Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Josip je zaštitnik onih koji šute i mole

19.03.2012. 23:00
Josip je zaštitnik onih koji šute i mole


Hrvatski sabor je sv. Josipa izabrao kao zaštitnika našega naroda, a biskupi su to potvrdili prije 40 godina. On je zaštitnik obitelji, hrvatskog naroda i cijele Crkve, kazao je zadarski nadbiskup


Neka blagdan Sv. Josipa bude svima nama poticaj da budemo dobri radnici, vrijedni obiteljski skrbnici i uzorni Božji suradnici poput sv. Josipa koji je i u snu i u stvarnosti znao osluškivati poticaje odozgo. Nije se dao zbuniti svjetskom vrevom i bukom, nego je uvijek svoja htijenja uključivao da čuje što Duh Božji poručuje. Ugledajmo se u njega i budimo otvoreni Božjem govoru kako bismo mogli biti odgovorni u našem životu. Ovaj šutljivi svetac potiče nas i poziva da se otvaramo sve više Božjem putu. Budite dobri čuvari svojih obitelji, bogobojazni putnici, odlični i zauzeti radnici te nadasve izvrsni Božji suradnici, riječi su kojima je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić zaključio svoju propovijed tijekom misnog slavlja koje je predvodio na svetkovinu Sv. Josipa, svečano proslavljenu u istoimenoj crkvi u Zadru na Plovaniji. Mons. Želimir Puljić jučer je predvodio i svečanu euharistiju u crkvi Sv. Josipa u Obrovcu. To je najstarija crkva u Zadarskoj nadbiskupiji posvećena svetom Josipu.
 Mons. Puljić u propovijedi je govorio o ulozi svetog Josipa u Svetoj obitelji, kao i u povijesti velike Božje obitelji, cijeloga čovječanstva, a osobito u našem narodu.
– Hrvatski sabor ga je izabrao kao zaštitnika našega naroda, a biskupi su to potvrdili prije 40 godina. On je zaštitnik obitelji, hrvatskog naroda i cijele Crkve. Župnik je na početku govoreći o svetom Josipu istaknuo njegovu molitvu i šutnju. Šutnja je neobično važna u liturgiji i uopće u našem životu. Josip je zaštitnik onih koji šute i mole. Ima jedna odabrana duša kojoj bijaše dano gledati Djevicu trideset godina svaki dan. Ta odabrana i sveta duša bio je sveti Josip. On je imao sreću ne samo gledati Majku Božju, nego s njome pratiti Onoga koji je sve stvorio. Njega je evanđelist Matej zabilježio kao Josipa pravednika. Njemu je bilo dano nositi u rukama Onoga koji u svojoj ručici drži cijeli svijet. Njemu je bilo dopušteno grliti Onoga koji je u vječnom zagrljaju Oca i Duha Svetoga. Sveti Josip je svojim rukama zarađivao kruh svagdanji za Onoga koji je zapravo kruh anđeoski. Sveti Josip je doista neobičan svetac. Nije bio učenjak, a trideset godina je uz njega Isus, vječna mudrost, učio. Bio je učitelj vječnoj mudrosti. Nije bio bogat, a smio je reći Isusu koji je gospodar svega: “Sine moj. Ti si moj.” Isus, Sin Očev obraća mu se istim riječima kao svom nebeskom Ocu. Gospodin je Isusa i Mariju predao na čuvanje pravednom, skromnom i šutljivom Josipu. Jedino je njega smatrao dostojnim i povjerljivim da ih čuva, kazao je mons. Puljić.