Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Znanjem protiv raka

Autor: Marijana Roščić

19.03.2009. 23:00
Znanjem protiv raka

Foto: Filip BRALA



Upravo rano otkrivanje i postavljanje dijagnoze u ranom stadiju bolesti rezultiralo je padom smrtnosti za više od 30%. Ako se odmah započne s liječenjem, pacijentice imaju velike izglede za izlječenje, naglasio je dr. Raspović


Hrvatska liga protiv raka i Europa Donna Zadar organizirale su u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar predavanje dr. Željka Raspovića pod nazivom “Znanjem protiv raka”. Predsjednica udruge Europa Donna Zadar dr. Tatjana Vukelić Baturić kratko je najavila i predstavila gosta predavača dr. Raspovića.
U jednosatnom predavanju dr. Raspović je naglasio važnost pregleda dojke (mamografija), jer, kako je istaknuo, pregled ne štiti od bolesti, ali uvelike pomaže otkrivanju i detektiranju tumorskih stanica u ranoj fazi.
– Razlikujemo dobroćudni tumor (raste sporije, ne napada ostale zdrave stanice, ne prodire u krvotok i lako se odstranjuje) i zloćudni (raste brzo, nekontrolirano, urasta u zdravo tkivo te ga je teško odstraniti u cijelosti. Češće se odstranjuje cijeli organ kako bi se tumorske stanice u cijelosti uklonile). Od uočavanja prvih promjena na dojci (kvržice) do izrastanja invazivnog tumora zna proći 6-10 godina. Upravo rano otkrivanje i postavljanje dijagnoze u ranom stadiju bolesti rezultiralo je padom smrtnosti za više od 30%. Ako se odmah započne s liječenjem, pacijentice imaju velike izglede za izlječenje, naglasio je dr. Raspović.
U rizične skupine spadaju žene u menopauzi (starije od 50 godina), zatim one žene kojima su članice uže ili šire obitelji imale rak dojke, žene koje imaju genetske promjene, žene koje su prerano dobile mjesečnicu i(li) imaju kasnu menopauzu, itd.
Metode ranog otkrivanje raka dojke su: mamografija, liječnički pregled i samopregled. Ako se, primjerice, rak dojke otkrije u prvom stadiju petogodišnje preživljavanje bit će 100%, dok je otkrivanjem raka u IV. stadiju taj postotak negdje oko 20%.
– Nakon što se mamografijom utvrdi prisutnost raka, bolesnica prolazi predoperacijsku obradu (krvne pretrage i dr.) i operacijsku. Operacijom se može ukloniti cijela dojka (mastektomija) ili dio (kvadrantektomija) o čemu ovisi tijek daljnjeg liječenja. Dodatno liječenje ovisi o dobi bolesnice, njezinom stadiju bolesti i o biološkim karakteristikama tumora, a provodi se na više načina: zračenjem, kemoterapijom, imunoterapijom ili hormonskim liječenjem. Svaka od ovih metoda ima svoje mane i prednosti, napominje dr. Raspović koji je predavanje završio savjetima korisnima u borbi protiv bolesti.
– Važno je voditi računa o zdravom životu, baviti se sportom, unositi vitamin D, kalcij, odgovorno se ponašati prema bolesti (npr. savjesno svakodnevno uzimanje hormonskog lijeka čak pet godina) jer i nakon mastektomije ima života, zaključio je dr. Raspović.