Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prijavilo se 37 proizvođača sa 185 suvenira

19.03.2012. 23:00
Prijavilo se 37 proizvođača sa 185 suvenira


Prijavljenih je više nego lani, ali manje nego smo očekivali. No, kol’ko para toliko i muzike. A novca definitivno nema dovoljno. Svi, dakako, deklarativno podržavaju ideju i obećavaju, ali novca još uvijek niotkuda, požalio se predsjednik Udruge inovatora Zadarske županije Rade Nekić


Ovih je dana zatvoren natječaj za suvenir Zadarske županije za 2012. godinu pa smo tim povodom porazgovarali s predsjednikom Udruge inovatora Zadarske županije Radom Nekićem.
– Prijavljenih je i puno i malo, kako se uzme, kazao je Nekić te nastavio:
– Prijavilo se ukupno 37 proizvođača sa 185 suvenira. To je više nego lani, ali manje nego smo očekivali. No, kol’ko para toliko i muzike. A novca definitivno nema dovoljno. Svi, dakako, deklarativno podržavaju ideju i obećavaju, ali novca još uvijek niotkuda, požalio se Nekić te naveo da je dosad za organizaciju manifestacije “Suvenir Zadarske županije” dosad potrošeno 4.500 kuna. Na računu Udruge inovatora Zadarske županije ima još oko 3.500 kuna, što će možda biti dostatno za kupnju medalja.
– Nešto novca, oko 2.000 kuna, obećala nam je Obrtnička komora Zadarske županije. Taj smo novac već predvidjeli za potrebe pehara koje moramo dodijeliti i to je to. Očekivanja su jedno, a realnost, na žalost, nešto sasvim drugo, konstatira Nekić.
On navodi da će ove godine, a što je određeno prema broju i mjestu prijavljenih, biti izabrana čak četiri najbolja suvenira – suvenir otoka Pašmana, suvenir grada Zadra, suvenir grada Biograda te suvenir Zadarske županije.
– Otok Pašman predstavlja čak pet proizvođača i osam suvenira, grad Zadar će biti zastupljen sa 21 proizvođačem i 98 suvenira, grad Biograd sa šest proizvođača i 58 suvenira, a tu je još pet neraspoređenih proizvođača s dvadesetak suvenira.
Uključuju se i muzeji, koji nisu u službenoj konkurenciji. Njihova uloga je da potaknu stvaralačku maštu sudionika, ali da pritom podsjete i na tradiciju te kulturu ovog područja, koje se onda mogu pretočiti i u suvenir te biti važan doprinos očuvanju kulturne baštine u cjelini, istaknuo je Nekić.
On najavljuje da će ovogodišnja manifestacija donijeti mnoge novitete. No nije otkrio o kojim je točno novitetima riječ već je pozvao sve zainteresirane da to sami utvrde posjetom izložbi suvenira koja će se od 27. do 30. ožujka održati u MAS-u.