Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zagorce riješiti lakše nego prošli put

19.03.2012. 23:00
Zagorce riješiti lakše nego prošli put


Važno nam je otvoriti natjecanje pobjedom, ali oni sigurno neće doći u Zadar s bijelom zastavom. Moramo odigrati najbolje što znamo da bismo ih pobijedili – kaže Aleš Pipan, trener Zadra


Od svih klubova u osnovnom dijelu A-1 lige Zabok je vjerojatno onaj, koji je zadao najviše problema momčadi Aleša Pipana. Jedan od četiri prvenstvena poraza, Zadrani su doživjeli upravo u Bedekovčini, gdje su odigrali vjerojatno najlošiju utakmicu dosadašnjeg dijela sezone i postigli najmanje poena, samo 63. Osim toga, Zagorci su jedini A-1 ligaš, koji je na Višnjiku izgubio sa manje od deset poena razlike. Prije točno mjesec i jedan dan Zadar je pobijedio rezultatom 74:65 i to nakon što se jako dugo mučio da dostigne gostujuću prednost. Uspjelo mu je to tek u posljednjih šest-sedam minuta, kada je serijom 17-1 slomio otpor protivnika. Ipak, treba reći da Pipan na toj utakmici nije mogao računati na trojicu šutera, Gorana Vrbanca, Karla Vragovića i Ivana Batura, te da je svega nekoliko dana ranije njegova momčad igrala tešku utakmicu protiv Zagreba u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića. Danas su Zadrani odmorniji, spremniji, kompletniji i jači za još jednog igrača, DeWaynea Reeda, te bi sve osim njihove uvjerljive pobjede bila prava senzacija. Trener, jasno, poziva na oprez i ne podcjenjuje protivnika.
Maksimalno
– Nije nam na kraj pameti da Ligu za prvaka otvorimo s pristupom “lako ćemo”. Prije svega sam rekao igračima da idemo utakmicu po utakmicu. Za svaku se moramo pripremiti najbolje što možemo i svaku, bilo kod kuće ili u gostima, moramo odigrati maksimalno. Tražim maksimalnu koncentraciju i angažman svih igrača koji će stupiti na parket. Tako će biti i protiv Zaboka i protiv svih ostalih momčadi. Važno nam je otvoriti natjecanje pobjedom, ali oni sigurno neće doći u Zadar s bijelom zastavom. Moramo odigrati najbolje što znamo da bismo ih pobijedili – kaže Pipan.
Zadrani ništa nisu prepustili slučaju. Iako ih već u subotu čeka prvi direktan okršaj za četvrto mjesto, protiv Splita na Gripama, te bi večerašnja utakmica trebala poslužiti kao svojevrsno zagrijavanje za taj dvoboj, dobro su skautirali momčad Zaboka i znaju odakle bi mogla zaprijetiti.
– Zabok ima kvalitetnu momčad i dva neugodna centra, Bubala i Kraljevića, koji su dosta visoki i pokretni. U vanjskoj liniji ima iskusne igrače, Tomasa i Leža, te Krušlina. Tu je i Perinčić na četvorci, kojega ne smijemo ostaviti samog na šutu. Dobri su i sigurno mogu nekome pomrsiti račune. Svakog igrača koji uđe u igru treba maksimalno respektirati i paziti da se ne razigra.
Reed pojačanje
Kakav je dojam na trenera Zadra ostavio novopridošli Amerikanac, koji će večeras prvi put zaigrati na Višnjiku?
– Mislim da je Reed igrač, koji će nam pomoći u ostvarenju cilja. Ovdje je tek sedam dana, ali trudi se i mislim da se diže iz treninga u trening. Ima kvalitete koje tražimo i mislim da će biti pojačanje na mjestu organizatora igre. Ako ne već u prvih nekoliko kola, onda sigurno kasnije, kada budu prave stvari. Treba biti strpljiv i dati mu malo kredita.
U Ligi za prvaka više nema pravila tzv. “zaštićenog godišta”, po kojemu u igri uvijek mora biti najmanje jedan igrač rođen 1992. godine ili mlađi.
– Sada neće igrati oni koji moraju, nego oni koji su najbolji. Je li riječ o mlađim ili iskusnijim igračima, to nije toliko važno. Sada imamo baš dobru konkurenciju na svim pozicijama u momčadi. Na temelju rada na treningu i angažmana svakog pojedinca, odlučivat ću tko će biti među dvanaest – za kraj će Pipan, koji večeras na raspolaganju ima sve igrače.


Liga za prvaka




Raspored 1. kola: Zadar – Zabok (19), Cedevita – Split (19), Svjetlost Brod – Cibona (18), Zagreb – Jolly (18).


Debitira DeWayne Reed


Dres Zadra večeras će prvi put u službenoj utakmici odjenuti američki razigravač DeWayne Reed, koji će tako postati osamnaesti igrač, kojega je Aleš Pipan koristio ove sezone. Devetnaesti, nigerijski centar Abdullahi Kuso, trebao bi debitirati u subotu na gostovanju u Splitu. Njegov dolazak na Višnjiku očekuju što prije, s obzirom da je jučer, prema najavama iz kluba, trebao dobiti ulaznu vizu za Hrvatsku.


Zahvala Kluba medijima


Košarkaški klub Zadar poslao je jučer dopis medijima u kojemu stoji.
– KK Zadar Vam se od srca zahvaljuje što ste i u ovoj sezoni A-1 košarkaške lige pratili naš klub i naše rezultate. Uz trud našeg stručnog stožera i igrača i Vi ste jednim dijelom zaslužni za osvojeno prvo mjesto u prvenstvu i plasman u Ligu za prvaka, gdje nas čekaju novi, veliki izazovi. Naš je minimalni cilj osvojiti četvrto mjesto, koje vodi u toliko željenu regionalnu ABA ligu. Stoga Vas molimo da i dalje nastavite pratiti naš rad i rezultate, da pravovremeno izvještavate javnost o našim aktivnostima, te da nam pomognete ponovno napuniti Krešinu dvoranu, jer svima nam je poznato da smo uz pune tribine jači za šestog igrača. A pomoć šestog igrača će nam u nadolazećim susretima biti prijeko potrebna. Molimo Vas da nam pomognete na putu povratka u regionalnu ligu, kako bismo otvorili novu stranicu u povijesti našeg kluba i vratili kvalitetniju i zanimljiviju košarku tamo gdje joj je i mjesto – u Zadar – stoji u dopisu, kojega potpisuje Edvin Šimunov, predsjednik Kluba.


Jolly doveo dva stranca


Očekivano, šibenski Jolly u Ligu za prvaka ulazi jači za još dva stranca. Prvi je 26-godišnji američki centar Akida McLain, koji je visok 206 centimetara, a prvi dio sezone odradio je u ukrajinskom Mikolaivu. Drugi je 24-godišnji Edi Sinadinović iz BiH, koji igra na vanjskim pozicijama, visok je 192 centimetra, a dolazi iz mostarskog Zrinjskog. Obojica bi trebali debitirati večeras, na gostovanju kod branitelja naslova Zagreba. Hrvoje Vlašić, trener Šibenčana, rekao je da s McLainom dobivaju dodatnu energiju pod košem i dozu atletizma, dok će Sinadinović dobro doći u rotaciji na vanjskim pozicijama, te može sebi i drugima iskreirati šut, kao i Hrvoje Puljko i Ronald Ross.