Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mlada rodilja mrtva, liječnici oslobođeni krivnje

19.03.2012. 23:00
Mlada rodilja mrtva, liječnici oslobođeni krivnje


Prema nepravomoćnoj presudi liječnici nisu krivi za smrt Dragice Ivankić (34). Nitko od trojice liječnika nije došao na izricanje presude


Trojica liječnika KB Sveti Duh nepravomoćnom presudom jučer su oslobođena optužbe za nesavjesno liječenje Dragice Ivankić koja je pri porodu umrla s djetetom na bolničkom krevetu 21. veljače 2002. Na izricanju presude Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, baš nitko od tuženih nije se pojavio. Za liječnike Mislava Luku Domljana (46), Fadila Hassana (56) i Renata Baumana (47) Općinski kazneni sud u Zagrebu smatra da nisu nesavjesno postupili, niti nepodobno liječili, te da poduzete medicinske metode nisu bile neuobičajene.
Dvojbe vještaka
Podsjetimo, nesretna Ivankić zaprimljena je tijekom noći oko 1,15 sati u bolnicu Sveti Duh. Dr. Domljan ju je pregledao, no unatoč patološkom CTG zapisu nije napravio dodatne pretrage. Rodilja je dobila unutarnja krvarenja i preminula je zajedno s djetetom. Tužiteljstvo je smatralo da je Domljan olako vjerovao da do štetnih posljedica neće doći, no, sud je pak zaključio drukčije. Državno odvjetništvo najavilo je žalbu na oslobađajuću presudu koju je u dvorani punoj novinara obrazložio sudac Mladen Žeravica.
– Liječnici nisu poduzimali neubičajene metode. Činjenica je da su postojale dvojbe vještaka o kronologiji intervencije. Tu je bilo nesuglasica. Imali smo četiri vještaka iz Rijeke i dva iz Zagreba. No, nijedan vještak nije dao odgovor zašto je došlo do krvarenja, napomenuo je sudac. U optužnici se navodilo da su simptomi pacijentice ukazivali na potrebu hitnog poroda carskim rezom, dok je Domljan nastavio voditi porod prirodnim putem. Kad se Ivankić pogoršalo zdravstveno stanje, pozvan je dežurni specijalist ginekologije, Fadil Hasan. No, ni on je nije odlučio poroditi carskim rezom. Na kraju pozvan je još jedan stručnjak, specijalizant, Renato Bauman, koji je primjenom tzv. vakumne ekstrakcije porodio pacijenticu. Nažalost, djetešce je do tada već bilo mrtvo, a tijekom poroda majka je zadobila rupturu maternice i iskrvarila.
Svi rade u struci
Znakovi rupture maternice, prema mišljenju tužiteljstva, bili su očiti, dok je obrana tvrdila baš suprotno. Svojevremeno je za zataškavanje ove tragedije i propusta svojih liječnika bio optužen i šef ginekologije u bolnici Sveti Duh Asim Kurjak, no iako ga je Općinski sud proglasio krivim i osudio na osam mjeseci zatvora, slučaj je prije pravomoćnosti pao u zastaru. Sva trojica optuženih liječnika i dalje rade u struci.
Dragica Ivankić, 34-godišnja profesorica matematike, te je kobne večeri trebala roditi svoje četvrto dijete. Njezin suprug Robert od početka je bio uvjeren kako se propuste koji su doveli do Dragičine smrti pokušalo zataškati. Optužnica protiv trojice liječnika podignuta je još 2006., četiri i pol godine nakon smrti rodilje. Liječnike se u početku teretilo i za smrt bebe, no taj dio optužbe ispušten je izmjenom optužnice 2009.godine.


Teorija urote medija




– Presuda je neočekivana s obzirom na medijski pritisak koji se događao. Pravosuđe u našoj zemlji ima šanse. Nisam očekivao oslobađajuću, ali ni osuđujuću presudu – kazao je Baumanov odvjetnik Đorđe Anđelković ne precizirajući detalje “pritiska”
– Ta gospođa cijelu trudnoću nije dolazila na pregled, umrla je isti dan oko 12 sati. Čak 30 ljudi radilo je da joj spasi život. Tragedija se dogodila. I to je teško zaboraviti, niti se može negirati. Unutarnje krvarenje koje se pojavilo nakon urednih nalaza krvi nije bilo vidljivo – navodio je Anđelković, dodavši da je nezamislivo da jedan specijalizant bude obuhvaćen ovakvom optužnicom. Cijeli postupak rezultat je sukoba lobija zbog kojeg su tri liječnika upali u žrvanj – kazao je branitelj Domljana, Anđelko Jureško čijeg se klijenta teretilo da nije napravio potrebne preglede i na vrijeme obavijestio nadređenog liječnika Hassana, već je rodilju silom porađao prirodnim putem.