Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Livaković: Ovo je čudo, odigrali smo vrhunsku utakmicu

20.03.2021. 10:05


Nogometaši Dinama napravili su nevjerojatan preokret, nadoknadili dva pogotka zaostatka iz londonskog dvoboja protiv Tottenham Hotspura i s tri pogotka Mislava Oršića izborili plasman u četvrtfinale Europske lige.
U osnovnih 90 minuta junak Dinamovog trijumfa poništio je Tottenhamovu prednost iz prvog dvoboja. Sjajnim udarcem s lijeve strane kaznenog prostora u suprotne rašlje Mislav Oršić je u 62. minuti donio prednost hrvatskom prvaku, a preciznim završetkom akcije u 83. minuti na asistenciju Atiemena odveo je utakmicu u produžetak. Konačnih 3:0 postavio je solo prodorom i preciznim udarcem s ruba kaznenog prostora u 106. minuti. Jedan od junaka Dinamove pobjede bio je i Zadranin na vratima prvaka Hrvatske koji je u nekoliko navrata fantastičnim obranama tjerao goste iz Londona u očaj. Pogotovo njihovog najboljeg strijelca Harryja Kanea. U 44. minuti Kane je nakon Lucasovog proigravanja ostao »oči u oči« s Livakovićem. Hrvatski reprezentativni vratar je na vrijeme Kaneu ušao u udarac i spriječio da najbolji topnik Spursa Dinamu postigne i treći pogodak u ova dva dvoboja osmine finala Europske lige. Slično je ponovio i u kojem u 85. minuti kada je Kane. pucao glavom na ubačaj Garetha Balea.
– Svjedočili ste zaista velikom uspjehu. Mi smo unutar naše Dinamove obitelji vjerovali – kazao je trener Damir Krznar nakon utakmice.


Idealan scenarij
– Dogodio se idealan scenarij. Da smo rano zabili možda bi ih razljutili. Prvi gol smo zabili u pravo vrijeme, ostalo nam je dovoljno vremena za drugi. Pokušali smo zabiti i treći pogodak prije produžetka – kazao je Krznar na konferenciji nakon utakmice otkrivši jedan detalj koji je do sada bio nepoznat.
– Nakon pobjede u Austriji u skupini, slučajno smo čuli razgovor šest, sedam naših igrača koji su bili uvjereni da ove sezone mogu do četvrtfinala, polufinala. Bilo je to lijepo čuti, ali izgledalo je kao san. No, oni su luđaci koji su ostvarili taj san – kazao je.
Priznao je kako je ove njegov najveći trenutak u karijeri.
– Definitivno. No, ovo je plod rada cijelog stožera i bivšeg stožera. Plod rada posljednje dvije, tri godine. Dinamo konstantno raste. S Bjelicom su stigli do osmine finala, lani smo bili korak do osmine finala u Ligi prvaka. Ove godine smo napravili još jednu stepenicu više, ali najveću u posljednjih 20, 30 godina. Ovo je sigurno jedna od najljepših utakmica i ostat će mi u lijepom sjećanju.
Iako je ovo bio njegov prvi nastup na Dinamovoj klupi, kazao je kako nije bio problem motivirati momčad.
– Specifičnost ovog stožera, ali i snaga, je što smo i do sada bili podijeljeni, ali i u ravnopravnim ulogama. Zoran Mamić je uvijek govorio mi, grupa nas sedam, osam se sjajno nadopunjava i energijom i znanjem i imali smo dovoljnu dozu autoriteta i nije bio nikakva problema.
– Svi smo junaci – kazao je skromno Oršić nakon nevjerojatne predstave protiv engleskog velikana.
– Od prve minute smo disali kao jedno, bila je to utakmica za sjećanje. Nakon Londona nam je ostala gorčina. Vidjeli smo da možemo igrati, ali to nismo pokazali. Međutim, u uzvratu je sve prolazilo, stvarno sam sretan. Sami sebi smo pokazali da možemo igrati na visokom nivou
Sjajnu predstavu pružio je i vratar Dominik Livaković, posebice u završnici produžetka kada je držao »modre« na životu.
– Ovo je čudo, odigrali smo vrhunsku utakmicu. Meni je ovo najljepši dan otkad sam u Dinamu – kazao je vratar »Modrih« i hrvatske reprezentacije.


