Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sprint benzina prema 12 kuna

19.03.2012. 23:00
Sprint benzina prema 12 kuna


Vlada snižavanjem trošarina ne bi postigla ništa, budući da cijena svaka dva tjedna raste – Jasminko Umićević, naftni konzultant


Ministarstvo gospodarstva je objavilo nove najviše dozvoljene cijene naftnih derivata, koje će distributeri naplaćivati od danas, pa do 2. travnja. Najprodavanije gorivo, Eurosuper BS 95, po prvi put prelazi iznos od 11 kuna po litri, točnije, distributeri ga mogu prodavati po 11,04 kune, odnosno po 2,5 posto višoj cijeni nego dosad (10,77 kuna). Eurodizel poskupljuje s 10,18 na 10,33 kune po litri, Eurosuper 98 s 11,11 na 11,41 kunu. Cijena plavog dizela raste sa 6,54 na 6,66 kuna, plinsko ulje LU sa 7,60 na 7,70 kuna, plinsko ulje LU EL sa 7,35 na 7,45 kuna.
Alibi za poskupljenja
Hoće li Vlada reagirati, još nije poznato, no intervenciju s vrha prije dva tjedna je najavio ministar financija, Slavko Linić. Kako je tada kazao, Vlada bi mogla reagirati smanjenjem trošarina nastave li cijene divljati. “Vjerojatno kod iduće promjene, ukoliko zaista cijene nafte budu i dalje divljale”, kazao je Linić za Novu TV prije točno dva tjedna, napominjući kako se kod benzina može intervenirati, ali ne i kod dizela, budući da se Hrvatska nalazi ispod minimuma koje je EU propisala kao trošarine na dizel.
SSSH je od Vlade jučer zatražio da hitno smanji trošarine, uz upozorenje kako je još jedno poskupljenje goriva u nizu samo “alibi za najavljena poskupljenja struje, grijanja i plina”. Unatrag dvije godine, upozoravaju iz sindikalne središnjice, plaće su realno pale za 3,3 posto, a mirovine za gotovo sedam posto, dok će daljnje poskupljenje goriva izazvati porast ostalih životnih troškova. “Porast će cijene prijevoza putnika i roba, no i to je za Vladu nevažno, jer oni koji odlučuju mogu to platiti. Autobusna karta do Varaždina ili Lošinja saborskog zastupnika stoji tek šest kuna”, ističu iz SSSH. “Psihološka granica” cijene goriva ovisi o platežnoj moći pojedinca, jer za nekog tko prima plaću 20.000 kuna ta granica još nije dosegnuta, za onoga s prosječnom plaćom već je nadmašena, zaključuju iz sindikata.
Potrošnja na pada
Kako, međutim, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, hrvatski građani ne kupuju manje goriva zbog sve viših cijena. Iako je prodaja motornih goriva i maziva u siječnju, u odnosu na prosinac prošle godine, pala za 12,6 posto, riječ je o već tradicionalnom stezanju remena u siječnju, budući da podaci DZS-a kažu i to da je na godišnjoj razini, ako se usporedi siječanj 2011. sa siječnjem 2012., prodaja motornih goriva i maziva zabilježila nominalni rast od 4,2 posto, makar je u siječnju prošle godine litra najprodavanijeg goriva, Eurosupera 95, koštala 9,30 kuna, a krajem siječnja ove godine 10,13 kuna.
Cijena derivata će, ne bude li daljnjeg zaoštravanja sukoba s Iranom, naglo pasti, kao što se dogodilo i 2008. godine, izjavio je nedavno naftni konzultant Jasminko Umićević. Prema njegovim riječima, Vlada snižavanjem trošarina ne bi postigla ništa, budući da cijena svaka dva tjedna raste. Hrvatska je energetski slaba i ovisna država koja se tom globalnom trendu ne može oduprijeti, a smanjenje trošarina bila bi samo populistička mjera koja nikom ne bi pomogla. Sanader je, kaže Umićević, držao “psihološku” granicu od osam kuna, zbog čega je Ina državi ostala dužna dvije milijarde kuna poreza, te se manjak osjetio na davanjima za plaće i mirovine, socijalne naknade i zdravstvo.