Vatrogasci na Pašmanu ostali i bez goriva

Slika korisnika admin
vatrogasci
Velimir BRKIĆ
Sad je i DVD ostao bez goriva, a općina bez novca za kupnju dizela pa su vatrogasci postali pješaci

Djelatnici Javne komunalne ustanove "Otok Pašman" i dalje su bez osobnih dohodaka s neizvjesnom budućnošću. Blagajna ustanove u stopostotnom vlasništvu Općine Pašman (Kraj, Pašman, Mali Pašman, Barotul, Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj, Ždrelac) je prazna. To je svakodnevica mnogih radnika u Hrvatskoj.

- Osim nas komunalaca koji smo uskoro i bez četvrte plaće za redom ovaj mjesec plaće nije dobilo ni dvoje djelatnika općinske Turističke zajednice. Agonija se i dalje nastavlja. Redovita primanja ima tek osam "općinara" i nekoliko povlaštenih iz komunalne ustanove koja broji 13 djelatnika. Da nije žalosno bilo bi zaista smiješno, govori komunalni djelatnik Ivica Štorić, predsjednik DVD Pašman i predsjednik općinske podružnice Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.

- Preostaje nam čekati tek stečaj kako bi uspjeli dobiti makar zakonski minimalac jer za život više nemamo. Ovako vrijeme prolazi, a pomoći niotkuda, jada se Štorić, otac dvoje malodobne djece.

Osim JKU "Otok Pašman" recesija i besparica zahvatila je i općinsko Dobrovoljno vatrogasno društvo koje broji 40-ak članova, a na čijem je čelu upravo Ivica Štorić.

- Ostali smo bez goriva za cisternu i navalno vozilo, a kombi je već šest mjeseci u kvaru. DVD je gorivom pet-šest mjeseci opskrbljivao vozni park komunalne ustanove kako bi uopće mogao obavljati svoju osnovnu djelatnost, odvoz smeća. Sad je i DVD ostao bez goriva, a općina bez novaca za kupnju dizela pa smo postali vatrogasci pješaci bez potrebnih vatrogasnih kola, niti na nebu niti na zemlji. Tko je tu lud, a tko zbunjen zaista više ne znam, govori Štorić dodajući kako je propao pokušaj pilot projekt spajanja DVD općine Tkon i Pašman u jedan jedinstveni otočni DVD.

Na zajedničkom radnom sastanku za ujedinjenje dva DVD-a podršku su dali županijski zapovjednik Željko Šoša, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović, načelnik Općine Tkon Danijel Katičin i predsjednik DVD-a Tkon Romeo Lukačić.

- Što vrijedi svesrdna podrška kad je pašmanski načelnik Nedjeljko Medić protiv ujedinjenja, naravno zbog besparice. A ujedinjenjem bi znatno smanjili troškove, objedinili jedinstvenu zaštitu od požara na otoku Pašmanu i znatno povećali učinkovitost. Ujedinjenjem DVD-a posao bi pronašla po dva vatrogasca iz općina Tkon i Pašman. Naša općina nema novaca i zasad je ujedinjenje stopirano. Međutim, prošlog tjedna ugasili smo požar u Banju na obiteljskoj kući bez obveznog protupožarnog vozila, sramota, zaključuje Štorić ističući kako je DVD u posljednje dvije-tri godine imao preko 60 protupožarnih intervencija.

Općinski načelnik Nedjeljko Medić kojeg smo kontaktirali dok je bio na sastanku u Zagrebu nije želio komentirati Štorićeve navode već je rekao kako općina dijeli sudbinu ostalih lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj. Recesija i zatvoreni krug dugovanja i nelikvidnosti blagajnu puni znatno slabije od očekivanja.

- Na vrlo važnom sam sastanku u Zagrebu. Mogu tek reći da svim snagama zajedno s direktorom JKU "Otok Pašman" Ivicom Medićem pokušavamo pronaći izlaz iz ove situacije. Uvjeren sam da smo na dobrom putu, poručio je Nedjeljko Medić.

