Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Milijun potpisa za nula siromaštva

Autor: Anamarija Bilan

19.03.2010. 23:00
Milijun potpisa za nula siromaštva

Foto: Tomislav JERAK



Iako se kriza osjeti, u Zadarskoj nadbiskupiji se još relativno dobro držimo. Osjećamo blago povećanje zahtjeva i korisnika, ali ne toliko u Pučkoj kuhinji koliko u traženju financijske pomoći pri kupnji knjiga, za školovanje djece ili kupnju pokaza. Pomoć traže oni koji su ostali bez posla, kaže don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije


Već neko vrijeme na internetskoj stranici Caritasa može se potpisati peticija “Nula siromaštva”, a potpisivali su je i naši sugrađani tijekom nedavnog Dana socijalnih radnika.
Tijekom dva sata, koliko je trajalo potpisivanje peticije na Narodnom trgu, prikupljeno je 200-tinjak potpisa, čime su u Caritasu Zadarske nadbiskupije vrlo zadovoljni.
Četiri smjera
 – Potpisivanje peticije ‘Nula siromaštva’ inicirao je Caritas na razini cijele Europe pod programom ‘Zero poverty’, a povod je činjenica da je 2010. godina proglašena Europskom godinom borbe protiv siromaštva. Cilj ove akcije je skupiti milijun potpisa svih Europljana i s njima otići u Europski parlament te ih potaknuti da djeluju u četiri smjera čime bi smanjili siromaštvo u Europi, objasnio je don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije. Kao prvi od četiri smjera, u kojima bi Europski parlament trebao djelovati kako bi poboljšao stanje u Europi, istaknuta je potreba za ukidanjem dječjeg siromaštva u Europi, počevši s tim da se do 2015. prepolovi broj djece koja žive u obiteljima koje su ispod praga siromaštva. Iz Caritasa zato snažno preporučuju zajamčiti dječji doplatak svakom djetetu bez obzira na status roditelja.
Drugi smjer je osigurati minimalnu razinu socijalne zaštite svakomu, tako da do 2015. godine sustavi socijalne i zdravstvene zaštite zajamče pristojan životni standard svima. Iz Caritasa snažno preporučuju uvođenje mjera koje jamče pristojnu mirovinu, naknadu bolesnima i dostatan prihod ljudima koji nemaju dovoljno resursa kako bi osigurali dostojne životne uvjete.
Povećanje pružanja socijalnih i zdravstvenih usluga osiguravanjem jednakog pristupa kvalitetnim socijalnim i zdravstvenim uslugama do 2015. godine je treći smjer kojim bi EU parlament trebao krenuti. Mjere koje snažno preporučuju su: za 50 posto povećati dostupnost socijalnog stanovanja u Europi, prepoznati i podupirati skrb u kući kao učinkovitu socijalnu uslugu.
Četvrta mjera koju preporučuju je osigurati pristojne poslove za sve i do 2015. godine smanjiti nezaposlenost ispod pet posto.
Traženje novčanih donacija
Preporučene mjere su: zajamčiti jednak pristup strukovnom obrazovanju, cjeloživotnom učenju i ostalim načinima otvaranja puta do zaposlenja te ponuditi socijalno zapošljavanje osobama koje trebaju posebnu skrb.
 – Iako se kriza osjeti, u Zadarskoj nadbiskupiji se još relativno dobro držimo. Osjećamo blago povećanje zahtjeva i korisnika, ali ne toliko u Pučkoj kuhinji koliko u traženju financijske pomoći pri kupnji knjiga, za školovanje djece ili kupnju pokaza. Dakle, većinom pomoć traže obitelji u kojima su roditelji ostali bez posla. Zbog toga bilježimo porast od 10 posto u traženju novčanih donacija, rekao je Jurišić, istaknuvši da se nada da će uskoro kriza proći.
Dodao je da građani koji žele potpisati peticiju mogu to učiniti u prostorijama zadarskog Caritasa ili na njihovoj internetskoj stranici.
 – Mnogi ljudi se pitaju: ‘Što ću potpisati kad se ništa neće promijeniti?’. Ja im poručujem da potpišu peticiju jer se nadam da ovako možemo nešto napraviti, ističe Jurišić, dodajući da potpisivanje peticije traje dok se ne skupi milijun potpisa. 
Osim peticije Caritas je objavio prijevod knjige “Opservatorij siromaštva i resursa s ciljem animiranja župne zajednice” koja je usmjerena animiranju župnih zajednica u smanjenju siromaštva. Caritas želi stvoriti mrežu župnih Caritasa i župa koji će snimiti stanje na terenu i tako će se lakše moći djelovati.
 – Ovakvim načinom rada dobila bi se cjelovita slika siromaštva u Hrvatskoj, a nakon toga bi mogli i efikasnije djelovati u njegovu smanjivanju, zaključio je Jurišić.