Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ODRŽIVI I AKTIVNI TURIZAM BioSfera kao veliko priznanje i obveza

20.03.2020. 21:43


U Centru za održivi aktivni turizam BioSfera na jednom mjestu dobivati će se sve informacije o našim zaštićenim nacionalnim i parkovima prirode: PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica, i poticati održivi aktivni turizam u njima, a time i održivost života ljudi u njihovim prostorima. Njegovo smještanje u Biogradu na Moru u Zadarskoj županiji iznimno je priznanje ali i velika obveza.


Ogledalo dike Hrvatske
Rijetko se koja zemlja može dičiti prirodnim bogatstvom kakvo ima Hrvatska. U projektu BioSfera tom nasljeđenom bogatstvu dodaje se ono što predstavlja bogatstvo turizma doživljaja: aktivni turizam temeljen na prirodnoj baštini ovih područja kroz pješačenje, planinarenje, cikloturizam, speleoturizam, vožnja kajacima, rafting, jahanje, sportski ribolov, jedrenje, veslanje, kulturni, eko i gastro turizam, poslovni, kreativni, obrazovni i istraživački turizam,… Računa se na nove i izdašnie izvore prihoda za lokalno stanovništvo i kvalitetna i cjelogodišnja radna mjesta. Dakle Biograd je kao »Srce Jadrana« dobio veliko priznanje i čast (i novac EU) jer je ovoj lepezi nepresušne ljepote najbliži. No, time i golemu obvezu u smislu napretka upravo naznačenih u projektu.


Projekt i zadaće
Projekt se provodi unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva »Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode«. Ukupna vrijednost je 21,8 mil. kn, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj osiguran je iznos od 12,75 mil. kn. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10%osigurava 1,4 mil..




BioSfera u srcu Biograda
U srcu Biograda i »Srcu Jadrana« upravo se radi na zgradi škole iz 1905. godine, a cijena izgradnje posjetiteljskog Centra je 11,3 milijuna kuna (1,5 mil. kn više od procijenjene će financirati Grad Biograd), a šest NP i PP uselit će do Uskrsa 2021. godine. JU PP Vransko jezero je nositelj uz niz partnera, pa i Hrvatsku gorsku službu spašavanja.
Aktivni turizam je sa 69% rasta godišnje najbrže rastući segment turizma, a ostavlja i do 13 puta više novca lokalnoj zajednici od masovnog. Kroz projekt će se stvoriti infrastruktura, znanje i alati za pomoći dionicima, ne samo javnim ustanovama za zaštićena područja, već i gradovima, općinama, TZ-eima, agencijama, lokalnim pružateljima smještaja, ugostiteljima, vodičima i obiteljskim gospodarstvima,…. Sve kako bi se razvila ponuda novih proizvoda aktivnog turizma i turizma posebnih interesa.