 DVD NEMA UVJETE ZA RAD

Vatrogastvo je isključivo na razini lokalne samouprave. Žao nam je što zasad ne uspijeva ujedinjenje DVD-a Tkon i Pašman zbog znatno bolje opremljenosti i učinkovitosti. DVD Pašman, nažalost, trenutačno nema ni osnovnih uvjeta za rad, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.

Pozivam ovom prilikom sve načelnike i gradonačelnike koji su shodno vatrogasnom zakonu osnovali DVD, a sredstva za njih ne izdvajaju, da sukladno Zakonu o vatrogastvu to svakako učine. Mogu reći da se neki nisu opametili pa ni unatoč tragedijama. Naime, oni koji su imali sluha za pružanje vatrozaštite svojim građanima, odnosno poreznim obveznicima, imaju i dalje sluha, a oni koji nisu to imali prije, nažalost, nemaju ni sada, istaknuo je Šoša najavljujući za 23. ožujka zajednički sastanak sa svim gradonačelnicima i načelnicima u svezi nadolazećih vrućina, turističke sezone i povećane opasnosti od izbijanja požara.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Vrata
Kao zitelj otoka pašmana ovaj članak moram komentirati. Kombi koji spominje gospodin sluzio je kao njegovo privatno vozilo sto svi znaju na otoku. za gorivo koje je navodno dao komunalcu pitam se jeli ima koji pismeni dokument o tome. Sto se tiće plače radnika komunalca u to nisam upučen samo o ljudi koji tamo rade. Ali se nadam da će se j.k.u izvući iz krize radi radnika koji tamo rade i zive od toga
Slika korisnika JuraJuravic
Problemi su svugdje veliki. Svađe i prepucavanja ih neće rješiti. Svi zainteresirani moraju imati priliku da iznesu svoje mišljenje i prijedloge bez straha da ih netko napadne. Podupirem udruživanje koje, kao i sve ostalo , mora biti jako transparentno u pogledu zapošljavanja i trošenja novca te kori
Slika korisnika Revenger
Ma da gospodine VRATA ja se u potpunosti slažem s vama.Posebno jer spomenuti gospodin nije vozija kombi od 4 mjeseca prošle godine pa bi molija ako imate neki konkretni dokaz da ga priložite,kao izjave svjedoka ili slike-jer ako nemate bi vam preporučija da ubuduče pripazite na svoje opazke po našem otoku. Za pismeni dokaz se ne sekirajte jer postoji ako vas več zanima i to svjedok,pa ako ste več na putu vi več znate kamo bi vas svi mi kompletno zamolili da se bar onda uvučete do kraja. Jer ovdje se ne radi ko je koga,nego jednostavno da je opčina u propasti i da se sredstva koja su bila lani namijenjena za DVD Pašman otišla u vjetar. Tako je bilo za projekt za VATROGASNI dom među ostalima stvarima,jer posluha za obične ljude jednostavno nema. Isto tako i najam vatrogasne cisterna za ispust za kanalizaciju u Kablinu u Ždrelcu koji nikad nije plačen od strane komunalca niti je ikad utvrđena cijena najma. Pa se gospodine Vrata zapitajte odkud radna oprema J.K.U Pašman za raditi.Jer nemojte sve napamet govoriti za stvari koje su se događale interno i omaložavati malog čovika u cijeloj ovoj priči. Jer ako imate bar malo dostojanstva što sumljam onda bi to bili javno iznjeli ispred opčinske Zgrade ili se bar pojavite osobno kod načelnika i donesite svoje puste dokaze sobom. Jer ova prepucavanja vam nemaju smisla jer svi od nas imamo svoje greške u životu-neki više neki manje!!! Do sljedečeg članka u novinama vas pozdravljam a nadam se da če biti veoma uskoro.