Ćakula o smeću u dvorištu i Centru kojim će se riješiti preko 300 divljih deponija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Kakva bi uloga komunikacija trebala biti u gospodarenju otpadom, pokušat će se odgovoriti na simpoziju koji otvoren u zadarskom hotelu Donat. Sve nazočne najprijue pozdravio predsjdnik organizacijskog odbora dožupan Božidar Longin koji je istaknuo važnost dobre komunikacije u ispunjenju svih obveza oko zbrinjavanja otpada koje su se preuzele ulaskom u EU. Odgovor na komunikacijske probleme pokušat će dati 200-tinjak sudionika kroz prijavljenih 35 stručnih radova.

Longin je istaknuo nadu da će simpozij postati tradicionalan i da će se organizirati svake dvije godine.

Kakvi su komunikacijski problemi u tom području zaštite okoliša možda je najbolje objasnio u pozdravnom govoru zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta. On je to slikovito objasnio na Centru za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim.

- Koliko god mi imali posla oko Centra to je puno lakše nego savladati pitanje: "Što se tu radi?" Tu imamo paradoks medija koji na prvom mjestu informacije u trenu prenesu svijetom. Na drugom mjestu je otuđenost, a na trećem imao „ćakulu" koja je izgleda najjači medij. Ta ćakula vam može napraviti puno lošeg u rečenici: „Dovest će vam smeće u dvorište!" Nakon toga možete samo pretpostaviti koliko vam komunikacijske vještine treba da bi ljude uvjerili da ćemo Centrom riješiti više od 300 divljih deponija razasutih kršem i time ekološki najbolje zaštiti ovaj kraj, rekao je između ostalog Kalmeta očekujući od simpozija unapjređenje komunikacije u zbrinjavanju otpada.

Na izreku kako otpad nije smeće, podsjetio je zadarski župan Stipe Zrilić. Župan Zrilić je naglasio kao je jedan od ciljeva koje je sebi postavila Zadarska županija u Županijskoj razvojnoj strategiji i cilj br. 4.- unaprjeđenje zaštite okoliša i kvalitete života, a pod njim prioritet unaprjeđenje zaštite okoliša i povećanje energetske učinkovitosti i sanacija onečišćenih lokacija, razvoj sustava i unapjređenje infrastrukture i usluga za gospodarenje otpadom.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, ističe Zrilić, sve su važnije industrijske prakse koje se bave modernizacijom proizvodnje s ciljem smanjivanja utjecaja na okoliš, bilo da se radi o stakleničkim emisijama ili o sustavnom gospodarenju otpadom. Hrvatska trenutno odlaže više od 85 posto otpada na odlagališta, a do 2018. godine ima obvezu uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom što podrazumijeva sanaciju i zatvaranje postojećih odlagališta, kao i početak rada centara za gospodarenje otpadom. Ukoliko to ne učinimo, plaćat ćemo, kaže župan Zrilić, tzv. penale.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno