Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pletenje maslinovih grančica

Autor: Irena Jurjević

19.03.2013. 23:00
Pletenje maslinovih grančica

Foto: Vedran SITNICA



Ova radionica je jedan osjetilni trenutak koji priča tradicijsku priču, a vezana je direktno uz prirodu i u ovom svijetu koji nam je jedan jedini koji živimo, dajemo priliku mladima da zastanu na jedan trenutak i svojim rukama naprave nešto kreativno, kazala je voditeljica radionice prof. Karmen Turčinov


Pletenje maslinovih grančica postoji od pamtivijeka. Ipak, žurba i način življenja u današnjem vremenu, mnogo toga potiskuju u zaborav. To je ujedno bio motiv održavanja još jedne radionice pletenja maslinovih grančica u organizaciji muzejsko pedagoške službe i Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, a koju su jučer pohodili učenici osnovnih škola Petar Preradović, Valentin Klarin i Zadarski otoci.
– Ova radionica je jedan osjetilni trenutak koji priča tradicijsku priču, a vezana je direktno uz prirodu i u ovom svijetu koji nam je jedan jedini koji živimo, dajemo priliku mladima da zastanu na jedan trenutak i svojim rukama naprave nešto kreativno, kazala je voditeljica radionice prof. Karmen Turčinov.
Danas će dvosatnu radionicu proći učenici Gimnazije Vladimira Nazora te djeca iz dječjeg vrtića Vrapčić, a interes za radionice je izuzetno velik. Javljaju im se i odrasli ljudi, kazao je muzejski pedagog Branislav Jelenić. Ipak, kako su ograničeni prostorno i kadrovski nisu u mogućnosti, nažalost, primiti više grupa, pojasnio je.
– Osnovni cilj Etnološkog odjela i muzejske pedagoške službe je da se ove tradicionalne vještine i navike prenose na mlađe generacije kako se ne bi izgubile. Jer, svi ti običaji i tradicija nestaju te na ovakav način želimo to spriječiti, zaključio je Jelenić.