Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Franjo: Zaštitimo slabe i siromašne

Autor: Tihomir Ponoš

19.03.2013. 23:00
Franjo: Zaštitimo slabe i siromašne

Foto: FAH



Pomoć slabima i siromašnima i zaštita okoliša najbolja su zaštita od trijumfa smrti i uništenja, smatra papa Franjo. Homilijom je kao metafora dominirao Sveti Josip, čiji je blagdan Crkva jučer slavila


Homilija pape Franje, ali i cijela svečanost ustoličenja novog rimskog biskupa, bila je prožeta skromnošću i jednostavnošću. Papa je pozvao na obranu i pomaganje slabima i siromašnima, a napomenuo je i važnost zaštite okoliša. Pomoć slabima i siromašnima i zaštita okoliša najbolja su zaštita od trijumfa smrti i uništenja, smatra papa Franjo.
Na ustoličenju se okupilo oko 200.000 ljudi, a procjenjuje se da je u Rim doputovalo oko milijun vjernika. Svoje su predstavnike imale 132 države i brojne vjerske, ne samo kršćanske, zajednice. Posebno je zapažen bio dolazak vaseljenskog patrijarha Bartolomeja I., što je prvi dolazak jednog vaseljenskog patrijarha na ustoličenje novog pape od velikog crkvenog raskola 1054. godine.
Homilijom je kao metafora dominirao Sveti Josip, zaštitnik Crkve, čiji je crkveni blagdan bio na dan Papina ustoličenja. Sveti Josip prikazan je, u skladu s crkvenom tradicijom, kao nesebični zaštitnik čije je djelovanje uzorno i inspirativno i danas.
– Molim sve koji su na odgovornim položajima u ekonomiji, političkom i društenom životu, sve muškarce i žene dobre volje, da budu zaštitnici stvaranja, zaštitnici Božjeg plana upisanog u prirodu, zaštitnici jedni drugih i okoliša, kazao je Franjo.
Homilija je odisala i duhom sv. Franje Asiškoga, utemeljitelju franjevačkog reda, prema kojemu je Jorge Maria Bergoglio uzeo papinsko ime. Sveti Franjo Asiški u zapadnom je kršćanstvu simbol siromaštva, odnosno materijalnog pomaganja siromašnima, jednostavnosti, karitativnosti i ljubavi prema prirodi. Sve je te odlike sv. Franje Asiškoga iznio u svojoj homiliji papa Franjo i prema naznakama prvog tjedna pontifikata upravo će inzistiranje na tim vrijednostima obilježiti njegovo razdoblje na čelu Katoličke crkve.
Na početku inauguralne mise novi je papa, koji sebe mnogo češće naziva rimskim biskupom, čime želi istaknuti povezanost s vjernicima i onima koje se naziva običnim, malim ljudima, primio simbole papinske moći i službe. Kardinal protođakon Jean-Louis Tauran stavio je preko njegovih leđa palij od janjećeg runa, a nakon toga mu je dekan Kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano na lijevu ruku stavio ribarski prsten. Na Papin zahtjev, prsten nije od zlata nego od pozlaćenog srebra.
Franjo se u homiliji prisjetio i svog prethodnika Benedikta XVI., koji je na dan ustoličenja novog pape slavio imendan. Prije početka mise Franjo se provozao Trgom sv. Petra i to u otvorenom automobilu kako bi mogao ostvariti izravan kontakt s vjernicima, a ne u blindiranom papamobilu, što se također tumači kao još jedan znak skromnosti i izravnosti novog poglavara Katoličke crkve.
 


Josipović s Papom o EU




Hrvatsko izaslanstvo predvodio je predsjednik Republike Ivo Josipović, a u Vatikanu je bila i njegova supruga Tatjana te prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Josipović je, kao i mnogi drugi čelnici država, s Franjom razmijenio nekoliko riječi.
– Spomenuli smo naravno Hrvatsku i naš ulazak u EU i to je za prvi susret bilo dovoljno, kazao je Josipović u Vatikanu, prenosi Hina. Josipović je kazao da su od početka pontifikata Franje jasne njegove poruke skromnosti i solidarnosti, a moguće je da Franjo “ima tu snagu da pokrene možda i neke nove društvene procese”.