Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

OSIM POTEZA VLADE Longin najavio rebalans proračuna zbog pomoći gospodarstvenicima!

20.03.2020. 13:28


Kako bi pravodobno izvijestili zadarsku javnost o stanju vezano za koronavirus, Stožer civilne zaštite Zadarske županije održao je još jednu novinsku konferenciju. Na njoj je iznesen vrlo optimističan podatak, a taj je da u Zadarskoj županiji – nema novooboljelih od korona virusa!
Ovu vijest novinarima je prezentirao prvi čovjek županijskog Stožera, dožupan Šime Vicković, naglašavajući kako Stožer svakodnevno dogovara sve za neometano funkcioniranje svih službi na području Zadarske županije:
– Zasad imamo samo dvije osobe pozitivne na koronavirus, a na području grada odredili smo više lokacija vezanih za karantenu i samoizolacije za stanovništvo, ali i vozače, što smo dužni napraviti po uputama Nacionalnog stožera. Mobilizirali smo pravne subjekte koji će nam biti neophodni za funkcioniranje na razini županije u slučaju nekih većih poteškoća te poslali i uputu svim stožerima gradova i općina da prednost prilikom kupnje namirnica imaju članovi Crvenog križa, odnosno članovi stožera civilnih zaštita s obzirom da uzimaju namirnice za najugroženije osobe tih područja – naglasio je Vicković, još jednom apelirajući na građane da se pridržavaju uputa o ponašanju u uvjetima epidemije.


Sastanak sa pročelnicima


No, vijest koju svakako treba izdvojiti s današnje konferencije ona je koja se odnosi na pomoć zadarskim gospodarstvenicima. Naime, načelnik Stožera civilne zaštite Šime Vicković, naglasio je kako im se na dežurni broj kojega je Županija stavila u opticaj javilo i nekoliko gospodarstvenika zabrinutih za egzistenciju i opstanak posla:
– Stoga je župan jutros održao sastanak s resornom pročelnicom.za financije te dva resorna pročelnika s ciljem da se napravi rebalans proračuna kako bi mogli pomoći svim gospodarstvenicima. U fokusu su nam najprije zdravstvene ustanove koje se brinu o pacijentima na području županije, ali ne smijemo  zaboraviti ni naše poduzetnike, U tu je svrhu župan dao nalog da se već pripremi prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu – najavio je Vicković.
Župan Božidar Longin odmah je pojasnio o čemu je riječ, najavljujući maksimalnu pomoć gospodarstvenicima zbog kojih će se čak ići u – rebalans proračuna:
– Imali smo već jutros ozbiljan sastanak vezano za gospodarstvo s obzirom da su na udaru najprije mali poduzetnici. Znamo kakve je mjere donijela i Vlada, a sukladno tim mjerema poduzet ćemo i naše mjere koje su već u pripremi, no moramo znati da to znači kako će neke manifestacije i stavke morati otpasti s obzirom da sredstva moramo preraspodijeliti. Drugi zamjenik, Šime Mršić, bit će koordinator za ovaj gospodarski dio te ćemo već danas, ali i tijekom vikenda jer odmora sada nema, donijeti gospodarske mjere, a one će se mijenjati onako kako nam situacija bude nalagala – najavio je župan.




14 novih testova


O situaciji sa korona virusom na konferenciji je dalje izlagao epidemiolog dr. Alan Medić, ističući kako u županiji jučer nije bilo niti jednog novooboljelog te da je od prethodnog dana napravljeno 14 novih testova:
– Sada ukupno imamo 408 osoba pod samoizolacijom, od kojih je njih 68 novih tijekom četvrtka. Zamolio bih građane da u ovom trenutku shvate da korona nije jedina bolest iako je medijski dosta eksponirana te ako netko ima neku teperaturicu i grebanje u grlu, neka ne stvara gužvu u ambulantama obiteljske medicine. Može potražiti savjet, ali neka ga ne traži ispred ambulante za COVID-19 u koje se upućuju ljudi za koje se sumnja da bi mogli imati ovaj virus. Molim građane za malo strpljenja i ako netko ima temperaturu 37,2, ali je zdrav, imunokompetentan i srednjih godina, ne mora odmah trčati u ambulantu i panično nastupati. Neka se malo smiri, ima vremena za praćenje svojih simptome, a prednost za testiranje na koronu imaju teški kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina koje imaju neku kroničnu bolest, dakle, rizične skupine – poručio je Medić.


Situacija apsolutno pod nadzorom


Ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina, naglasio je kako su za ukupno 14 uzoraka rezutati negativni za petero pacijenata, a za ostale još čekaju nalaze. Istaknuo je i kako su dva pacijenta dosad zaprimljena na odjel za koronu stabilno. Kao što znamo, riječ o djevojci koja se vratila iz Zanzibara i mladiću koji je radio u Austriji
.Na kraju novinske konferencije nazočnima se obratio župan Božidar Longin, ističući kako je situacija u županiji apsolutno pod nadzorom:
– To je ono što je trenutno najvažnije. Moram još jednom pohvaliti naš Stožer koji je pravovremeno poduzeo sve potrebne radnje i koji besprijekorno funkcinira. Naše službe koje se bave ovim problemom spremne su za sve izazove koji su pred nama, a pokrenuli smo i jednu novu priču te će od ponedjeljka naš Zavod za javno zdravstvo dobiti dozvolu na testiranje uzoraka na korona virus te ćemo biti još brži i još efikasniji – naglasio je župan Božidar Longin.
 


Župan: Ne podliježite panici


Zbog širenja dezinformacija oko koronavirusa, župan Božidar Longin i tijekom današnje novinske konferecije uputio je apel građanima, napominjući kako je Stožeru civilne zaštite, uz koronavirus, najveći problem panika, odnosno dezinformacije po terenu:
– Još jednom apeliram na sve građane da ne podliježu panici i kojekakavim dezinformacijama. Ovdje smo svako jutro s vama radeći na istom poslu upravo zato da sve informacije podijelimo s javnošću. Stoga nema razloga da netko sam donosi informacije, odnosno dezinformacije. Imamo nacionalni broj 113 kojega smo pojačali i s našim brojem 350-318 koji je u funkciji od 8 do 22 sata. Jučer je taj broj doslovno bio užaren jer su se građani javljali dajući i primjedbe i sugestije, što je izvrsno. Tako smo već jutros u sedam sati imali brifing sa svima koji su se tijekom jučerašnjeg dana javljali na taj broj. Sve smo primjedbe uvažili i već danas postupamo po nekima. Potez s tim brojem, dakle, pokazao se odličnim te na kraju opet molim sve građanke i građane neka budu odgovorni i prema sebi i prema drugima, a posebno se obraćam onima u samoizolaciji, znam da im nije lako, ali moraju biti svjesni da o njima ovisi njihovo i zdravlje svih oko njih – poručio je župan.