Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Žene s osmijehom” u Erdutu

Autor: Velimir Brkić

19.03.2010. 23:00
“Žene s osmijehom” u Erdutu

Foto: Velimir BRKIĆ



U vinariji Erdutski vinogradi u Erdutu organizirali smo turističku prezentaciju općine, grada Biograda na Moru i hotela Ilirija uz gastroponudu filipjanskog kraja. Uz domaću spizu prezentiralo se i mediteransko bilje, kao i proizvodi od ljekovitog bilja, kaže Klara Eškinja-Glavan, direktorica TZO Sveti Filip i Jakov


Udruga “Žene s osmijehom” iz Sv. Filip i Jakova, koja okuplja volonterke čije se djelovanje temelji na pomaganju ljudima u potrebi, boravila je u Erdutu, općini u Osječko-baranjskoj županiji, kod žena iz istoimene udruge koje su ih dočekale širokim osmijehom.
U suradnji s filipjanskom Turističkom zajednicom i hotelom Ilirija d. d. iz Biograda na Moru žene je predvodila predsjednica Miluška Zelantov.
Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov tradicionalno je dosada organizirala turističke prezentacije na području Osječko-baranjske županije ostvarujući na taj način cilj – povezivanje “plave” i “zelene” Hrvatske, a prvu takvu prezentaciju je održala 1999. godine u Bizovačkim toplicama Hrvatske.
– U vinariji Erdutski vinogradi u Erdutu organizirali smo turističku prezentaciju općine, grada Biograda na Moru i hotela Ilirija uz gastroponudu filipjanskog kraja. Uz domaću spizu prezentiralo se i mediteransko bilje, kao i proizvodi od ljekovitog bilja PTO Nekić iz Biograda. Nazočnim se obratila i Ljiljana Peričić koja je uz prezentaciju hotela “Villa Donat” iz Sv. Filip i Jakova nazočnim gospodarstvenicima, društveno-političkim i turističkim djelatnicima te medijima približila i ponudu Ilirijinih hotela u Biogradu, kaže Klara Eškinja-Glavan, direktorica TZO.
– Prije svega, pozivamo vas na ovogodišnji 10. festival cvijeća Zadarske županije “Dani cvijeća u Sv. Filip i Jakovu” koja će se održati od 23. do 25. travnja u Sv. Filip i Jakovu. S ovom tradicionalnom manifestacijom zapravo otvaramo i turističku sezonu. Za potencijalne izlagače koji se bave izradom cvjetnih, ali i etnomotiva s ovih prostora osiguran je nastup bez obveze plaćanja kotizacije, poziva Eškinja-Glavan. Pozivu se odmah odazvala vinarija Erdutski vinogradi čime će se i nastaviti ova suradnja.
Miluška Zelantov uime Udruge žena s osmijehom objasnila je zašto je čak 26 od ukupno 38 članica Udruge nazočilo prezentaciji u Erdutu.
– Jasno je da je trebalo što bolje pripremiti sve ove delicije, ali iskoristile smo prigodu obići ovaj kraj, bile smo u herojskom Vukovaru, posjetili smo Aljmaš, a kako se ipak bavimo i humanitarnim radom, na povratku ćemo obići Kutinu, gdje smo prošle godine realizirali jednu donaciju, kazala je Zelantova.
Kako najavljuje Boris Lovretić, predsjednik Uprave Erdutskih vinograda ubrzo će biti i uzvratni posjet na kojem će se predstaviti erdutska vina, ali i turistička ponuda.
Na bogatom stolu bio je filipjanski rižot, salata od hobotnice, lignje sa špagetima, paštetama od brancina i tune, ali i domaće pogače, kroštule, pržene mendule, sušene smokve…


 U NEDJELJU DRUŽENJE I NATJECANJE ŽENA




U posjet filipjanskoj udruzi “Žena s osmijehom” u nedjelju dolazi 50-ak članica udruge “Žena ženi prijatelj” iz Splita koja je u svojih 17 godina postojanja i jedna od najstarijih ženskih udruga u Republici Hrvatskoj. U 10 sati održat će se polaganje vijenca na spomenik palim braniteljima, dok će u 11 sati zajednički nazočiti na svetoj misi u crkvi Sv. Filip i Jakov.
Na mjesnoj plaži u 14 sati održat će se natjecanja u boćanju, pikadu, igri čovječe ne ljuti se, potezanju konopa i ostalim igrama. Susretu u Sv. Filipu i Jakovu pridružit će se i članice udruga žena iz Škabrnje, Zadra i Pakoštana. Ovo okupljanje je predviđeno kao uvod u veliko druženje i okupljanje ženskih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje bi se trebalo održati u Pakoštanima 18. rujna.