Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U slučaju većeg broja zaraženih učenika škole same mogu odlučiti o nastavi na daljinu

20.03.2021. 10:16


Zadarska županija, baš kao i cijela država, bilježi porast broja zaraženih koronavirusom. Jučer smo imali 80 zaraženih osoba, a u biogradskoj bolnici preminula je 91-godišnja žena. Neke su županije već donijele strože mjere, a među njima je i Primorsko-goranska županija u kojoj od 22. ožujka vrijede nove mjere. Među donesenim mjerama su pojačan nadzor na području Primorsko-goranske županije, naglasak na javna i privatna okupljanja, rad trgovačkih centara te javni prijevoz, a mole se i građani gdje god je moguće da prijeđu u online rad ili smjenski rad. Također, od ponedjeljka predmetna nastava u osnovnim i u srednjim školama prelazi na C model odnosno sva će se nastava odvijati na daljinu. U Stožeru civilne zaštite Zadarske županije te u zadarskim srednjim školama provjerili smo hoće li doći do pooštravanja mjera.
Naime, uoči donošenja odluke o ukidanju online nastave naglašeno je kako će se C model vratiti ako dođe do porasta broja oboljelih. Zasad se na ovakvu mjeru odlučila samo škola u Starigradu, a o tome kako će se odvijati nastava u ostatku županije, načelnik Županijskog stožera, Šime Vicković ukazuje kako i same škole mogu napraviti korake.


«Medicinari« odgovorni
– U situacijama povećanog broja pozitivnih na koronu škole na području naše županije same odlučuju o tome hoće li prijeći na C model nastave. Ukoliko dođe do povećanog broja pozitivnih na virus među učenicima osnovnih i srednjih škola, Stožer će predložiti da sve škole prijeđu na online nastavu. Zbog najnovije brojke oboljelih sada pažljivo pratimo situaciju te smo u stalnom kontaktu sa svim ravnateljima škola, kaže Vicković o najnovijoj situaciji.
S obzirom na to da je odluka o prelasku na C model pala na ravnatelje, provjerili smo i u zadarskim srednjim školama kakvo je stanje te razmišljaju li i oni o prelasku nastave na C model.
Ravnateljica Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar, Anita Basioli rekla je kako u njihovoj školi stanje nije alarmantno te nema potrebe za prelaženjem iz A modela na nastavu na daljinu.
– Mi smo svakodnevno u kontaktu sa Županijskim stožerom civilne zaštite, kao i svi ravnatelji međusobno, te pratimo situaciju. Za sada nema potrebe za prelaskom na neki drugi model, rekla je ravnateljica Basioli.
Trenutno je u školi većina učenika, te je s jučerašnjim danom bilo pozitivno samo dvoje.
– U četvrtak je završila samoizolacija za jedan razred, te u školi imamo još samo jedan razred u samoizolaciji koji se na nastavu vraća u ponedjeljak. Naši učenici su odgovorni, poznaju struku te reagiraju i na najmanje simptome pa nismo imali problema sa žarištem u našim školama, rekla je Basioli te nadodala kako je većina zaraza povezana s obiteljskim kontaktima, a ne prijenosom koronavirusa u školi.


U »Nazoru« tri razreda u samoizolaciji
I u Gimnaziji Vladimira Nazora nastava će do daljnjeg biti po A modelu, rekla nam je ravnateljica škole, Sandra Šango.
– Nastava se trenutno odvija po A modelu te i sljedeći tjedan planiramo tako nastaviti, ali svjesni smo porasta broja zaraženih te svaki dan pratimo stanje u županiji i spremni smo prilagoditi se situaciji.
Ravnateljica Gimnazije rekla je kako u školi nije došlo do širenja koronavirusa među učenicima i profesorima, već su svi obiteljski kontakti.
– U našoj školi trenutno su u samoizolaciji tri razreda, od ukupno 24 odjeljenja. Pet učenika pozitivno je na koronavirus te jedan profesor, koji se na nastavu vraća već u ponedjeljak. Situacija nije kritična te se trudimo da tako i ostane, rekla je Šango osvrnuvši se na školska natjecanja koja su se održavala u školama tijekom ožujka.
– Sva natjecanja su se održala uživo, u školama domaćinima. Naša je škola bila domaćin natjecanja iz povijesti te jezika i nije bilo problema. Imali smo samo jednog učenika na natjecanju iz njemačkoga jezika koji je bio u samoizolaciji te je ispit rješavao online, a u srijedu je natjecanje iz engleskoga jezika za koje se već zna da je troje učenika u samoizolaciji te će povjerenstvo odlučiti o tome kako će pristupiti natjecanju.




Maturantima omogućena neposredna nastava
Razgovarali smo i s ravnateljem Strukovne škole Vice Vlatkovića, Tihomirom Tomčićem koji je rekao kako je njihova škola već od ovog tjedna prešla na B model, te se lakše diše.
– U školi je bilo nekoliko zaraženih učenika i profesora te smo odlučili prijeći na B model nastave. Time smo smanjili opterećenja na našu školu, ali smo drastično smanjili i opterećenje na autobuse, ne samo ove prigradske linije već i gradske u kojima je situacija s brojem putnika kritična, naglasio je Tomčić te je i on dodao kako su većina zaraženih obiteljski kontakti.
– Trenutno su u školi dva cijela razreda u samoizolaciji i 9 učenika pojedinačno, oni koji nisu u tim razredima. Imamo tri oboljela učenika i dva profesora, zaključio je Tomčić.
S obzirom na to da se učenici već nalaze u drugom polugodištu, maturantima je omogućena neposredna nastava te su oni stalno u školi, a i praksa se odvija po A modelu, zaključio je na kraju ravnatelj Tomčić.