Sve što proizvede proda na kućnom pragu

Slika korisnika admin
GRŽAN U MASLINIKU - Učio je od velikana maslinarstva

Vicešampionom za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti na Noćnjaku 2014. koji je održan u Zadru proglašen je Vilim Gržan iz Petrčana. Vrijedna titula ostvarena je nakon iznimno teške maslinarske godine u žestokoj konkurenciji. Na ovogodišnji Noćnjak pristigla su 303 uzorka iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

Struka je ulja ocijenila savršenima uz dodatak kako je preko 85 posto pristiglih uzoraka ekstra djevičanske kvalitete. Zlatnu kvalitetu te razine postigao je Gržan.

Učio od velikana

Gržan ima oko 200 stabala maslina na tri lokacije u Petrčanima. Maslinarstvom se počeo baviti početkom devedesetih. Danas nakon više od dvadeset godina maslinarsko-uljarskog iskustva posebno ističe kako je za njegov uspjeh najzaslužnija struka. Učio je od velikana maslinarstva s ovog prostora. Znanje je upijao od velikog barda Dobroslava Elezovića koji mu je bio mentor u samim počecima, kasnije je surađivao s voditeljem Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Zdravkom Bušićem, a danas su tu Gordana Dragun i Ivan Šimičević.

- Titula vicešampiona je rezultat znanosti. Bez Poljoprivredne savjetodavne službe naše županije nje ne bi bilo. Moram spomenuti Zdravka Bušića i Gordanu Dragun čije brojeve imam i koje sam mogao nazvati u podne i u ponoć i koji su nebrojeno puta bili u mome masliniku.

Elezović iznad svih

Prije toga kod mene je dolazio doajen dalmatinskog maslinarstva pokojni Dobroslav Elezović, govori Gržan te se prisjeća doajenovog rada:

- On je u organizaciji Zadružnog saveza išao po našim selima, molio nas da im se odazovemo i učio nas što, kako, kada i zašto napraviti u masliniku. Elezović je bio čudo od stručnjaka, znanstvenika i težaka. On nam je donosio grančice, pokazivao plodove, dijelio literaturu. Molio nas je da ustrajemo u domaćim sortama. Introducirane sorte da, ali u vrlo ograničenim količinama. U mom masliniku upravo prevladavaju domaće sorte. Ima puno sorti, a neke sam i eliminirao. Eliminirana je ascolana terena. Po mom sudu njoj je ovdje pretoplo, nema dovoljan broj hladnih dana da bi se mogla razviti diferencijacija pupova kako treba i rezultat je slab rod.

Za domaću kvalitetu daleko se čuje. Tako Gržan bez problema proda svoje ulje već starim kupcima i to na kućnom pragu. Mjesta za nove je malo. Jedna od onih koja se želi ustaliti na spisku njegovih stalnih mušterija jest doktorica iz glavnog grada Rumunjske Bukurešta. Za Gržana je čula od svoje kćeri koja je bila na ljetovanju po Jadranu.

- Njena kći pitala ju je što želi da joj donese kao dar, a ona joj je odgovorila pravo maslinovo ulje. Njoj je netko s otoka rekao za mene, ona je to prenijela svojoj majci koja je lani prvi put došla kod mene i na jedvite jade me izmolila da joj prodam dvije litre ulja. Jedva samo joj prodao i to od moje obiteljske zalihe. Ona mi je pričala da je sada hit u prehrani konzumiranje maslinovog ulja zbog svih njegovih blagotvornih učinaka na ljudski organizam.

 Zadarski nositelj priznanja

Sada mi svako malo šalje mailove da provjeri jesam li joj ostavio ulje kad dođe ovu godinu, govori Gržan.

Za kraj Gržan ima prijedlog za Zadarski list i prilog Plodove zemlje i mora:

- Zadarski list je napravio puno na našem području i to ne samo u poljoprivredi. Zašto Zadarski list ne bi bio nositelj jednog visokog maslinarskog priznanja koje bi se zvalo "Dobroslav Elezović"? To bi se priznanje dodijelilo onim maslinarima koji se kroz neki duži rok nalaze u samom vrhu kvalitetom svog ulja. Elezović je bio velikan, a njih ne smijemo zaboraviti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno