Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vatrogasci na Pašmanu ostali i bez goriva

Autor: Velimir Brkić

19.03.2010. 23:00
Vatrogasci na Pašmanu ostali i bez goriva

Foto: Velimir BRKIĆ



Ostali smo bez goriva za cisternu i navalno vozilo, a kombi je već šest mjeseci u kvaru. DVD je gorivom pet-šest mjeseci opskrbljivao vozni park komunalne ustanove kako bi uopće mogao obavljati svoju osnovnu djelatnost, odvoz smeća. Sad je i DVD ostao bez goriva – Ivica Štorić


Djelatnici Javne komunalne ustanove “Otok Pašman” i dalje su bez osobnih dohodaka s neizvjesnom budućnošću. Blagajna ustanove u stopostotnom vlasništvu Općine Pašman (Kraj, Pašman, Mali Pašman, Barotul, Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj, Ždrelac) je prazna. To je svakodnevica mnogih radnika u Hrvatskoj.
– Osim nas komunalaca koji smo uskoro i bez četvrte plaće za redom ovaj mjesec plaće nije dobilo ni dvoje djelatnika općinske Turističke zajednice. Agonija se i dalje nastavlja. Redovita primanja ima tek osam “općinara” i nekoliko povlaštenih iz komunalne ustanove koja broji 13 djelatnika. Da nije žalosno bilo bi zaista smiješno, govori komunalni djelatnik Ivica Štorić, predsjednik DVD Pašman i predsjednik općinske podružnice Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.
– Preostaje nam čekati tek stečaj kako bi uspjeli dobiti makar zakonski minimalac jer za život više nemamo. Ovako vrijeme prolazi, a pomoći niotkuda, jada se Štorić, otac dvoje malodobne djece.
Osim JKU “Otok Pašman” recesija i besparica zahvatila je i općinsko Dobrovoljno vatrogasno društvo koje broji 40-ak članova, a na čijem je čelu upravo Ivica Štorić.
– Ostali smo bez goriva za cisternu i navalno vozilo, a kombi je već šest mjeseci u kvaru. DVD je gorivom pet-šest mjeseci opskrbljivao vozni park komunalne ustanove kako bi uopće mogao obavljati svoju osnovnu djelatnost, odvoz smeća. Sad je i DVD ostao bez goriva, a općina bez novaca za kupnju dizela pa smo postali vatrogasci pješaci bez potrebnih vatrogasnih kola, niti na nebu niti na zemlji. Tko je tu lud, a tko zbunjen zaista više ne znam, govori Štorić dodajući kako je propao pokušaj pilot projekt spajanja DVD općine Tkon i Pašman u jedan jedinstveni otočni DVD.
Na zajedničkom radnom sastanku za ujedinjenje dva DVD-a podršku su dali županijski zapovjednik Željko Šoša, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović, načelnik Općine Tkon Danijel Katičin i predsjednik DVD-a Tkon Romeo Lukačić.
– Što vrijedi svesrdna podrška kad je pašmanski načelnik Nedjeljko Medić protiv ujedinjenja, naravno zbog besparice. A ujedinjenjem bi znatno smanjili troškove, objedinili jedinstvenu zaštitu od požara na otoku Pašmanu i znatno povećali učinkovitost. Ujedinjenjem DVD-a posao bi pronašla po dva vatrogasca iz općina Tkon i Pašman. Naša općina nema novaca i zasad je ujedinjenje stopirano. Međutim, prošlog tjedna ugasili smo požar u Banju na obiteljskoj kući bez obveznog protupožarnog vozila, sramota, zaključuje Štorić ističući kako je DVD u posljednje dvije-tri godine imao preko 60 protupožarnih intervencija.
Općinski načelnik Nedjeljko Medić kojeg smo kontaktirali dok je bio na sastanku u Zagrebu nije želio komentirati Štorićeve navode već je rekao kako općina dijeli sudbinu ostalih lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj. Recesija i zatvoreni krug dugovanja i nelikvidnosti blagajnu puni znatno slabije od očekivanja.
– Na vrlo važnom sam sastanku u Zagrebu. Mogu tek reći da svim snagama zajedno s direktorom JKU “Otok Pašman” Ivicom Medićem pokušavamo pronaći izlaz iz ove situacije. Uvjeren sam da smo na dobrom putu, poručio je Nedjeljko Medić.


 DVD NEMA UVJETE ZA RAD




Vatrogastvo je isključivo na razini lokalne samouprave. Žao nam je što zasad ne uspijeva ujedinjenje DVD-a Tkon i Pašman zbog znatno bolje opremljenosti i učinkovitosti. DVD Pašman, nažalost, trenutačno nema ni osnovnih uvjeta za rad, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.
Pozivam ovom prilikom sve načelnike i gradonačelnike koji su shodno vatrogasnom zakonu osnovali DVD, a sredstva za njih ne izdvajaju, da sukladno Zakonu o vatrogastvu to svakako učine. Mogu reći da se neki nisu opametili pa ni unatoč tragedijama. Naime, oni koji su imali sluha za pružanje vatrozaštite svojim građanima, odnosno poreznim obveznicima, imaju i dalje sluha, a oni koji nisu to imali prije, nažalost, nemaju ni sada, istaknuo je Šoša najavljujući za 23. ožujka zajednički sastanak sa svim gradonačelnicima i načelnicima u svezi nadolazećih vrućina, turističke sezone i povećane opasnosti od izbijanja požara.