ODRŽIVI I AKTIVNI TURIZAM BioSfera kao veliko priznanje i obveza

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
ZD županija kao srce održivosti
Centar za održivi aktivni turizam što objedinjuje PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica, niče u Biogradu
MINISTARSTVO KULTURE RH
U Centru za održivi aktivni turizam BioSfera na jednom mjestu dobivati će se sve informacije o našim zaštićenim nacionalnim i parkovima prirode: PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica

U Centru za održivi aktivni turizam BioSfera na jednom mjestu dobivati će se sve informacije o našim zaštićenim nacionalnim i parkovima prirode: PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica, i poticati održivi aktivni turizam u njima, a time i održivost života ljudi u njihovim prostorima. Njegovo smještanje u Biogradu na Moru u Zadarskoj županiji iznimno je priznanje ali i velika obveza.

Ogledalo dike Hrvatske

Rijetko se koja zemlja može dičiti prirodnim bogatstvom kakvo ima Hrvatska. U projektu BioSfera tom nasljeđenom bogatstvu dodaje se ono što predstavlja bogatstvo turizma doživljaja: aktivni turizam temeljen na prirodnoj baštini ovih područja kroz pješačenje, planinarenje, cikloturizam, speleoturizam, vožnja kajacima, rafting, jahanje, sportski ribolov, jedrenje, veslanje, kulturni, eko i gastro turizam, poslovni, kreativni, obrazovni i istraživački turizam,... Računa se na nove i izdašnie izvore prihoda za lokalno stanovništvo i kvalitetna i cjelogodišnja radna mjesta. Dakle Biograd je kao »Srce Jadrana« dobio veliko priznanje i čast (i novac EU) jer je ovoj lepezi nepresušne ljepote najbliži. No, time i golemu obvezu u smislu napretka upravo naznačenih u projektu.

Projekt i zadaće

Projekt se provodi unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva »Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode«. Ukupna vrijednost je 21,8 mil. kn, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj osiguran je iznos od 12,75 mil. kn. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10%osigurava 1,4 mil..

BioSfera u srcu Biograda

U srcu Biograda i »Srcu Jadrana« upravo se radi na zgradi škole iz 1905. godine, a cijena izgradnje posjetiteljskog Centra je 11,3 milijuna kuna (1,5 mil. kn više od procijenjene će financirati Grad Biograd), a šest NP i PP uselit će do Uskrsa 2021. godine. JU PP Vransko jezero je nositelj uz niz partnera, pa i Hrvatsku gorsku službu spašavanja.
Aktivni turizam je sa 69% rasta godišnje najbrže rastući segment turizma, a ostavlja i do 13 puta više novca lokalnoj zajednici od masovnog. Kroz projekt će se stvoriti infrastruktura, znanje i alati za pomoći dionicima, ne samo javnim ustanovama za zaštićena područja, već i gradovima, općinama, TZ-eima, agencijama, lokalnim pružateljima smještaja, ugostiteljima, vodičima i obiteljskim gospodarstvima,.... Sve kako bi se razvila ponuda novih proizvoda aktivnog turizma i turizma posebnih interesa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno