Svaka Goranova ovca i koza odziva se na vlastito ime

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Nedjelja je, kasno popodne a sa prometnice Benkovac - Medviđa jasno se na krškom pašnjaku uočava bijela kolona ovaca i koza, a kako se približavala prometnici sve je jasniji bivao i zvuk zvona zvonarica. Pastir, Goran Zrilić ( 38 g.) iz Popovića korača ispred kolone, a prate ga psi, jednogodišnji križanac tornjaka i kavkaskog ovčara po imenu Medo i dva hrvatska ovčara.

Medo jači od vuka

Veliko stado od 150 ovaca i 80 koza vraćalo se sa visinskih pašnjaka Brguda, što znači da dnevno prohoda samo od kuće do pašnjaka i nazad cca 6 kilometara ne računajući hod za ispašom i brstom.

Ipak, po dolasku kući umor je pokazao samo Medo. Odmah je legao ispred svoje kućice gdje ga je Goran privezao, pojašnjavajući da je to nužno radi toga što bi napao svakoga tko se približi ovcama. - Takav je od prije tjedan dana, kaže Goran i dodaje: - Nakon direktnog susreta s vukom kojom prilikom ga je istjerao iz stada, spasivši jednu kozu i od toga dana napada na sve što se približi stadu. Pretpostavljam da vidi u svakoj njemu nepoznatoj osobi potencijalnog neprijatelja blaga za kojeg je zadužen.

Razdvajanje ovaca i koza

Po dolasku blaga kući niti dan, niti obveze nisu završile, naprotiv tek predstoji mnoštvo detalja, a samo dobro organizirani stočari to s lakoćom provode, a kada pastir ima podršku od ostalih članova obitelji sve je jednostavnije i bez napetosti. Prvi zahvat je bio razdvajanje ovaca i koza u prostore ispred staja u kojima je pomladak čekao majke, oko stotinu janjadi i osamdesetak jaradi, približno iste starosne dobi, koji su odmah osjetili njihovu prisutnost i počeli se oglašavati, ali ni majke nisu bile imune pa su uzvraćale dozivanje.

Međutim, u stadu je oko pedeset ovaca koje će se janjiti u travnju, te ih je trebalo odvojiti jer slijedi faza kada se pomladak pušta na sisanje, ali i tu postoji pravilo, kaže Goran i dodaje: - Prva ide bliznad, a potom ostala janjad / jarad i zato je to najdinamičnija faza i što se tiče nas i blaga. Ja sam taj koji ulazi u staju i odvaja bliznad, dodajem ih ocu (Joso, 65. god. ), on majci, a ona ih odnosi majkama i nakon desetak minuta puštam ostalu sisančad, kao po traci kaže Goran ozarena lica dok širom otvara vrata staje na koja je nagrnula janjad. Odjednom predivan prizor janjadi koja munjevitom brzinom i spretnošću uz slatku buku pronalaze svoje majke, a onda nastupa tišina faze sisanja.

Istovjetan prizor samo u drugom prostoru i s drugom vrstom domaćih životinja - kozama. Ali, ovdje se broj članova uvećao za jednog.

Nećak obožava koze

Naime, dvogodišnji Ante, Goranov nećak obožava koze, osobito jarad i ne propušta priliku da bude s njima nakon povratka sa ispaše, pa makar to morao izboriti visokim dječjim tonovima. Za janjad uopće ne mari kaže baka Slavka i dodaje, janjad puno bleji pa ga to odbija, ali uđe on i među njih samo nije to onako radosno. Uglavnom Ante najveći dio vremena provodi na selu jer je oboje roditelja zaposleno pa je i prve korake napravio upravo na relaciji staja, prije navršene godine starosti.

- Bojim se da je to Antina faza, držat će ga još desetak godina, a onda će se sramiti poljoprivrede i stočarstva, komentira did Joso, ali potajice priželjkuje da ipak ne bude tako.

Prvi u upisniku

On je imao sreću, kako sam kaže, da su oba sina ostala privržena selu, obitelji i obiteljskom gospodarstvu, te da je stariji sin Goran jako rano baš kao i mali Ante pokazivao ljubav za životinje i nakon završene Srednje škole i nekoliko godina rada u javnoj službi sve ostavio i vratio se poljoprivredi. Nositelj je OPG- a u Upisniku poljoprivrednika i za primarnu granu izabrao je ovčarstvo i kozarstvo. Svjestan je Goran da bi mu odabir samo jedne stočarske grane jako puno olakšao proizvodni proces, ali ne mari, jednostavno ne može zamisliti da se odrekne jedne vrste. Prvi se u Bukovici odlučio za upis u Registar izvornih i zaštićenih pasmina ovaca i koza (dalmatinska pramenka i hrvatska šarena koza ) što znači da grla zadovoljavaju kriterije za uzgojni upisnik, ali i veći obujam obveza i veću potporu MPRRR. Registar, onaj interni Goranov osim redovnog matičnog broja svakog grla sadrži i ime svakog pojedinog grla.

Dakle, svaka ovca i koza imaju svoje vlastito ime i Goran prepoznaje svaku jedinku. Stoga, ako u štetnom događaju nastrada koje grlo i izgubi se broj ili broj nestane na iz nekog drugog razloga Goran nema problema niti dodatne kontrole, odnosno prebrojavanja cijelog stada kako bi se pronašao evidencijski broj, jednostavno iščita broj pod imenom grla, a to je doista rijetkost, poglavito kada se radi o velikim stadima.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Prosječno: 1.5 (2 glasova)