Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prijevremeni izbori ne bi ugrozili završetak pregovora

19.03.2011. 23:00
Prijevremeni izbori ne bi ugrozili  završetak pregovora


Okončati pregovore s bilo kojom novom, legalnom tehničkom vladom uopće ne bi bio problem za EU, što potvrđuje i dr. Hrvoje Špehar s FPZ-a koji ističe da je dovršetak pregovora sada samo tehničko pitanje


Postoji opasnost da se  dovršetak pregovora s EU odgodi i  za više od pola godine, sve do proljeća 2012., budu li izbori raspisani  prije nego li se stavi točka na sva još  otvorena poglavlja. Tu tezu posljednjih dana u neslužbenim razgovorima s novinarima potežu svi visokopozicionirani dužnosnici  HDZ-a, a i premijerka Jadranka Kosor često ju poteže u svojim objašnjenjima zašto je tek kraj 2011.  godine termin u kojem se trebaju  održati izbori.
– Ako se pregovori završe u lipnju,  onda neće biti problem da se izbori  raspišu već za jesen. Ali ako se  završetak poglavlja pravosuđe odgodi za rujan ili listopad, onda bi bilo  neodgovorno raspisati izbore prije  tog roka, jer EU neće dovršavati  pregovore s tehničkom Vladom. Dogode li se izbori prije dovršetka pregovora,  EU će čekati provođenje  izbora, formiranje nove Vlade, a i  nakon toga uzet će sebi barem dva,  tri mjeseca da promatra prve poteze  nove vlasti. Pregovori bi dakle umjesto u rujnu, u tom slučaju završili  tek u siječnju, veljači 2012., pa možda  i kasnije, uvjeravao nas je ovih dana  jedan visokopozicionirani dužnosnik  Ministarstva vanjskih poslova.
Milijarde na kocki?
A ako pregovori ne završe u ovoj  godini, dodaje, pitanje je što se može  dogoditi jer je EU sada sve zaokupljenija problemima u Libiji,  Egiptu, Tunisu, fokus se seli na sasvim drugu regiju.
– Zašto je tako važno jesu li izbori  u rujnu ili u studenom? Zar ćemo  zbog ta dva tri mjeseca staviti na  kocku EU i milijardu eura iz euro-fondova koji bismo mogli povući  ako pristupimo Uniji 2013. godine?,   zdvaja član predsjedništva HDZ-a.
No, jesu li stvari takve kakvima ih  se trude predstaviti iz vladajuće  stranke? Bi li uistinu eventualni prijevremeni izbori, koji bi se raspisali  prije dovršetka pregovora, odgodili i  na koliko ulazak Hrvatske u EU.
Za početak, osnovna tvrdnja  HDZ-a da EU ne bi pregovarala s  tehničkom vladom po svemu sudeći  ne stoji. Iz Europske komisije, doduše, nisu željeli izričito odgovoriti  na naš upit o tome bi li pregovarali i  s tehničkom vladom jer, kako kažu,  ne žele prejudicirati niti se na bilo  koji način upuštati u komentiranje  događanja na političkoj sceni u Hrvatskoj. Veleposlanik jedne od za nas  ključnih i vrlo zainteresiranih država  Unije, s kojim smo prošlog tjedna  razgovarali, tvrdi kako pregovori s  tehničkom vladom uopće ne bi bili  problem za EU.
– Ni za nas ni za niti jednu od 27  članica EU izbori ne bi predstavljali  problem, nastavili bi pregovore sa  svakom legalnom vladom. U zakonodavstvu i pravilima EU to, dakle,  nije problem, a druga je stvar ako  vaše zakonodavstvo takvo što priječi,   ističe naš sugovornik.
Proeuropska politika
I dr. sc. Hrvoje Špehar, s Fakulteta  političkih znanosti u Zagrebu,  stručnjak za pitanja europskih integracija, ne vidi problem u pregovorima u slučaju raspisivanja izbora. Na naše pitanje postoji li neko  pravilo Unije da ne pregovara s tehničkim vladama, Šprehar odgovara:  “Naravno da ne!”
– Ne pregovara samo Vlada i ministri, nego pregovarački tim koji se  ne raspušta s raspisivanjem izbora.  Hrvatska je sada u visokoj fazi pregovora, dovršetak tog procesa je više  tehničke prirode u provedbi dogovorenog i čeka se, zapravo, samo  politička odluka EU, ističe Špehar.
Za razliku od procjena u vladajućoj stranci da EU ne bi tek tako  potpisala Ugovor o pristupanju s  nekom novom vladom, Špehar procjenjuje da nema opasnosti od odgode  pregovora zbog tog razloga.
– Osim HSP-a, na čitavoj parlamentarnoj sceni nema stranke koja  bi zagovarala protueuropsku politiku. Ako je slaganje oko proeuropske politike opće, onda ne postoji  opasnost da na izborima na vlast  dođe opcija koja nije za EU. U Uniji  to dobro znaju i ne vjerujem da bi  dodatno nadzirali novu vladu koja u  izbore ide s proeuropskom politikom, objašnjava Špehar.
Eventualni prijevremeni izbori,  dakle, mogli bi odgoditi pregovore za  svega mjesec ili dva, koliko je potrebno za samu provedbu izbora.  Ulazak u EU izbori ne bi ni odgodili  ni ubrzali jer je to ionako stvar –  političke volje i procjene Unije.