Nova zbirka knjiga za djecu i na dječjoj kirurgiji

Slika korisnika mkvanja
Kome će se darovati prikupljena dječja literatura?
Prikupljenim knjigama i slikovnicama upotpunit će se zbirčice na Pedijatriji i u pedijatrijskoj ordinaciji, a nova će se formirati i na Odjelu dječje kirurgije, kaže Dajana Brunac, dipl. knjižničarka, te ističe kako su ove zbirčice osnovane u sklopu programa „Čitaj mi dok čekam“
Vedran SITNICA
Građani su donirali nekoliko stotina slikovnica

Dječji odjel Gradske knjižnice Zadar prikupio je nekoliko  stotina slikovnica i dječjih knjiga tijekom svoje tradicionalne akcije,  održane u okviru Nacionalne kampanje „Čitaj mi!“. Do 14. ožujka trajala  je, naime, jednomjesečna akcija tijekom koje su Zadrani na Dječji odjel  knjižnice mogli donijeti slikovnice, dječje knjige, ali i društvene igre koje  im više ne trebaju, a koje će Knjižnica i ovoga puta proslijediti potrebitima.

Humanost i promoviranje čitanja

Ove godine, doznajemo na Dječjem odjelu, prikupljena dječja literaturu darovat će se Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar, kao i Pedijatrijskoj ordinaciji dr. Blanke Dundov-Žic, gdje su već formirane zbirčice koje će se tako upotpuniti novim naslovima.

- Prikupljenim knjigama i slikovnicama upotpunit ćemo te dvije  zbirčice, a formirat ćemo i jednu novu – na Odjelu dječje kirurgije, kaže  Dajana Brunac, dipl. knjižničarka i djelatnica Gradske knjižnice Zadar, te  ističe kako su ove zbirčice osnovane u sklopu programa „Čitaj mi dok  čekam“, kako bi malim pacijentima ljepše i brže prošlo vrijeme dok  čekaju na pregled, ali i bolesnim mališanima uljepšalo vrijeme boravka u  bolnici.

Ova akcija prikupljanja slikovnica i knjiga provodila se u svim narodnim knjižnicama u Hrvatskoj, a uz humanu gestu darivanja knjiga, kao  jedan od ciljeva ima i promoviranje važnosti čitanja s djecom u obiteljima i u vrtićima.

- Knjige su se prikupljale na Dječjem odjelu, u našim ograncima, u bibliobusu i knjižničnoj stanici Bokanjac, a uglavnom su ih donosili roditelji s djecom. Osim što smo ove godine prikupili još više dječje literature  nego lani, sve knjige i slikovnice su jako dobro očuvane, kaže dalje Dajana Brunac, te dodaje kako je ovo bila već četvrta uzastopna akcija prikupljanja slikovnica koju je Knjižnica organizirala.

Čitanje priča na Pedijatriji

Akcija je, podsjetimo započela kao i svake godine u prigodi Međunarodnoga dana darivanja knjiga, 14. veljače, i njome su sve hrvatske narodne knjižnice pozvane da slikovnice, knjige i društvene igre prikupljene  ovom akcijom proslijede onima kojima je to najpotrebnije, a riječ je  najčešće o dječjim odjelima bolnica, domovima za djecu, udrugama koje se brinu o djeci ili dobrotvornim organizacijama koje skrbe o najmlađima. Cilj ove tradicionalne akcije je staviti slikovnicu u središte  pažnje i osvijestiti njenu važnost kao prve djetetove knjige. Slikovnica je,  naime, u odgojnim skupinama svakodnevno i neizostavno sredstvo rada, njome djeca razvijaju kreativnost, spoznaju svijet koji ih okružuje, te  obogaćuju svoj rječnik. Zahvaljujući kombinaciji vizualne atraktivnosti,  zvučne efektnosti i taktilnih osobitosti, slikovnice potiču djecu na interaktivnost, ali i pobuđuju bliskost i komunikaciju djece i roditelja.

- Namjera akcije je potaknuti kod djece ljubav prema čitanju, ali i učiti  djecu darivanju i solidarnosti, kaže još knjižničarka Brunac, i dodaje da  će Gradska knjižnica 2. travnja povodom Međunarodnog dana dječje  knjige i šestog rođendana kampanje „Čitaj mi!“ organizirati čitanje priča  na Dječjem odjelu zadarske Opće bolnice.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se, inače, svake godine s ciljem isticanja važnosti dječje knjige, te poticanja i razvijanja ljubavi prema čitanju, a 2. travnja izabran je na datum rođendana Hansa Christiana  Andersena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno