Različiti stilovi i zajednička ljubav prema slikarstvu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Mile MARIĆ

U organizaciji Gradske knjižnice Benkovac i Likovne udruge Art Forum Zadar, a pod pokroviteljstvom Grada Benkovca i Zadarske županije, uz medijsku promociju Radio Benkovca i Zadarskog lista, u Galeriji Gradske knjižnice Benkovac otvorene su dvije samostalne izložbe zadarskih likovnih umjetnika Milana Ciglara (Sugestivne op-art kreacije) i Nevena Otavijevića (Poetika izražajne ekspresivnosti). Službu je svečano otvorio poznati benkovački fotoumjetnik i pjesnik Branko Antunović koji je svojim pjesničkim izričajem zajedno s Nikolom Šimićem Toninom obogatio otvorenje uz glazbenu pratnju Filipa Čuline na pianinu.

Ritmika poteza

"Autor se predstavlja izložbom svojih recentnih djela ljubiteljima likovnosti i javnosti grada Benkovca u galeriji Gradske knjižnice. Umjetnikova likovna poetika upućuje na nastavljanje tradicije slikarstva naglašenog kolorizma te izražajne ekspresije. Riječ je o slikovnim kompozicijama koje su određene figurativnom tematikom poput krajolika, mrtve prirode, interijera, figura i sl., koje slikar na osobit način bitno reducira, oslobađajući ih suvišnih detalja, a sami predmeti se pretvaraju u simbole. Tako pročišćenim sadržajem dominiraju konturni obrisi kao svojevrsna konstrukcija u crnoj ne boji, unutar koje autor promišljeno raspoređuje kontrastne suodnose izražajnih gama toplih i hladnih boja, harmoniziranih unutar pojedinih dijelova i cjeline. Posebnost izražajne ekspresije je naglašena ritmika poteza kista na podlozi, a što u konačnici zrači autentičnom sugestivnošću likovnog naboja evidentnog na izloženim slikama" - istaknuo je između ostaloga likovni umjetnik i pedagog, prof. Boris Žuža u osvrtu na poetiku izražajne ekspresije Nevena Otavijevića.

Nogometna karijera

Neven Otavijević rođen je 1968. u Zadru. Osnovnu i srednju tehničku školu je završio u Zadru. Kasno se počinje baviti slikarstvom, iako je to nedvojbeno njegov životni poziv. Crtački talent ga je pratio od malih nogu pa je buknuo u kasnim tridesetim godinama njegovog života. U procesu slikanja najviše koristi uljene i akrilne boje na platnu. Redovni je član likovne udruge Art Forum Zadar te sudjeluje na svim skupnim izložbama, likovnim kolonijama i humanitarnim akcijama Udruge.

Milan Ciglar, rođen je u Ptuju 1944. godine, a u Zadar dolazi 1969. gdje radi u GP Jadran kao električar 30 godina. U mladosti se aktivno bavi sportom, posebno nogometom (u rangu druge lige). Kasnije se počeo zanimati za šah. Tih godina šah je u Zadru bujao, te postaje majstorski kandidat. Kao umirovljenik osvaja 3. mjesto pojedinačno te dvije zlatne medalje ekipno u Hrvatskoj. Voli plivanje i pliva maraton Preko - Zadar, a za svoju dušu zasvira i gitaru. Zanimanje za nefizikalne pojave kod njega potiče predavanje dr. Hartmana gdje se upoznajem s radiestezijom. Surađuje s Dankom Sorićem koji je educiran na tom području, pa zajedničkim radom i uz pomoć strojeva za bušenje postižu izvanredne rezultate u pronalaženju voda. U slikanju je kao potpuni amater, te prepušta svojh rad sudu struke i publici. Volio bi, kaže, kad bi njegov rad dopirao do duše barem malog dijela posjetitelja njegovih izložbi. Redovni je član Art Foruma Zadar te sudjeluje na svim skupnim izložbama, likovnim kolonijama te humanitarnim akcijama Udruge.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno