Donacija sustava za navodnjavanje školi "Stanka Ožanića

Slika korisnika valentinam
U organizaciji Države Izrael i Zadarske županije
U hotelu Kolovare u 10 sati održava će se seminar o poljoprivredi, a u srednjoj školi „Stanka Ožanića“ s početkom u 13,30 sati izraelska tvtka Netafim, izumitelj sustava navodnjavanja kap po kap, donira sustav navodnjavanja
Vedran SITNICA
Predviđen je i odlazak do staklenika škole i otvaranje sustava za navodnavanje

U organizaciji Veleposlanstva Države Izrael i Zadarske županije te u suradnji sa Israel Export Institute i HGK – Županijskom komorom Zadar danas se u Zadru održava cjelodnevni seminar i donacija sustava za navodnjavanje.

Naime, u hotelu Kolovare u 10 sati održava će se seminar o poljoprivredi "Primjena novih tehnologija u poljoprivredi", a u srednjoj Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi „Stanka Ožanića“ s početkom u 13,30 satri izraelska tvtka Netafim, najveća izraelska tvrtka za navodnjavanje i izumitelj sustava navodnjavanja kap po kap, donira sustav navodnjavanja. Izjave za novinare predviđene su u 14,00 ispred školskog staklenika.

Nadalje, u hotelu Kolovare s početkom u 15,00 sati održava se seminar o vodnim tehnolgijama "Učinkovito upravljanje vodama za budućnost – pročistači otpadnih voda i vodovodne distributivne mreže".

Izraelska tvtka Netafim, najveća izraleska tvrtka za navodnjavanje i izumitelj sustava navodnjavanja kap po kap, iskazala je želju donirati pet sustava navodnjavanja u Hrvatskoj kao njihov dar kako bi demonstrirali kako se poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj može unaprijediti.  Ovaj sustav navodnjavanja bit će koristan za buduće generacije studenata i učenika u obrazovnim institucijama u Hrvatskoj.

Računalno kontrolirani sustav navodnjavanja, koji je razvijen u Izraelu štedi ogromne količine vodu i omogućava opskrbu gnojivom zajedno s vodom. Danas je Izrael država od koje uče sve države svijeta kada su u pitanju agro tehnologije.

Država Izrael ima oko 8,5 milijuna stanovnika. Ukupna zemljopisna površina Države Izrael je oko 22.000 km2 i samo 20 % od toga je obradiva površina koja se većinom navodnjava. Na oko 310.000 ha Država Izrael proizvodi većinu svoje hrane, a uvozi žito, uljane sjemenke, meso, kavu, kakao i šećer. Taj je uvoz obilno pokriven izvozom. Tijekom zimskih mjeseci, Izrael je europski staklenik iz kojeg se u Europu izvoze lubenice, rajčice, krastavci, paprika, jagode, kivi, mango, avokado, mnoge vrste agruma, ruže i karanfili. Sve navedno je rezultat visoko razvijenih i inovativnih agrotehnologija koje Država Izrael izvozi diljem svijeta. 

Seminar "Učinkovito upravljanje vodama za budućnost – pročistači otpadnih voda i vodovodne distributivne mreže" tematizirat će pokazatelje koji upućuju na goruću potrebu da se snažno zaokrenu trendovi u upravljanju vodama, da se ekološki i društveni aspekt zaštite voda osvijesti te da se svemu tehnološki prilagodimo. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno