Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

‘Navijači’ nastavili vješati klupske eure na vrbe

20.03.2019. 12:10
‘Navijači’  nastavili  vješati  klupske  eure na  vrbe


Nove loše vijesti stigle su na adresu Košarkaškog kluba Zadar. Disciplinska komisija ABA lige poslala je "čestitku" i to najveću ove  sezone – od čak 12 tisuća eura. Kazna je to za novo ponavljanje prekršaja   nemarnog ponašanja dijela navijača  na domaćoj utakmici 21. kola protiv beogradske Crvene Zvezde odigranoj 9. ožujka u Krešinom domu.


Recidiv navijača
Iako je novčani iznos najviši ove sezone i ozbiljno će narušiti likvidnost klupske blagajne, na Višnjiku mogu čak biti i zadovoljni s tek  novčanom kaznom, jer se po pravilu očekivalo nakon što je za utakmicu  protiv Petrol Olimpije ispražnjena jedna teleskopska tribina, a protiv Krke i 3/4 dvorane,  da će Zadru ABA liga za prvu kvalifikacijsku utakmicu s  finalistom ABA 2 lige po rasporedu 27. travnja biti određena i najmanje  jednu utakmicu igranja pred praznim Krešinim domom. No, disciplinsko tijelo regionalne lige nije posegnulo za tom mjerom iako je ona trebala uslijediti nakon novog recidiva navijača te su uz novčani iznos poslali upozorenje da se konačno mora stati na kraj ružnim skandiranjima  na nacionalnoj osnovi kao i upotrebi pirotehničkih sredstava kojima nikako nije mjesto na sportskim borilištima. Posebno je istaknut u rješenju  Disciplinske komisije lige transparent na tribinama Tornado sektora za  vrijeme utakmice s C. zvezdom na kojem je prikazano stablo koje je nazvano "japanskim drvom" iako je vjerojatno riječ o vrbi koja se često spominje u nekim neprimjerenim skandiranjima Tornada. Odredbe nove  kazne pristigle na adresu kluba s Višnjika prenosimo sa službenih stranica KK Zadar.


'Japansko drvo'
"Disciplinski sudac u priopćenju o kazni pojašnjava kako se s istaknutom zastavom "Japanskog drva", kako se posljednjih dana interpretirala  sporna zastava s tribina i  ponovljenim povicima uvredljivog sadržaja na  nacionalnoj osnovi aludira na nacionalnu netrpeljivost prema gradu,  državi i narodu koji predstavlja KK Crvena Zvezda i to jednostavno nije  dopušteno u ABA ligi, pa je sukladno tome izrečena novčana kazna.
Kazna se također odnosi i na aktiviranje pirotehničkih sredstava, odnosno baklji, kakve prizore nažalost možemo gledati gotovo na svakoj  domaćoj utakmici.
U priopćenju stoji i kako se KK Zadar mora odlučiti želi li biti dio ABA  lige, jer ako 23 kluba prve i druge ABA lige mogu igrati bez većih incidenata, onda zasigurno nije intencija da jedan klub slavne povijesti kao što  je Zadar to može raditi nesmetano.
U ovoj košarkaškoj sezoni klub je dobio već nekoliko “respektabilnih”  novčanih kazni zbog incidenata na tribinama, ali bio je kažnjen i na druge načine; sjetimo se utakmice protiv Krke kada je gotovo cijela dvorana  Krešinog doma bila zatvorena za posjetitelje upravo zbog ovakvih ekscesa. Sinergija navijača i kluba obilježila je veći dio povijesti zadarskog kluba i na kraju krajeva Košarkaški klub Zadar je tu prvenstveno zbog svojih  navijača, ali incidenti pojedinaca utječu loše i na momčad i na drugi dio  navijača u dvorani te se sličnim ponašanjem umjesto približavanja budućim generacijama postiže upravo suprotan efekt.
Zato ovim putem molimo naše navijače da se pri bodrenju i podržavanju kluba drže određenih regula propisanih od strane ABA i domaće lige  u sklopu HKS-a."