Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HDZ BENKOVAC Dan neuspješnog atentata na predsjednika Tuđmana

20.03.2019. 11:02
HDZ BENKOVAC Dan neuspješnog   atentata na  predsjednika  Tuđmana


HDZ Benkovac je obilježio 29. obljetnicu osnivanja.  Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomenika dr. Franje Tuđmana na istoimenom trgu ispred bivšeg hotela Asseria gdje se, istog dana kada se osnivao HDZ, dogodio i neuspješni pokušaj atentata na  predsjednika HDZ-a dr. Tuđmana, prvog predsjednika RH.


 Veliki datum u povijesti grada
– Osnivanje HDZ-a u Benkovcu veliki je datum u povijesti kako grada i  njihovih žitelja tako i cijelog hrvatskog naroda i države. Ovaj dan je trasirao put stvaranja hrvatske domovine, rekao je gradonačelnik Tomislav  Bulić, predsjednik HDZ-a Grada Benkovca, na prigodnoj svečanosti u  benkovačkom Vatrogasnom domu.
Na početku svečanosti dugotrajnim aplauzom odana je počast nedavno prerano preminulom gradskom pročelniku Željku Katuši, dobrom  duhu Benkovca koji je između ostalog bio gradonačelnik i predsjednik  benkovačkog HDZ-a.
– Nakon dvije i pol godine od kada imamo Vladu RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem imamo povjerenje 30 posto građana. Niti  jedna Vlada do sada nije imala toliku potporu, rekao je prvi zadarski  HDZ-ovac Božidar Kalmeta, izaslanik premijera Plenkovića dodavši kako  su u Vladi RH ministri Medved i Krstičević, koji su bili zapovjednici gardijskih brigada. Pritom je istaknuo kako u stranci treba raditi na  uključivanju mladih ljudi i te da im se vrate oni koji su otišli.


 Nova radna mjesta
– HDZ je stranka koja ima padova, ali je stranka koja zna kako Hrvatsku voditi, jedina koja može biti jamac puta kojeg je zamislio dr.  Tuđman. Zato je svima zadaća raditi na svom poslu kako bi nam domovina napredovala, istaknuo je Kalmeta te je nastavio:
– Bitno je i pobjeđivati na izborima, iako je to nekima smješno, radi  Hrvatske. Zamislite, molim vas lijepo, da vam je Sinčić premijer ili onaj  drugi, kako se zove, Pernar, možete li to uopće shvatiti?! Ili da ona ljevica  dođe na vlast, koja bi nas vratila tko zna u što ili oni koji možda u konačnici imaju dobre ideje, ali politika nije voditi i izgorjeti u pet minuta,  poručio je Kalmeta.
Prisutnima se obratio i Stanko Batur, predsjednik Županijskog odbora  Zajednice utemeljitelja HZD-a "dr. Franjo Tuđman", koji je često bio  prekidan pljeskom. Saborski zastupnik Davor Lončar, načelnik Poličnika, darovao je za ured Tomislava Bulića originalni dar, brončanu skulpturu s tonskim zapisom prve prisege predsjednika RH.
– Premijer Plenković je svoj nedavni posjet, u kojem je obišao projekte  vrijedne gotovo milijardu i pol kuna, simbolično započeo upravo ovdje u  Benkovcu, a uz potpisivanje 12 milijuna kuna vrijednog projekta "Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre grada Benkovca", posjetili  smo i novu energanu na biomasu smještenu u poslovnoj zoni Šopot vrijednu 25 milijuna eura koja će sasvim sigurno otvoriti nova radna mjesta, zaključio je Longin istaknuvši kako su općine i gradovi napredovali  tamo gdje je na vlasti bio HDZ.
Program je vodio Mihovil Mijo Brkić, benkovački novinar, dok se za  svečani štimung brinula klapa Asseria.




Turistička zajednica Ravni kotari
– Grad Benkovac i šest ravnokotarskih općina: Zemunik, Galovac, Škabrnja, Polača, Stankovci i Lišane Ostrovičke pokrenule su postupak osnivanja Turističke zajednice Ravni kotari, s ciljem kvalitetnijeg razvoja ruralnog turizma kao nove mogućnosti ovog kraja. Osnivačka skupština će se održati u roku od mjesec i pol danam, a na njoj će, između ostalih, nazočiti i Gari Cappelli, ministar turizma, u svom  obraćanju najavio je Kalmeta.


Vodovodizacija benkovačkih naselja
Imamo na raspolaganju 25 milijuna eura iz EU fondova za gradske projekte i ove  godine počinjemo s značajnim trošenjem tih sredstava. U tijeku je izgradnja vodovodnih mreža u Nadinu, Perušiću Benkovačkom i Lišanima Ostrovičkim, vodocrpilišta  Kožlovac, a uskoro će započeti II. faza Nadin i Podgrađe. Po završetku projektne dokumentacije počinje i V. faza Vukšić-Prović, potom Bulići i Kepuri, a u pripremi je dokumentacija za vodovodnu mrežu u Popovići koje će financirati Zadarska županija.  Pred nama je i aglomeracija, naglasio je Bulić, koji je potom nabrojao još niz projekata.