Glasovac najavila da će glasati za Istanbulsku konvenciju bez obzira na stav vrha SDP-a

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Zadranka odlučila
Autor: 
Nema te sile koja će me natjerati da glasujem protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja. Ljudska prava ne smiju biti poligon za politikanstvo", napisala je Glasovac na Facebooku
Hina
Sabina Glasovac

Nakon što je SDP najavio da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije u Saboru kakvu namjerava predložiti vlada Andreja Plenkovića, SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac u utorak je najavila da će glasati za Istanbulsku konvenciju te da nema te sile  koja će je natjerati da glasuje protiv snažnije prevencije i zaštite žena  od nasilja.

"Glasat ću za Istanbulsku konvenciju. Pa kome pravo kome krivo.  Nema te sile koja će me natjerati da glasujem protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja. Ljudska prava ne smiju biti poligon za politikanstvo", napisala je Glasovac na Facebooku.

Takav stav došao je nakon poruke predsjednika SDP-a Davor Bernardić prošli tjedan da SDP neće glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije kakvu u Saboru namjerava predložiti Vlada Andreja Plenkovića te  da će podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije samo u cjelovitom  obliku, bez ikakvih ograda.

"Naš je stav prihvaćanje Istanbulske konvencije bez ikakvih ograda,  bez tzv. poljskih ili sličnih modela. U suprotnom, SDP ne može podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije. Borba protiv nasilja nad  ženama nema alternativu, nitko u Hrvatskoj ne smije imati ništa protiv  drugih i drugačijih, protiv gay populacije ili transrodnih osoba", poručio je Bernardić.

Taj isti stav SDP je u utorak ponovio na svojoj facebook stranici.

"SDP smatra da je potrebno prihvatiti cjelovitu Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Istanbulsku konvenciju, bez rezervi i bez ograda. Za nas je veće pitanje kako će uopće ta najavljena "ograda" izgledati i hoće li Plenković  imati političke snage priložiti 'ogradu' u kojoj ne spominje ni rod, niti  sve prijepore oko tog pojma. Bit će zanimljivo, s obzirom na pritiske i  otpore dijela javnosti i članova HDZ-a, vidjeti kako će i na koji način riješiti upravo to pitanje u argumentaciji ratifikacije Istanbulske konvencije", stoji u objavi te stranke.

Napominju da je cilj Istanbulske konvencije zaštititi žene od svih  oblika nasilja te spriječiti, kažnjavati i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji te poručuju da taj cilj žele dosegnuti u njegovoj punini,  zbog čega im nije prihvatljiva djelomična ratifikacija Konvencije. "Ne  vidimo potrebe da se na bilo koji način uvodi sadržajna formulacija da  je Istanbulska konvencija u skladu s hrvatskim Ustavom i da ne sadrži  rodnu ideologiju", navodi SDP.

"Naš stav je jasan. Ne, SDP neće glasati za Istanbulsku konvenciju u  slučaju da vladajući dodaju bilo kakvu formulaciju ili izjavu na postojeću Istanbulsku konvenciju. Naime, na Konvenciju se mogu izjaviti samo Konvencijom predviđene rezerve, a dodatna formulacija, kako ju  zamišljaju vladajući, ne može imati pravni učinak pa je samim time i  besmislena, odnosno ima za smisao samo i jedino umiriti unutarstranačke strahove, otpore i svađe u HDZ-u. Nemamo razloga niti želimo  umirivati dio članova i biračko tijelo HDZ-a zato što je nemir koji osjećaju zbog Istanbulske, bezrazložan i besmislen", poručuju iz SDP-a.

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da će se na ovotjednoj  sjednici Vlade najvjerojatnije naći i Istanbulska konvencija zajedno s  interpretativnom izjavom, a u pogledu SDP-ovih najava da neće glasovati za ratifikaciju Konvencije upravo zbog te izjave, odgovara kako bi  volio da se to dogodi jer bi to pokazalo da je riječ o politikanstvu te bi  se postavilo pitanje kredibiliteta oporbe.

Upitan strahuje li da u Saboru neće biti većine za ratifikaciju budući  da oporba najavljuje da neće glasati za ratifikaciju ako će uz Konvenciju ići i interpretativna izjava, premijer je odgovorio: "Ja ne strahujem,  čak bih volio da oporba, koja toliko govori o Konvenciji i pokreće interpelaciju, bude toliko bezobrazna i bahata pa da se usudi ne glasati o  Konvenciji. To bi onda potvrdilo da je možda cijeli ovaj pokušaj, svo  ovo vrijeme, bio jedno politikantstvo. Jako bih volio vidjeti taj scenarij,  a pogotovo znajući kakav će biti sadržaj interpretativne izjave".

"Volio bih zato što netko, tko je imao prigodu to ratificirati i imao potrebnu većinu, nije to napravio tri godine, a sad pokreće čak i interpelacije i sad se na neviđeno prijete da neće glasati za. Kakav kredibilitet  mogu imati?", dodaje Plenković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Gospođo, Kalmeta je vaš "bos" pa se učlanite se u HDZ. Zašto glumatate i zaj...te pošten svit?