Astronomski simboli na Pozdravu Suncu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
snijeg-pozdrav-suncu
Filip BRALA
Program koji će se održati u Zadru bit će posvećen astronomiji

Festival znanosti i ove se godine održava širom Hrvatske, u zajedničkoj organizaciji British Councila, Sveučilišta u Osijeku, Rijeki, Splitu, Zadru i Zagrebu, zagrebačkog Tehničkog muzeja i udruge "Zlatni rez" iz Rijeke. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH te grad Rijeka, Primorsko-goranska i Osječko-baranjska županija. Ovo je sedmi put da se ova manifestacija održava u Hrvatskoj, a ove je godine posvećena temama vezanim uz dva značajna događaja iz povijesti znanosti, a to su 200. obljetnica rođenja Charlesa Darwina i 400. obljetnice Galiejeve uporabe teleskopa, stoga su znanstvene cjeline koje će biti u središtu pozornosti upravo biti evolucija kao i astronomija.

Program koji će se održati u Zadru bit će tako prije svega posvećen astronomiji pri čemu će se ići za poveznicom astronomija - navigacija - geografija, kao jednoj od zadarskih osobitosti. Zadar je u prošlosti, kako nam je kazao dr. sc. Josip Faričić, bio središte astronomskih aktivnosti, posebice u benediktinskom samostanu Sv. Krševana, gdje su redovnici u srednjem vijeku razvili živu astronomsku djelatnost. Osnovni razlozi bili su, osim potpore i unapređenja pomorske plovidbe, i oni liturgijske prirode obzirom da se najveći kršćanski blagdan Uskrs određuje čistim astronomskim načinom, a samim tim i mnogi drugi važni liturgijski datumi kroz crkvenu godinu. Zanimljivo je da su se baš u samostanu Sv. Krševana u Zadru, krajem trinaestog stoljeća, prvi put upotrijebile arapske brojke na hrvatskom teritoriju.

O svim ovim i mnogim drugim napoznatim zanimljivostima publika će moći saznati više na predavanju dr. sc. Maksima Klarina: "Razvoj astronomskih tablica i njihov utjecaj na velika geografska otkrića" koje će se održati 22. travnja, u srijedu u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 19 sati. Nakon predavanja sudionici će se uputiti do instalacije "Pozdrava Suncu" koji se također temelji na astronomskim spoznajama gdje će se prirediti demonstracija koju će zajednički održati dr. sc. Klarin i dr. sc. Josip Faričić, gdje će se pojasniti vjerojatno mnogima do kraja ne sasvim jasni sadržaji koje nalazimo na ovom novom simbolu našeg grada. Početak demonstracije predviđen je za 10.30 sati.

U četvrtak, 23. travnja u Gradskoj loži održat će se predstavljanje knjige "Krš bez granica". Riječ je o radu skupine autora u kojem se na zanimljiv i široj publici pristupačan način govori o kršu koji pokriva više od polovine teritorija RH. Skoro svi autori će biti zastupljeni na predstavljanju te će tako o ovom radu govoriti prof. dr. Tihomir Marjanac, doc. dr. sc. Dražen Perica, dr. sc. Snježana Vučić Karlo i Ivo Lučić dipl. novinar, a moderator će biti dr. sc. Josip Faričić. Prestavljanje knjige "Krš bez granica" počinje u 20 sati.

U petak, 24. travnja će biti priređena posebna demonstracija uz predavanje na Pozdravu Suncu prilagođena za učenike osnovnih škola "Petar Lorini" Sali i OŠ Benkovac. Zbog prilagodbe prijevozu učenika manifestacija se održava u 13 sati, ali mogu joj, kao i svim manifestacijama, prisustvovati slobodno svi zainteresirani.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika rosan
Ovo je tako jadno i konfuzno napisan članak, od gramatike, sitakse, krivo nanešenih imena i podataka, da se možete svi stiditi.