Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Država duguje DIP-u 30,8 milijuna kuna

19.03.2012. 23:00
Država duguje DIP-u 30,8 milijuna kuna


DIP je prilikom izrade proračuna za ovu godinu zatražio 83.769.000 kuna, od čega za provedbu referenduma 51 milijun. Međutim, dodijeljeno mu je 52.969.000 kuna, od čega za provedbu referenduma navedenih 20,2 milijuna


Referendum o priključenju Hrvatske Europskoj uniji uspješno je održan 22. siječnja, Sabor je pristupni ugovor ratificirao 7. ožujka, jedino se ne zna kad će biti plaćeni referendumski računi. Naime, Državno izborno povjerenstvo ne može podmiriti sve troškove referenduma i to zato što mu Državnim proračunom nije dodijeljeno dovoljno novca. Inače, Državni proračun je predložen na Vladi četiri dana nakon održavanja referenduma, a u Saboru je usvojen mjesec i dva dana nakon provedbe referenduma pa je teško dokučiti zašto DIP-u nisu osigurana dostatna sredstva za podmirenje računa referenduma.
DIP-u je za provedbu referenduma osigurano 20,2 milijuna kuna, a nepodmireni računi iznose, vjerojatno, oko 30 milijuna kuna. Iznos nepodmirenih računa nitko ne zna točno, niti ga se može znati dok Vlada ne odradi svoj dio posla prema Zakonu o referedumu.
S osiguranih 20,2 milijuna kuna DIP je platio naknade za rad odborima za provedbu glasovanja na državnom referendumu, tiskanje glasačkih listića, informatičku podršku, te akontaciju materijalnih troškova povjerenstvima za provedbu referenduma u županijama i Gradu Zagrebu. U odgovoru na naš upit DIP navodi da nisu plaćene naknade za rad povjerenstvima (županijska, gradska, općina) za provedbu referenduma, te materijalni troškovi povjerenstvima u županijama i Gradu Zagrebu.
Iznos nepodmirenih troškova povjerenstava – naknada za predsjednika i članove – u ovome se trenutku ne mogu znati. Naime, u DIP-u navode da Vlada još nije donijela odluku o visini naknade za predsjednike i članove povjerenstava, a to je, prema Zakonu o referendumu, dužnost Vlade Republike Hrvatske. Vladi smo prošloga tjedna poslali upit ne bi li nam odgovorila koliku je naknadu odredila članovima povjerenstva i kolika je ukupna svota predviđena za isplatu te naknade, ali odgovora zasad nema. Računajući i zamjenike, članova povjerenstva u općinama, gradovima i županijama, odnosno u 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave, je više od 3.500.
DIP je prilikom izrade proračuna za ovu godinu zatražio 83.769.000 kuna, od čega za provedbu referenduma 51 milijun. Međutim, dodijeljeno mu je 52.969.000 kuna, od čega za provedbu referenduma navedenih 20,2 milijuna. Razlika između traženog i dobivenog ukupnog proračuna DIP-a iznosi 30,8 milijuna kuna, točno koliko iznosi i razlika između traženog i dobivenog iznosa za provedbu referenduma.