Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Božidar Šoša šampion Noćnjaka

19.03.2016. 23:00
Božidar  Šoša  šampion  Noćnjaka


– Znali smo da imamo kvalitetno ulje, ali ovako premoćnoj pobjedi nismo se nadali, kaže Božidar Šoša. Maslinarima i uljarima zadarske regije još 13 zlatnih i 5 srebrnih medalja za ekstradjevičansko maslinovo ulje. Tko su vlasnici najboljih proizvoda od maslinova ulja?
 Titula šampiona, 13  zlatnih, 5 srebrnih i niz priznanja za proizvode od maslinovog ulja ukratko je skor postignuća predstavnika Zadarske županije na 18. međunarodnom skupu maslinara i uljara Noćnjak  2016., koji je u  nedjelju završio u Bolu na Braču.
Šampion nad šampionima
– Zadrani su i ovaj put ugodno iznenadili, kaže Želimir Bašić,  predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, glavnog organizatora ove  sve prestižnije manifestacije.
Bašić je mislio na ukupne zadarske rezultate, ali ponajprije na veliki  uspjeh Božidara Šoše, kojemu je pripala laskava titula šampiona Noćnjaka. U kategoriji otvorenih ekstradjevičanskih maslinovih ulja njegov  proizvod je ocijenjen sa čak 99,55 od ukupno mogućih 100 bodova.
– Ne sjećam se kad je netko s toliko velikim brojem bodova dosad pobjedio, kaže Bašić, koji pamti sve Noćnjake od prvog, prije 18 godina, pa  do ovog posljednjeg, u kojemu je konkurencija bila uistinu jaka, nikad  jača.
 – Za ovogodišnji Noćnjak primili smo 396 uzoraka, od čega 235 otvorenih maslinovih ulja, najviše  iz Hrvatske, pa slijedi Bosna i Hercegovina,  Crna Gora i Italija. U konkurenciji pakovina maslinovog ulja stigao je 81  primjerak, iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, pojašnjava Bašić.
 Zadarski maslinar Šoša osvojio je najviše bodova od svih šampiona.
– Znali smo da imamo kvalitetno ulje, ali ovakvu pobjedu nismo očekivali, rekao je Božidar Šoša, neposredno nakon što je iz ruku ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata i Lordana Ljubenkova, predsjednika  Zadružnog saveza Dalmacije primio odličja, veliki pehar i vijenac od  maslinovih grančica. Božidar je odmah priznao da velike zasluge za ovaj  uspjeh ima i njegova supruga Mirjana.
Vrhunski sljubljene sorte
– Možda i veće od mene, neskromno dodaje Božo. Njihovo pobjedničko ulje od sljubljenih sorti (50 posto Coratina i 50 posto Pendolino) je  iz maslinika iz Gornje Murvice, gdje imaju 150 stupi maslina. Nasade  imaju i u Zadru, kod Crvenih kuća, kao i u Kalima na Ugljanu – sveukupno oko 230 stabala.
– Maslinama se stvarno ozbiljno bavimo, govore Božidar i Mirjana. Sve  poslove rade po pravilima struke. Tako su, primjerice, u selektivnoj berbi  naprije pobrali plodove Pendolina (17. 10.) i odmah ih preradili u Uljari  Vrsaljko u Nadinu. Potom su (7. 11.) pobrali plodove Coratine. Ulja su  kod pretakanja sljubili i to neposredno prije nego što su uzorke poslali  na natjecanje.
 – Te dvije vrste dosad nismo sljubljivali, otkriva Mirjana, a ispalo je dobro. Iznad očekivanja, kažu  uglas supružnici Šoša, šampioni otvorenih  ekstradjevičanskih ulja. Ktome, njihovo monosortno ulje od Orkule, ocijenjeno sa 97,29 bodova, osvojilo je zlatnu medalju.
Medalje za otvorena ulja i pakovine
