Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Talijanski bunkeri i Sfinga konačno dobivaju na važnosti

20.03.2019. 22:16
Talijanski bunkeri i Sfinga konačno dobivaju na važnosti


O projektima Zadar baštini – obnova Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna, ZUM kroz ITU mehanizam te Revival i Recolor iz programa Interreg Hrvatska – Italija najvažnije informacije iznio je pročelnik Šime Erlić.
– Nakon što smo potpisali ugovor s izvođačem prije mjesec dana radovi u Providurovoj palači teku po planu. Projekt Bedema je u postupku nabave i danas se otvaraju ponude. Kad ih vidimo i ukoliko bude sve u redu ići ćemo u potpisivanje ugovora s najboljim ponuđačem nakon čega ćemo ga uvesti u posao i bit ćemo u fazi u kojoj smo danas u Providurovoj palači. Oba ta projekta trebala bi biti završena do polovine 2020. godine, kazao je Erlić.
Inovativni Zadar pripremio je projekt koji se financira iz ITU mehanizma a koji bi trebao započeti u travnju. Projektom se unaprijeđuje sustav javnog prijevoza i prijevoza u mirovanju, uvode se nove digitalne usluge kao dio projekta inteligentnog prometnog sustava.
– Konkretno, uspostavit će se nekoliko komponenti ITS-a – sustav elektroničke naplate u Liburniji, a drugi dio odnosi se na aplikacije za sustav preko kojeg se dolazi do slobodnih parkirnih mjesta, te obilježavanje autobusnih stajališta digitalnim panoima. Procijenjena vrijednost projekta je ukupno 14 milijuna kuna, kazao je Erlić te osvrćući se i na četiri projekta iz programa prekogranične suradnje s Italijom. Kazao je kako su dva već započela te se tiču kulture i turizma.
– I za Recolor i za Revival predviđenje rok od 30 mjeseci. Recolor ima za cilj unaprijeđenje potencijala kulturnih znamenitosti kod nas i u Italiji, a koje do sada nisu bile dio tradicionalnih turističkih ruta, a mi smo za to aplicirali Sfingu. Revival provodimo u suradnji sa Sveučilištem, a on se odnosi na naše bunkere kao dio povijesnoga naslijeđa. Kroz projekt se želi unaprijediti sustav zaštite kulturne baštine, a radimo ga u suradnji s četiri talijanska grada, pojasnio je Erlić.