Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Trideset godina Latice!

20.03.2021. 12:00


Dječji vrtić Latica jučer je obilježio 30 godina djelovanja, mada je Dan Latice zapravo u nedjelju 21. ožujka. Godine sadržajnog i odgovornog rada i brige o djeci s teškoćama u razvoju zasigurno su zaslužile ovu prigodnu proslavu, kojoj su najljepši takt dala upravo djeca.
Tako je, kako ističe Vesna Penjalov, ravnateljica Dječjeg vrtića za djecu s teškoćama u razvoju Latica, dan protekao u vedrom raspoloženju, bez terapijskih sadržaja, uz predstavu »Kako se miš maskirao« koju su djeca uz podršku odgojiteljica inkluzivnih skupina pripremila za rođendansku proslavu u dvorištu vrtića.


Inkluzivni edukacijsko-rehabilitacijski program
– Pjesmice uz pokret, glazba, ples i rođendanska torta zaokružili su Dan DV-a Latica, ističe ravnateljica Penjalov dodajući da svakako djecu stavimo u prvi plan jer ovo je njihov dan.
Da su u Latici djeca uvijek u prvom planu pokazuju i dokazuju godine predanog rada u kojima se nedostatak prostora nadoknađivao stručnošću i trudom odgojiteljica koje su organizirale i sadržajno koncipirale rad ovog vrtića čije usluge koristi preko stotinu djece.
– Usluge Dječjeg vrtića Latica danas koriste 102 djeteta uključena u različite programe. Uz devet odgojno-obrazovnih skupina (45 djece), od kojih je sedam posebnih skupina (30 djece) za djecu s poremećajem iz spektra autizma i djecu s višestrukim teškoćama u razvoju i dvije redovite – inkluzivne skupine (15 djece) u koje su uključena djeca s teškoćama u razvoju, ovaj vrtić razvio je i Inkluzivni edukacijsko-rehabilitacijski program podrške za 57 djece (stručna podrška redovnim vrtićima koji uključuju djecu s teškoćama, roditeljima i djeci uz terapijske postupke edukacijskog rehabilitatora, logopeda, fizioterapeuta, psihologa), ističe Penjalov naglasivši kako u Dječji vrtić Latica dolaze djeca s teškoćama u razvoju rane i predškolske dobi iz cijele Zadarske županije. Ove godine iz čak 17 općina i gradova izvan Zadra, dolazi 36 djece.


Podrška Grada Zadra
– U matičnoj knjizi upisano je 941 dijete koje je do danas koristilo usluge DV-a Latica na dvije lokacije. Od 1990. u okviru programa Udruge tjelesnih invalida vrtić započinje kao eksperimentalni program na Kolovarima, a 1991. MZO verificira ovaj program koji je od samog početka temeljen na integraciji djece s teškoćama u razvoju, a 2016. godine Latica seli u Ulicu Nikole Tesle, područni objekt Pčelica – Dječjeg vrtića Radost, koji je ovom vrtiću dodijeljen na korištenje do preseljenja u Centar Mocire, podsjeća tek na važnije datume ravnateljica Penjalov, posebno istaknuvši kako idu dalje uz punu podršku osnivača Grada Zadra koji je preuzeo kompletnu brigu za dovršetak zgrade ovog dugoočekivanog Centra.
– Pri kraju je realizacija javne nabave opreme koju je Grad Zadar proveo za Dječji vrtić Latica. U tijeku je, nakon odabira i potpisanih ugovora s dobavljačima, isporuka i montaža kompletne nove opreme, osobito one specifične za djecu s teškoćama u razvoju koju su stručnjaci pomno birali. Vrtić u Mocirama osim boljih uvjeta ponudit će i veći kapacitet (planirano za 135 djece već za o.g.), mogućnost ostvarivanja terapija za koje je potreban prostor koji do sada nije postojao, a osobito je važno naglasiti da su u novom prostoru izgrađena i tri boravka za djecu urednog razvoja, dakle, tri redovite skupine u koje će uvijek u ovom vrtiću biti uključena i djeca s teškoćama u razvoju. One su uistinu inkluzivne skupine koje će donijeti obostranu dobrobit i djeci s teškoćama u razvoju i djeci urednog razvoja, ističe ravnateljica Penjalov.
Nakon tri desetljeća predanog rada, djelatnici i djeca Latice uistinu zaslužuju odlične uvjete koji ih očekuju u Centru Mocire.