Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vlada oduzima Šeksu stražare i tjelohranitelje?

19.03.2012. 23:00
Vlada oduzima Šeksu stražare i tjelohranitelje?


Ministarstvo unutarnjih poslova zatražilo je SOA-inu procjenu je li Vladimir Šeks sigurnosno ugrožen. Ako i zaključi da mu ne treba zaštita, javnost neće službeno doznati zašto mu je osiguranje tako dugo trajalo


Već dan nakon što mu je 22. prosinca prošle godine završio mandat predsjednik Sabora, ispred zgrade u kojoj živi Luka Bebić uklonjena je stražarska kućica. Kao predsjednik Sabora Bebić je bio štićena osoba prve kategorije, a taj status uživa još najmanje šest mjeseci po prestanku obnašanja dužnosti. Ostao mu je službeni auto i jedan tjelohranitelj, ali kućica je ekspresno maknuta.
Fizička zaštita
– Ne znam zašto, međutim meni ona nije niti trebala. Zapravo sam jedva čekao da je se riješim jer mi je samo nagrđivala kuću. A korištenje službenog auta i tjelohranitelja nastojim izbjeći kad god mogu. U pravilu me vozi moja kći, rekao nam je Bebić.
No, sasvim je drugi primjer Vladimir Šeks. On već više od četiri godine nije predsjednik Sabora, ali se pored ulaza u zgradu u kojoj je njegov stan i dalje nalazi stražarska kućica, a čuvaju ga još i dva tjelohranitelja. Šeks je potpredsjednik Sabora i ima pravo na auto i službenog vozača, ali ne i na fizičku zaštitu.
Prema Uredbi o utvrđivanju poslova protuobavještajne zaštite i osiguranju određenih osoba, objekata i prostora, nakon isteka roka od pola godine po prestanku dužnosti, Vlada mora donijeti odluku o provođenju mjera osiguranja za štićene osobe prve kategorije, kakva je bio i Šeks do 11. siječnja 2008. Temelj Vladine odluke je sigurnosna procjena SOA-e. Ovih dana Ministarstvo unutarnjih poslova zatražilo je SOA-inu procjenu je li Šeks ugrožen.
– Dok ta procjena ne bude gotova ne možemo reći ništa konkretnije o Šeksovom osiguranju, kazao nam je ministar Ranko Ostojić. Ali, ako SOA i zaključi da Šeksu ne treba zaštita, javnost neće moći službeno doznati koji su uopće bili razlozi što mu je osiguranje tako dugo trajalo. Takvi su propisi.
Simboli moći
Stoga smo zadnjih dana u razgovoru s niz članova bivše HDZ-ove vlade i stranačkog vodstva pokušali odgonetnuti tko je to prijetio Šeksu, pa su porezni obveznici morali plaćati njegovo osiguranje. Skoro svi naši sugovornici slično su odgovarali.
– Bilo je to isključivo zbog Šeksove osobne komocije, a poznato je da on pati na simbole političke moći, tjelohranitelje, službene aute i tajnice. Nikad se u stranci nije pričalo o tome da ga bilo tko ugrožava, rekao nam je jedan nekadašnji HDZ-ov ministar.
Po svemu sudeći Šeks je zadržao osiguranje zahvaljujući činjenici da tadašnji premijer Ivo Sanader nije želio produbljivati sukob s njim nakon što je odredio da ga u drugom mandatu HDZ-ove vlade na mjestu predsjednika Sabora zamijeni Bebić.
– Šeksa je jako pogodila ta smjena, bio je uvjeren da njemu pripada dužnost predsjednika Sabora. Da ne bi ispalo da ga Sanader želi potpuno marginalizirati, ostavio mu je to osiguranje. Osim toga, sredinom 2008. godine kad je Šeks trebao izgubiti službenu zaštitu, hodao je uz pomoć štaka jer je operirao kuk. I to je pridonijelo da mu Vlada ne ukine osiguranje, makar je nakon kraćeg vremena već normalno hodao, ispričao nam je visoki HDZ-ov dužnosnik u prošlom mandatu.
Nakon Sanadera premijer je postala Jadranka Kosor, a kako je Šeks bio među njezinim najvažnijim saveznicima nije dolazilo u obzir da mu uskrati osiguranje koje mu je toliko važno. Primjerice, dnevni listovi zabilježili su da svako ljeto dvojica tjelohranitelja provode sa Šeksom godišnji odmor u Petrčanima gdje on ima vikendicu. I kad Šeks uđe u more s lijeve i desne strane pliva mu po jedan tjelohranitelj jer “što ako mu pozli”.


Sanader pod policijskom zaštitom 14 mjeseci nakon ostavke




Ivo Sanader nije imao tretman kakav je, u vrijeme dok je bio premijer, priskrbio Šeksu. U rujnu 2010. godine, 14 mjeseci nakon što je podnio ostavku na premijersku dužnost, Vlada Jadranke Kosor ukinula je Sanaderu osiguranje. “Nema indicija koje bi ukazivale da je Sanaderu i dalje potrebna policijska zaštita”, objasnio je tada ministar Tomislav Karamarko.