Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvatski običaji i priroda u Velikom tjednu

19.03.2012. 23:00
Hrvatski običaji i priroda u Velikom tjednu


Posjetitelji se putem nekoliko panoa i vitrina mogu upoznati s nošnjama, izradom uskrsnih jaja i drugih jela, košarama za blagoslov uskrsnih jela…


Gradska je knjižnica Zadar od sinoć domaćin osebujne izložbe “Od Cvjetnice do Uskrsa” koju organizira “‘Družina’ – Čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga”. Autorica izložbe je Martina Mišetić, studentica pete godine studija kulturne antropologije i češkog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dok je autorica teksta u katalogu dr. sc. Manda Svirac, predsjednica “Družine” i nastavnica na Odsjeku za etnologiju zagrebačkog sveučilišta.
Na izložbi čiji je podnaslov “Hrvatski običaji i priroda u Velikom tjednu” posjetitelji se putem nekoliko panoa i vitrina mogu upoznati s nošnjama, izradom uskrsnih jaja i drugih jela, košarama za blagoslov uskrsnih jela, čegrtaljkama i ostalim predmetima materijalne kulturne baštine različitih krajeva Hrvatske, od Srijema i Slavonije, preko Zagreba, Podravine, Like i Istre do Dalmacije. Izložbu obogaćuju i brojne fotografije uskrsnih običaja, kao i popratni tekstovi koji objašnjavaju običaje na Cvjetnicu, Veliki četvrtak, Veliki petak, Veliku subotu i, naravno, na Uskrs. U okviru izložbe održana je radionica pletenja palmi i ukrašavanja uskrsnih jaja na tradicijski način vezenjem, a svečanost otvorenja su prigodnim pjesmama uveličali članovi crkvenog zbora iz Neviđana i KUD “Kukljica”.
– “Družina” je osnovana 1992. godine, a lani smo za svoje djelovanje dobili zastavu identiteta Međunarodne udruge folklornih skupina. To je priznanje našem ustrajnom radu na promociji hrvatske tradicijske kulture i njezinom očuvanju. Okupljamo više od četrdeset različitih folklornih skupina iz svih hrvatskih krajeva, a među njima prednjače one iz Slavonije. Izložba je realizirana na poticaj studenata etnologije i antropologije, a budući da smo je prvi put postavili 2000. godine i od tada obilazimo Hrvatsku, volim kazati kako je riječ o putujućoj izložbi. Ovoj je izložbi prethodilo terensko istraživanje naših studenata koji su proučavali uskrsne običaje Tkona, Neviđana, Kukljice i Biograda. Pored predmeta iz naše arhive, izložili smo i brojne predmete karakteristične za obilježavanje Velikog tjedna koje su nam ustupili KUD-ovi “Nevijana” iz Neviđana, “Kukljica” iz Kukljice i “Kralj Tomislav” iz Biograda na Moru, kao i suradnici Zvonimir Maštrović i Milena Đurasović, kazala nam je uoči otvaranja izložbe Manda Svirac.
Izložba će ispred info pulta Gradske knjižnice Zadar biti postavljena do 24. ožujka, kada seli u Biograd na Moru.