Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Medikamentozni pobačaj uskoro i na zadarskoj ginekologiji

20.03.2019. 09:07
Medikamentozni  pobačaj uskoro i  na zadarskoj  ginekologiji


Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) upozorila je u ponedjeljak na netočne navode o lijeku s djelatnom tvari mifepriston u pojedinim medijima, koji su objavili vijest da su i u Hrvatskoj  odobrene tablete za prekid trudnoće, istaknuvši da se te tablete ne mogu  nabaviti u ljekarnama nego samo u zdravstvenim ustanovama, piše Hina.
Riječ je o pilulama Mifegyne 200 čija je svrha prekid neželjene trudnoće ili pobačaj kod patološke trudnoće, a zbog kojih žene neće više morati prolaziti kroz bolne kiretaže već će pilula sve to učiniti “sama”.
Primjena lijeka s djelatnom tvari mifepriston, koji se u kombinaciji s  lijekom mizoprostolom u indiciranim medicinskim stanjima koristi za  prekid trudnoće lijekovima, dozvoljena je i moguća samo u zdravstvenim ustanovama (bolnice, poliklinike i dr.), u prisutnosti liječnika. Drugim riječima, suprotno navodima u pojedinim medijima, pacijentice ne  mogu doći do mifepristona putem ljekarni, niti mogu predmetni lijek  primjenjivati kod kuće, bez liječničkog nadzora, ističe HALMED u  priopćenju.


Iz zadarskih ljekarni potvrdili da je neće imati u ponudi
Da lijek neće biti dostupan u ljekarnama, potvrdila nam je i Franka Pocrnić, voditeljica ljekarni Zadar, kada smo htjeli provjeriti jesu li upoznati  s Mifegyne 200 pilulom i hoće li ih uopće naručivati.
– Pilulu takve namjene nismo još nikada imali u ponudi naših ljekarni,  niti ćemo je naručivati. Ne znam o čemu se točno radi jer nismo još dobili nikakve informacije o tom lijeku, kazala nam je Pocrnić dodavši kako  nam više od toga ne može reći.
No, što se tiče hitne kontracepcije, tj. “pilule za dan poslije”, to nije nikakva novost. Već ih dulje vrijeme ljekarne Zadar imaju u ponudi i proizvod su s kojim su žene dobro upoznate.
– U stalnoj ponudi imamo Escapelle i EllaOne pilule. Prije su se izdavale samo na recept, no danas su bezreceptne, ali uglavnom se izdaju po  preporuci ginekologa, ili ih mi upoznamo s rizicima i sl., kazala je Pocrnić.


U OB Zadar prekid trudnoće samo kirurškim načinom
Neinvazivni medikamentozni prekid trudnoće u svijetu je već dulje  prihvaćena praksa, dok se u Hrvatskoj zasad primjenjuje samo u riječkom KBC-u (od 2015.), pulskoj bolnici i privatnim poliklinikama.
Na pitanje kada će ovakav abortivni postupak biti moguć i u Općoj  bolnici Zadar, odgovorila nam je Ana Šalov s Odjela za ginekologiju i opstetriciju.
– U OB Zadar trenutno se ne vrši prekid trudnoće abortivnom pilulom  već kirurškim načinom. Medikamentozni pobačaj je novija metoda koja  će se na našem odjelu vrlo vjerovatno uskoro  početi primjenjivati, stoji u  katkom priopćenju.




Što je medicinski abortus?
Radi se o neinvazivnoj metodi, pogodnoj za pobačaj u ranoj trudnoći, najčešće do  7. ili 8. tjedna, no zapravo je moguć do 10. tjedna, do kad je kod nas zakonska granica za abortus.
– Žena uzima abortivnu pilulu Mifegyne u kombinaciji s Mispregnolom, što predstavlja neinvazivni medikamentozni prekid trudnoće. Prvo se koristi Mifegyne, antiprogesteron koji blokira progesterone i zaustavlja trudnoću, a nakon što se utvrdi da  nema znakova napredovanja trudnoće, žena uzima Mispregnol, koji dovodi do odstranjivanja ploda uz kontrakcije. Pobačaj traje između 24 i 48 sati, praćen bolovima sličnim onima tijekom menstruacije, nakon kojeg je uobičajeno blaže krvarenje  koje može trajati do dva tjedna.