Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sanaderovi jataci priznanjem krivnje do blaže kazne

19.03.2012. 23:00
Sanaderovi jataci priznanjem krivnje do blaže kazne


Nagodivši se sa USKOK-om, Anita Lončar Papeš dobila je 11 mjeseci zatvora,a mora vratiti i dva milijuna kuna koliko je njena tvrtka zaradila u aferi.Bojan Dimić dobio je šest mjeseci zatvora i mora vratiti 1,8 milijuna kuna


Prve, a vjerojatno i jedine nagodbe u slučaju Fimi-medija, otvorile su vrata procesu za tu aferu u kojem će, osim službenog predstavnika HDZ-a Damira Sesvećana i bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera, na optuženičkoj klupi jedan pored drugog sjediti HDZ-ovi stranački funkcionari.
Presudom sudskog vijeća kojim predsjeda sutkinja Ivana Čalić, na zatvorske kazne osuđeni su Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić, pomagači Nevenke Jurak i njene Fimi-medije. Nakon što je priznala krivnju, Anita Lončar Papeš sporazumjela se sa USKOK-om i nagodila na 11 mjeseci bezuvjetnog zatvora, a mora vratiti i dva milijuna kuna koliko je njena tvrtka Ani-Lon zaradila u cijeloj aferi. Ani-Lon je i kažnjen s 15 tisuća kuna, dok će Onida, tvrtka Bojana Dimića koji se nagodio na šest mjeseci zatvora i vraćanje 1,8 milijuna kuna, biti zatvorena.
– Smatramo da nema potrebe da Anita Lončar Papeš bude svjedokinja, jer je u istrazi prikupljeno puno dokaza. Ako sud na prijedlog stranke odluči pozvati moju klijenticu, ona će se odazvati pozivu i svjedočiti, kazao je jučer nakon pripremnog ročišta Mitko Naumoski, branitelj Anite Lončar Papeš.
Preostali okrivljenici, kako se zasad čini, nisu uspjeli postići sporazum sa USKOK-om. U toj aferi krivnju poriču prvooptuženi Ivo Sanader, bivši glasnogovornik HDZ-a i Vlade Ratko Maček te Hrvatska demokratska zajednica koja je optužena kao pravna osoba. Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak i bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević surađivali su sa USKOK-om, za što su već i nagrađeni prijevremenim puštanjem iz istražnog zatvora.
Potonja trojka ima razloga da se nagodi s USKOK-om poput Anite Lončar i Bojana Dimića ili bar džentlmenski dogovor kojim bi USKOK u svojoj završnoj riječi preporučio blage kazne za njih. Međutim, njihove su molbe, barem zasad, neuslišane, jer su im očekivanja kazni nerealna. Svi redom žele kazne blaže od pet godina, kako ne bi morali u zatvor odmah nakon presude, a Branka Pavošević navodno traži i uvjetnu kaznu. Doduše, okrivljenički status tijekom postupka ima tu prednost da neće morati odgovarati na pitanja obrane i suokrivljenika.
Na današnjem nastavku pripremne sjednice, sudsko vijeće saslušat će dokazne prijedloge USKOK-a i okrivljenih. U optužnici je USKOK naveo da je utemeljena na oko 13.500 raznih dokaza, među kojima su i iskazi 355 svjedoka. Očekuje se da bi USKOK mogao znatno reducirati broj svjedoka koje namjerava ispitati na sudu. No, ako se to i dogodi, obrane okrivljenih mogle bi tu razliku anulirati. Samo HDZ bi mogao tražiti ispitivanje pedesetak svjedoka, a iz redova Sanaderove obrane najavljeno je da bi i oni mogli pozvati jednak broj svjedoka, među kojima će biti i članovi predsjedništva stranke.