Presudila želja
– Od prve minute smo ginuli na terenu, ne zmam što više reći, presretan sam. Idemo dalje, ovo nam je nagrada za ovu sezonu.
Kapetan Arijan Ademi je istaknuo kako je »svlačionica vjerovala da je podvig moguć.
– Odlično smo odigrali i posve zasluženo smo pobijedili. Vjerovali smo da možemo do pobjede. Na početku smo bili u grču, no vidjeli smo da možemo. I u prvom poluvremenu smo bili dominatniji i bolji. Ova momčad je spremna za velike stvari – kazao je Ademi.
Portugalski stručnjak Jose Mourinho sasvim očekivano, nije bio raspoložen nakon »pljuske« koju je Tottenham doživio u uzvratnom susretu osmine finala Europske lige protiv Dinama.
– Igrači Dinama su pokazali veću želju. Rekao sam igračima da nije gotovo, da moramo biti dominatni kako bi pobijedili. Upozorio sam ih u poluvremenu da će se Dinamo dignuti, ako prvi primimo gol. Dinamo je bio ponizan, pokazao je veliku želju, veliku motivaciju. Željeli su pokazati da mogu, igrali su s puno želje i pokazali profesionalnost. Profesionalizam proizlazi iz pristupa i truda i to na svakoj utakmici – kazao je Mourinho.
Osvrnuo se i na nastup trostrukog strijelca Oršića.
– Dobro smo pripremili igrače, analizirali smo ih, pripremili smo video zapise za sve igrače. Pripremio sam momčad i za igru protiv Oršića. Znali su kako zabija, dobili su sve informacije, a njemu čestitam na sjajnoj večeri.
Mourinho je priznao kako ga brine što igrači nisu slušali njegove ideje.
– Naravno da me brine. Puno smo radili, svi imaju najbolje uvjete. Moja pozicija trenera je ona koja mi brani da izađem pred kamere i da ulazim u dublju analizu ovakvih stvari, ali vjerujem da svi moramo prihvatiti svaku kritiku koju dobijemo nakon ovog – zaključio je Mourinho.




Dinamo u četvrtfinalu protiv Villarreala
Nogometaši Dinama dobili su španjolski Villarreal za suparnika u četvrtfinalu Europske lige, a ždrijebom u sjedištu Europskog nogometnog saveza (UEFA) u Nyonu određeno je da će prva utakmica 8. travnja biti odigrana na Maksimiru, dok je uzvrat na rasporedu 15. travnja u Villarrealu.
U slučaju plasmana u polufinale Dinamo bi se za mjesto u finalu borio protiv boljeg iz dvoboja Arsenal – Slavia Prag, a u prvoj utakmici bi hrvatski prvak bio domaćin.
Termini polufinala su 29. travnja i 6. svibnja, a finale Europske lige bit će odigrano 26. svibnja u Gdanjsku.
Parovi četvrtfinala Europske lige (8. i 15. travnja): Granada (Špa) – Manchester United (Eng), Arsenal (Eng) – Slavia Prag (Češ), Ajax (Niz) – Roma (Ita), GNK DINAMO (HRV) – Villarreal (Špa).


Liga prvaka: Bayern i PSG u reprizi finala, Real na Liverpool
Prošlogodišnji finalisti Lige prvaka Bayern i Paris Saint-Germain susrest će se već u četvrtfinalu ovogodišnjeg izdanja elitnog europskog nogometnog klupskog natjecanja, odlučeno je ždrijebom u sjedištu Europskog nogometnog saveza u Nyonu. Preostali parovi su Manchester City (Eng) – Borussia Dortmund (Njem), Porto (Por) – Chelsea (Eng) i Real Madrid (Špa) – Liverpool (Eng).
Prve četvrtfinalne utakmice na rasporedu su 6. i 7. travnja, a uzvrati 13. i 14. travnja. Pobjednik dvoboja Bayern – PSG će u polufinalu igrati protiv boljeg iz dvoboja Manchester Cityja i Borussije Dortmund, dok će se u drugom polufinalu boriti pobjednik meča Real Madrid – Liverpool protiv boljeg iz para Porto – Chelsea.
U polufinalu će prve utakmice biti odigrane 27. i 28. travnja, a uzvratni dvoboji su na rasporedu 4. i 5. svibnja. Finale Lige prvaka bit će oidigrano 29. svibnja u Istanbulu na Olimpijskom stadionu Ataturk.