Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Predizborna kampanja srušila cijenu komunalnog doprinosa?

Autor: Josip Portada

19.03.2013. 23:00
Predizborna kampanja srušila cijenu komunalnog doprinosa?

Foto: Marin GOSPIĆ



Želimo pomoći ovčarima, poljoprivrednicima, obrtnicima, onima koji se bave turizmom i svim našim građanima koji imaju objekte ili dijelove objekata koje treba legalizirati, rekao je gradonačelnik Fabijanić. Jasno je da se to radi zbog predizborne kampanje, bez namjere da se riješi bit problema, ističe Maržić
Na prijedlog gradonačelnika Paga Ante Fabijanića, Gradsko vijeće Paga je donijelo Odluku o komunalnom doprinosu kojom je komunalni doprinos za legalizaciju objekata po Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama smanjen za 80%. Na području grada Paga ima 40-ak nezakonito izgrađenih kuća, 400-tinjak nadogradnji napravljenih bez građevinske dozvole kao što su garaže, terase, ljetne kuhinje i ogradni zidovi te 300-tinjak gospodarskih objekata na poljoprivrednim površinama i na pašnjacima.
Paška stranka protiv
– Želimo pomoći ovčarima, poljoprivrednicima, obrtnicima, onima koji se bave turizmom i svim našim građanima koji imaju objekte ili dijelove objekata koje treba legalizirati. U Pagu ima kuća s rješenjima za rušenje koje vlasnici nisu mogli legalizirati zbog visokog komunalnog doprinosa. Odlukom su, uz smanjenje komunalnog doprinosa, predviđene i mnoge druge pogodnost koje će imati oni koji podnesu zahtjev za legalizaciju, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Gradonačelnik Fabijanić je naveo kako vijećnici Paške stranke nisu podržali Odluku o komunalnom doprinosu.
– Vijećnici Paške stranke nisu glasovali za odluku, nego su podnijeli amandman. Tražili su smanjenje komunalnog doprinosa za 90%, međutim, upravo to je učinjeno ovom odlukom jer je, uz smanjenje od 80% i uz druge pogodnosti, komunalni doprinos u prosjeku upravo toliko i smanjen. Dakle, amandman Paške stranke nije imao smisla. Oni su zapravo pokušali zaustaviti donošenje odluke, a posljedice toga bi osjetili građani koji ne bi mogli legalizirati svoje objekte ili dijelove objekata. Nasreću, većina vijećnika je podržala odluku, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Željko Maržić, predsjednik PSP-a i gradski vijećnik odbacuje navode gradonačelnika Fabijanića.
– Osobno sam prije više od godinu dana, na sjednici Povjerenstva za prostorno uređenje Gradskog vijeća predložio smanjenje komunalnog doprinosa za domaće stanovništvo, jer su stanovnici grada Paga to već na različite načine plaćali. Gradskom vijeću smo podnijeli amandman na Prijedlog odluke o komunalnom doprinosu i tražili da se iznos smanji ne za 80, nego za 90%, ali to predlagač i Vijeće nisu prihvatili. Zanimljivo je da je predlagač objavio Prijedlog odluke prije negoli je materijal dostavljen vijećnicima, a nažalost mnoge smo važne materijale u proteklom razdoblju dobivali na klupama prije samog početka sjednica. Jasno je da se to radi zbog predizborne kampanje, bez namjere da se riješi bit problema. Sredstvima komunalnog doprinosa trebalo bi financirati javne površine, nerazvrstane ceste, groblja, javnu rasvjetu, a što bi trebalo biti definirano prostorno planskom dokumentacijom, ističe Maržić dodajući kako u Gradu Pagu Prostorni plan uređenja grada Paga nije usklađen sa Zakonom od 2007. godine, te od travnja 2008. godine nema na području grada nijednog Detaljnog plana uređenja, jer isti nisu tada usklađeni sa Zakonom.
Komunalni doprinos za ovčarske nastambe
– UPU grada Paga i UPU naselja Šimuni još nisu doneseni, tako da ni u jednom naselju na području Grada, uključivši i Pag, osim naselja Proboj, nemamo DPU-om ni UPU-om određen prostorni razvoj naselja. Nemamo DPU-om ni UPU-om, osim u naselju Proboj i Turističkoj zoni Paška rebra 3, definiranu nijednu cestu, niti javnu površinu, u koje bi trebalo uložiti sredstva komunalnog doprinosa. Umjesto da radi na pripremi i donošenju prostorno planske dokumentacije, koja je nužan preduvjet razvoja svake jedinice lokalne samouprave, te temelj za ulaganje sredstava komunalnog doprinosa, što sam na sjednicama Gradskog vijeća u više navrata upozoravao, a i davao konstruktivne prijedloge u javnoj raspravi na nacrte PPUG Paga, UPU-a grada Paga, gradonačelnik ovakvim pristupom skreće raspravu s ključnih problema Grada, koje ne rješava, na druge teme, rekao je Maržić.
Po Odluci komunalni doprinos za ovčarske nastambe na pašnjacima i gospodarske objekte na poljoprivrednim površinama iznosi jednu kunu po metru prostornom, a za garaže i spremišta iznosi dvije kune po metru prostornom. Komunalni doprinos se može plaćati u obrocima tijekom dvije godine, a oni koji sve plate odmah, imaju pravo na 10% popusta. Za legalizaciju objekata za bavljenje turizmom komunalni doprinos se dodatno smanjuje za 50%, a od 60 do 70% se dodatno smanjuje za obrtnike. Smanjenje ovisi o broju radnika koje zapošljavaju. U paškoj gradskoj upravi očekuju kako će se, nakon donošenja Odluke o komunalnom doprinosu, povećati broj zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada, dijelova zgrada i gospodarskih objekata.