Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Obiteljski smještaj nije samo ključ u ruke i lijepa soba

20.03.2019. 19:28
Obiteljski  smještaj nije  samo ključ u  ruke i lijepa  soba


Pred nama je izazovna i zahtjevna sezona, konkurencija u Turskoj i Grčkoj se probudila, ali ulaganjem u kvalitetu, nove načine oglašavanja te pravim gostoprimstvom, turističke brojke opet možemo okrenuti u svoju korist – neki su od zaključaka 5. Foruma obiteljskog smještaja koji se danas održao u hotelu Kolovare u organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar.
Forum već peti put okuplja iznajmljivače, obrtnike, vlasnike kampova te ostale turističke djelatnike koji tu imaju priliku razmijeniti iskustva te dobiti vrlo korisna znanja i nove informacije.
“Tresla se brda, rodio se miš”
Kako je rekao Denis Ikić, direktor HGK – Županijske komore Zadar, neke od tema koje su posljednjih godina mučile iznajmljivače bile su plaćanje PDV-a, označivanje kvalitete, energetski certifikati, porez na nekretnine, portal e-visitor, rekategorizacija i tako dalje. Jedna od novijih top-tema bila je najava o promjeni visine paušala koja je, kako je rekao gradski pročelnik Ivica Katić, za Zadar na kraju završila u maniri one “tresla se brda, rodio se miš” te je paušal ostao nepromijenjen – 300 kuna po krevetu.
Kako je rekao Ikić, konkurencija se budi i nastupa kvalitetno.
– U zadnjih nekoliko godina u Zadarskoj županiji rapidno raste broj registriranih iznajmljivača. Prošle godine je u Zadarskoj županiji ostvareno 14,5 milijuna noćenja i 2 milijuna dolazaka. Od toga je 910.000 dolazaka ostvareno u obiteljskom smještaju. Turistički promet je prošle godine rastao za 6 posto, ali doći će kritična točka kad će se morati više ulagati u kvalitetu te naći i neke nove načine oglašavanja, rekao je Ikić dok je otvarao Forum.
Kako je rekla Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, upravo su obiteljski iznajmljivači iznijeli ove dobre brojke prošle sezone, dok se u drugim oblicima smještaja bilježio nizak rast ili čak i minus.
– Zato je važno da se ulaže u kvalitetu. Vratili smo se s najvećeg turističkog sajma u Europi, onog u Berlinu i zabrinjavajuće su informacije da je Njemačka oblijepljena plakatima Turske, Grčke, Španjolske. Iako s tim zemljama dijelimo sličan proizvod – sunce i more, Nijemac mora znati što može dobiti kod nas, a što u ovim zemljama. Zato jer mi nudimo nešto sasvim drugo. Zato moramo održati tu kvalitetu, možda specijalizirati smještaj, bilo za gradske turiste, turiste s djecom ili bicikliste, bazirati se na određene interese. Obiteljski smještaj nije samo ključ u ruke i lijepa soba u nekoj zgradi već puno više, a to ste vi kao domaćini. Budite tu za svoje goste, informirajte se o ponudi, podijelite to s njima. Gosti ne žele da od turizma ne mogu vidjeti kako živi domaći čovjek, zato ste mu važni vi, kazala je Kadija, podsjetivši na mogućnost kreditiranja preko kluba kvalitete Welcome Zadarske županije te nagrađivanje onih koji se najviše trude.
Financiranje projekata u turizmu
Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka govorio je o Odluci o visini paušalnog poreza po krevetu i smještajnoj jedinici koju je Grad imao obvezu donijeti do kraja siječnja te je zadržao visinu paušala od 300 kuna po krevetu.
– Kad je krenula naplata paušala 2004. i 2005. godine bilo je na području Zadra 13.600 kreveta i 850.000 noćenja. Do danas su smještajni kapaciteti porasli za 3 puta, a promet za 2 i pol puta, rekao je Katić, dodavši da su na području Grada u prošloj godini noćenja rasla za 5 posto, a dolasci za 2 posto u odnosu na prošlu godinu.
Ivan Ćupić, voditelj LAG-a Laura, predstavio je mogućnosti financiranja projekata u turizmu iz domaćih i europskih fondova. Kako je istaknuo Ćupić, dosad je ostvareno preko 200 projekata, a nitko od onih koji su dobili sredstva, nije požalio što se pomučio oko dokumentacije.
– Mogu se dobiti sredstva za apsolutno sve što se može zamisliti, a što je vezano za turizam. Radi se o bespovratnim sredstvima, bilo 100 posto ili 70 posto vrijednosti projekta. Ne dobivaju samo odabrani, niti oni koji su bliže oltaru, već oni koji udovoljavaju kriterijima i koji prikupe potrebnu dokumentaciju, kazao je Ćupić.
Forum se održavao pod pokroviteljstvom OTP banke.
Buking zasad slabiji
U razgovoru s iznajmljivačima doznajemo da je buking nešto slabiji u odnosu na ovo vrijeme prošlih godina.
– Možda čekaju da spustimo cijene, ali dobili smo upute da ne spuštamo cijene već da držimo dosadašnju razinu. Navodno se vraćaju Turska i Grčka pa svi malo kalkuliraju. Kako gosti, tako i mi jer sve čekamo i ne spuštamo cijene, ali ne znam koliko ćemo čekati, rekla je Jadranka koja iznajmljuje tri apartmana u svojoj kući na Sfingi već 14 godina.
– Kad sam počela s iznajmljivanjem, svi su mi se čudili jer se tada samo na Boriku iznajmljivalo. Evo danas se iznajmljuje cijeli grad, čak i rubni dijelovi, Sinjoretovo na primjer, a o okolici da ne pričam. I dobro da je tako. Mi smo počeli iznajmljivati kad su djeca otišla na studij i od toga smo im i platili studij, kazala je Jadranka.
Kako je rekao Ivan Basioli koji iznajmljuje apartmane u Salima, najave su da će sezona biti teška, što ne znači da mora biti lošija.
– Govori se da je važno da se bolje pripremimo i više ulažemo u kvalitetu kako bismo mogli zadržati istu razinu. Imam program po kojem pratim buking i uspoređujem ga s prošlom godinom istog dana, i mogu reći da je ove godine malo lošiji. Važno je održati dobre ocjene na stranicama za bukiranje, dobiti dobre recenzije te proširiti sezonu. Jer mnogi mogu puniti srpanj i kolovoz, ali ako nema gostiju u lipnju i rujnu, opet je to sveukupno loša sezona. Mi na otocima imamo drugačiju vrstu gostiju nego li na primjer u gradu ili na Viru, Privlaci… Nama se gosti zasad često vraćaju i nadam se da će tako i ostati, kazao je Basioli.