Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na zadarskom području nema novooboljelih od koronavirusa

20.03.2020. 10:30


Na zadarskom području nema novooboljelih od koronavirusa, objavio je u petak na redovnoj konferenciji za novinare  u Zadru načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Šime Vicković.
"Zasad imamo samo dvije pozitivne osobe na našem području", rekao je Vicković.
Epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić dodao je kako je jučer testirano 14 osoba, pet nalaza je negativno, a ostali se čekaju.
"Ukupno je 408 osoba u samoizolaciji, od toga od jučer 68. Zamolio bih građane da u ovom trenutku shvate da jedina bolest nije korona! Ako netko ima blago povišenu temperaturu i grlobolju, može potražiti savjet, ali ne ispred ambulante za COVID, gdje su upućeni ljudi za koje postoji sumnja da bi mogli biti zaraženi. Ako netko ima temperaturu 37,2 i srednjih je godine i nema teže simptome, ima vremena, neka ne trči odmah liječniku", rekao je Medić.
Prednost za testiranje imaju stariji od 65 godina i osobe s kroničnim bolestima.
"Netko tko ima 20 ili 30 godina može pričekati jedan dan, ali važno je da to bude u samoizolaciji", pojasnio je Medić, a ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina potvrdio je da je stanje dvoje zaraženih pacijenata sa zadarskog područja stabilno.
Glasnogovornica Policijske uprave zadarske Ivana Grbin izvijestila je da je policija u posljednja 24 sata dobila 38 dojava o kršenju samoizolacije te šest kršenja odluka o prestanku rada uslužnih djelatnosti.
Zadarski župan Božidar Longin najavio je da bi od ponedjeljka zadarski Zavod za javno zdravstvo trebao dobiti dozvolu na testiranje na koronavirus te ponovno pozvao građane da ne stvaraju paniku, ne šire dezinformacije i budu društveno solidarni.