opremom, a računalna centrala će se ovih dana preseliti iz škole “Petar Preradović”, gdje je prvo bila montirana, u novu školu na Bilom brigu. Opremu za zadarsku školu na daljinu je osigurala tvrtka CARnet. Osim što će učenici s otoka svakodnevno imati nastavu na daljinu, oni će povremeno dolaziti organizirano i u ovu školu, uglavnom na stručnu nastavu. Zamišljeno je, također, da će se u 13 školskih odjela nastava održavati za učenike od petog do osmog razreda, a u 14 odjela za mlađe, one od prvoga do četvrtog razreda.
Dakle, ova velika nova škola, pored normalnih učionica za razrednu nastavu, za hrvatski jezik, matematiku, povijest, zemljopis, likovnu i glazbenu kulturu, za strane jezike, za tehnička područja i sve druge predmete, te i kabinete i praktikume, ima i informatičku učionicu, kao i kompjutorsku učionicu. Ima i sportsku dvoranu, najveću u gradu, čak s 1.200 četvornih metara, sa svim pratećim sadržajima, licenciranu za sve sportove. Ima i veliko vanjsko igralište.
Treba reći da je ova škola vrijedna čak pedesetak milijuna kuna, što je osiguralo Ministarstvo obrazovanja i znanosti i da je ona veliki korak prema željenom cilju da zadarski osnovnoškolci u školu idu samo u prvoj smjeni.