Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Babića jezero tajna je i za većinu Zadrana

20.03.2020. 21:47


Postoje tajne ljepote Zadarske županije za koje ne zna ni većina stanovnika, a kamo li da bi bili ponuđene turistima. Jedna takva tajna krije se u šumi na »slijepom« dijelu Zadarske županije, tamo gdje ona graniči sa Bosnom i Hercegovinom i zove se Babića jezero.


Svoji na svome – via Bosna i Hercegovina?
Da je u Zadarskoj županiji odnosno u Hrvatskoj, a ne u Bosni i Hercegovini, otkrit će vam naziv lokacije – Tiškovac Lički, a što je Zadarska županija, a naziv mu od zaseoka – Babići. Da bi ste došli do njega trebate krenuti preko Gračaca ka Srbu i vrelu Une, te otud cestom ka Ličkoj Kaldrmi (9 km). Ali vas tu čeka iznenađenje, jer put ulazi u Bosnu i Hercegovinu i ovdje je granični prijelaz. Tiškovac, do kojeg trebate doći, je u Hrvatskoj ali svi putovi do njega, osim planinarskih staza, su preko Bosne. I već dotle srest ćete neke fenomene koje malo ljudi zna. Kod željezničke stanice u Kaldrmi je barica u koju su ispuštane boje, da se utvrdi kojem slivu pripada. Dio boje završio je u Uni i preko nje u Savi, Dunavu i Crnom moru. Dio je pak dospio u nedaleko Butišnicu, najizdašniju vodom pritoku Krke i slio se u Jadran,a nije isključeno da je dio docurio do nedelekog vrela Zrmanje i opet skončao u Jadranu. Dakle i ovoj županiji imamo – bifurkaciju (pojavu da iste vode pripadaju u dva sliva). Nastavljajući ka Tiškovcu, pola od 5 km puta je asfalt, a polovica makadam, vododerina na kojoj ćete naići na odrone kamenja koji će vas vjerojatno zastrašiti, ako ih naši nisu malo raščistili. I tu je nestvaran prizor pripreme za auto cestu? Ali iz 70-tih i sred Maspoka, kada se malo oko Splita, a malo ovdje, počelo inicirati radove na spoju Zagreba i Splita. I na tom stalo. I evo vas opet u Hrvatskoj.


Gorsko oko Zadarske županije
Manje više prazno selo Tiškovac morate proći, te pod podvožnjakom nekadašnje pruge krenuti ka Babićima, tik do Tiškovca, kroz šumu. Ostavite kola i nastavite laganom 10 minutnom šetnjom. Iako nije jednostavno doći, trud se itekako isplati.
Sred šume leži zelenkasto modro jezero kao gorsko oko kakve su inače ledenjačka jezera na Alpama, a eto i mi ga imamo. Površina mu je – 0,0165 km² ili 1,65 ha, a najveća dubina 22 m. Voda je hladna i bistra, ali pogodna je za kupače. U šumsko planinskom ste ambijentu podno planina Poštak i Ujilice. Nekad ovo mjesto nije bilo »samo na svijetu« jer bllo je i ljudi, a i podvožnjak koji ćete proći do njega nosi na sebi – Unsku prugu, odavno mrtvu.
Kako sam u dva navrata boravio ovdje ljeti, to sam se i okupao, ma što okupao preplivao ga više puta. Riječ je o gotovo nestvarnom čudesnom doživljaju. Za ostalo – evo slika.