Dvije medalje istog sjaja našle su se na grudima i Marina Matešića iz  Dikla,  a po jednu zlatnu osvojili su  OPG Stamničar i Zlatko Strpić iz Biograda, Nedjeljko Jusup iz Zadra, koji ima maslinik u rodnom Briševu, zatim Marina Eškinja-Lantana, Sveti Filip i Jakov, Ivica Klinac iz Zadra, Rade Bašić iz Tinja, Ljubo Šare iz Zadra, Vojko Longin iz Kali i Ivan Šuljić  “Ivić” iz Novalje.
Srebrne medalje za kvalitetu otvorenog ekstradjevičanskog maslinovog ulja pripale su OPG-u Milenko Zagorac iz Polače, 
Zlatku Barešiću iz Draga i OPG Vedranu Glavanu iz Privlake. Brončanu  medalju osvojila je tvrtka Mrotine d.o.o. iz Kali, a Mili Ražovu iz Biograda  uručena je diploma za djevičansko maslinovo ulje.
U kategoriji pakovina ekstradjevičanskih maslinovih ulja zlatnu medalju osvojio je U.O. Buddy, vlasništvo Mladena Prtenjače iz Polače. Srebrna medalja pripala je PZ Masvin  Polača/Tinj, a OPG-u Željko Baradić  iz Banjevaca diploma za EDMU.
Najbolji proizvodi od maslinovog ulja
Ove godine na Noćnjak je pristiglo čak 80 uzoraka proizvoda od masline. Najbolji proizvod od maslinova drva SUPREME KOMPLET, djelo je  obrta Jagoda iz Zadra.
Za najbolji kozmetički proizvod od maslina proglašena je krema od  ruže OPG-a Krste Matulića iz Pašmana. Njemu je pripala i zlatna medalja za Pašmanski melem i srebrna za finu kremicu od maslina. Zlatne  medalje za proizvod od maslinova drva pripale su stalku za pisaći pribor,  kemijskim olovkama, otvoraču za pisma, čepu i vadičepu  već spomenutog obrta  Jagoda.
Zlato za stalak od maslinovog drva s bocom maslinovog ulja dobio je  U.O. Buddy Mladena Prtenjače.
 Maslinovo ulje u kutiji OPG Marina Matešić dobilo je srebrnu medalju. Tri zlatne medalje za prehrabeni proizvod od maslina i maslinovog  ulja i to za Dinarski sir, Trapist Kolan i Sir s maslinama dobila je Sirana  Gligora iz Kolana. Za paški sir sa slatkim smokvama u malsinovom ulju i  za štrudel od smokava i maslinovog ulja preliven sirupom od smokava  zlatnu medalju dobila je OPG Teodora vlasnice Tereze Vidas-Puhalović iz  Novalje. Njoj je pripala i brončana medalja za masline u salamuri.
Sve u svemu, još jedan uspješan nastup uljara i maslinara iz zadarske  regije. Na uspjehu njima  kao i svim sudionicima Noćnjaka čestitao je ministar Darko Horvat. Sretna vam bila ova i svaka sljedeća poslovna godina, rekao je Horvat najavljujući novi zakon o zadrugama kojega će, kako  reče, “pisati i po njemu funkcionirati sami zadrugari i proizvođači”.
Još je dodao u stilu Lincolna: Nije važno koliko je godina u našem  životu, nego koliko je života u našim godinama.


 ŠAMPIONI NOĆNJAKA 2016.


BOŽIDAR ŠOŠA, ZadarŠampion za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog  maslinovog ulja
OPG ŽUPANOVIĆ, RADOSLAV, Kruševo, Primošten Šampion za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog  maslinovog ulja
DALMATINSKA MASLINA j.d.o.o., Pučišća, otok BračŠampion za izgled pakovine maslinovog ulja
VANJA DUJC, Koper, SlovenijaVicešampion za kvalitetu pakovine ekstra  djevičanskog maslinovog ulja
IVICA STANČIĆ, Sumartin, otok BračVicešampion za kvalitetu otvorenog ekstra  djevičanskog maslinovog ulja
OPG MAJIĆ – BRAČ OLIVE, Supetar, otok Brač  Vicešampion za izgled pakovine maslinovog ulja