Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sve više maloljetničkih trudnoća i spolno prenosivih bolesti

Autor: Anita Ćustić

19.03.2010. 23:00
Sve više maloljetničkih trudnoća i spolno prenosivih bolesti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Spolni odgoj u školama je jednostavno nužan i nešto što je u Hrvatskoj prijeko potrebno, a što je već godinama europski i svjetski standard. Upravo činjenica da iz godine u godinu raste broj maloljetničkih trudnoća te slučajeva spolno prenosivih bolesti ukazuje na tu potrebu, istaknuo je dr. Dubravko Lepušić


Zabavno-edukativni program, dio ovogodišnjeg, drugog po redu, projekta zadarske Privatne gimnazije s pravom javnosti pod nazivom “Seksualnost adolescenata” održan je jučer u kinu “Pobjeda”. Riječ je o dijelu projekta koji je jučer okupio brojne zainteresirane učenike svih zadarskih škola, a osim edukativnog dijela, u kojemu su sudjelovali predavači i to liječnik ginekolog dr. Dubravko Lepušić te Irena Pavela i Marija Eva Ugrina, studentice 2. godine diplomskog studija psihologije u Zadru, zastupljen je bio i onaj zabavni dio za koji su zaslužne plesne skupine “Pozkok” i “Floorshakers” te dramska i debatna skupina Zadarske privatne gimnazije.
Neizbrisive brojke
Podsjetimo, naime, kako Zadarska Privatna gimnazija s pravom javnosti i ove godine nastavlja s projektom “Seksualnost adolescenata”, kojeg je prvi put održala 2008. godine, a program projekta započeo je još 22. veljače i trajat će sve do kraja ožujka.
Kako je pojasnila Sandra Zelić, psihologinja u ovoj zadarskoj školi i voditeljica projekta, dio projekta koji je održan jučer i koji je ujedno jedini dio otvoren za javnost, je zapravo kombinacija dvaju projekata, “Seksualnost adolescenata” i “Znanje je užitak” čiji je nositelj spomenuti liječnik dr. Dubravko Lepušić. Suradnici u projektu su i mr. sc. Marina Nekić, prof. psihologije s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, dr. Ljiljana Domančić Jurić, spec. školske medicine, Stanislava Nikolić Aras, prof. hrvatskog jezika i književnosti, Maja Šimićev Filippi, prof. francuskog jezika i filozofije i voditeljica debatnog kluba Privatne gimnazije, te učenici Zadarske privatne gimnazije i spomenute studentice diplomskog studija psihologije.
Važno je naglasiti da je projekt “Znanje je užitak” nastao prije četiri godine od kad njegov začetnik, dr.Lepušić, obilazi škole diljem Hrvatske te kroz različita edukativna predavanja na području spolonog odoja educira mlade o odgovornom seksualnom ponašanju.
– Spolni odgoj u školama je naprosto neophodan i nešto što je u Hrvatskoj prijeko potrebno, a što je već godinama europski i svjetski standard. Upravo činjenica da iz godine u godinu raste broj maloljetničkih trudnoća te slučajeva spolno prenosivih bolesti ukazuje na tu potrebu. Mi ne možemo te brojke potpuno izbrisati, ali na ovaj način ih želimo svesti na minimum, istaknuo je dr. Lepušić, naglasivši kako je njegov projekt odobrilo i Ministarstvo zdravstva u socijalne skrbi te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a Europska Unija ga je stavila na svoje službene edukativne stranice kao preporuku edukacije adolescenata.
Ples, smijeh i učenje
Naglasio je također kako je ovo samo alternativan način edukacije mladih i ukazivanja na porast rizičnog ponašanja na ovom području te da je spolni odgoj potrebno uključiti u obrazovni sustav i redovitu nastavu, bilo kao zaseban predmet ili kao dio nekog nekog drugog predmeta.
Jučerašnji je program vodila Ivana Mrđan, učenica zadarske Privatne gimnazije, najavivši sve sudonike, a na samom početku okupljenima se obratila Sandra Zelić, uputivši im nekoliko najvažnijih informacija o projektu.
– Ovo je drugi put da se u našoj školi ovaj projekt nudi učenicima, a zahvaljujući suradnji s Teatrom Verrdi, ovaj put ga imaju priliku vidjeti učenici svih škola u Zadru.
Projekt je uspješno realiziran zahvaljujući suradnji s vanjskim suradnjicima, stručnjacima koji se bave temama vezanim uz spolno i reproduktivno zdravlje mladih, kazala je Zelić, zahvalivši se potom i svim učenicima koji su marljivo radili na osmišljavanju i realizaciji cijelog programa.
Nakon nastupa plesnih skupina i zanimljivog igrokaza “Kad padne mrak”, dramske skupine učenika Zadarske privatne gimnazije, te skeča “Crno-bijelo” kojeg su izveli Ante Medić i Nadine Mičić, učenici debatne skupine Zadarske privatne gimnazije, uslijedilo je predavanje “Spolno rizično ponašanje mladih”, dr. Dubravka Lepušića te “Psihološki aspekti seksualno rizičnog ponašanja mladih” kojeg su održale Irena Pavela i Marija Eva Ugrina.
U cilju sprječavanja neodgovornog ponašanja među mladima, liječnik je predavanje započelo s najčešćom spolno prenosivom bolešću – humanim papiloma virusom, koji najčešće pogađa i muškarce i žene, naglasivši kako je oko 75 posto spolno aktivnih osoba zaraženo nekom vrstom ovog virusa. Činjenica da je ovaj virus uzročnik raka vrata maternice, što znači da rizično spolno ponašanje može dovesti do ove neizliječive bolesti, posebno je zainteresirala okupljenu mladež.
– Zbog tolerantnijeg stava zapadnog dijela svijeta mladi sve ranije stupaju u spolne odnose te razvijaju promiskuitetno ponašanje što rezultira sve češćim neželjenim trudnoćama, te raznim bolestima i infekcijama. Prosječna dob prvog stupanja u spolne odnose u Hrvatskoj je 17 godina, a istraživanja među adolescentima je pokazalo da je po korištenju kontracepcije Hrvatska na zadnjem mjestu u Europi, istaknuo je dr. Lepušić, ukazavši stoga na važnost centara i savjetovališta za spolno i reproduktivno zdravlje kakvi u Zadru ne postoje.