Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ekološki minisajam škola i vrtića

Autor:

19.04.2009. 22:00
Ekološki minisajam škola i vrtića

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Za ovu priliku su djevojke naše škole, točnije sedam učenica 3. c razreda skupljale začinsko bilje koje su potom pakirale u ekološki prihvatljive vrećice s ciljem da ih danas podijele građanima, kazala je Tanja Meštrić Malnar, školska koordinatorica


U sklopu manifestacije pod nazivom “Zeleni dani”, a koja se u organizaciji Radija 057 i RMC agencije ove godine održava drugi put zaredom i danas su upriličene zanimljive akcije. Podsjetimo, naime, kako su ovi događaji započeli još prošle subote i to akcijom čišćenja podmorja zadarske rive te koncertom demobendova pod nazivom “Baterijada”, a nastavljeni su i jučer i to minisajmom ekoškola i vrtića na Narodnom trgu, potom ekoigrama na Kalelargi te akcijom “Posadimo stablo” u parku “Vruljica”.
Zeleni dani i kišobrani
Sve ove aktivnosti u okviru ovogodišnjih “Zelenih dana” trajat će sve do srijede 22. travnja, a niti jučerašnje kišovito vrijeme nije obeshrabrilo sudionike koji su uistinu bili uporni u namjeri da kroz barem ovih nekoliko dana u godini skrenu pozornost na važnost očuvanja okoliša.
U spomenutom minisajmu ekoškola i vrtića sudjelovale su Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Škola za tekstil dizajn i primijenjenu umjetnost i OŠ Stanovi te vrtići “Radost” i “Sunce” koji su ovom prilikom pozornost na svoje zanimljive štandove privlačili raznovrsnim, ekološki prihvatljivim proizvodima.
– Naša škola već dvije godine nosi status Međunarodne ekoškole, a upravo ove godine ga i obnavljamo. S obzirom da se sve to vrijeme rado odazivamo svim akcijama ekološkog sadržaja, ove godine smo prvi put prihvatili i sudjelovanje u Zelenim danima. Za ovu priliku su djevojke naše škole, točnije sedam učenica 3. c razreda skupljale začinsko bilje koje su potom pakirale i ekološki prihvatljive vrećice s ciljem da ih danas podijele građanima, kazala je Tanja Meštrić Malnar, školska koordinatorica u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, naglasivši kako su se djevojke za ovu prigodu pripremale desetak dana te da su u ostale ekološke akcije ove škole inače uključeni gotovo svi učenici, ovisno o opsegu posla.
“Čovječe, ne ljuti se”
Pozornost svih prolaznika, a osobito onih najmlađih, privlačila je i divovska igra “Čovječe, ne ljuti se” koja je na zabavu ispred Callegra mamila brojne mališane. Riječ je o prethodno spomenutim ekoigrama, koje su osim dobre zabave imale i edukacijsku ulogu.
– Ovo je zapravo igra namijenjena i djeci i odraslima i jednaka je igri “Čovječe ne ljuti se” samo što su ovdje “čovječuljici” ljudi. Igra se na način da igrač ima mogućnost stati na polje s upitnikom ili s vrećom za smeće. Ako je stao na upitnik mora odgovoriti na jedno pitanje koje je, naravno, vezano uz ekologiju, odnosno ako stane na vreću, mora izvršiti neki zadatak, pojasnila je Josipa, jedna od animatorica ove igre, napomenuvši da se prolaznici zaista dobro zabavljaju, a sudeći prema njihovim odgovorima na pitanja, vidljivo je da su dobro upućeni u ekologiju.
S obzirom da Radio 057 već petnaest godina zaredom na Dan planeta Zemlje posadi po jedno stablo na nekoj od zelenih površina na području grada, jednaku akciju i to ovaj put u sklopu Zelenih dana upriličio je i danas i to u parku Vruljici. S obzirom da je akcija “Posadimo stablo” organizirana u suradnji s tvrtkom “Nasadi”, stablo su zajedničkim snagama posadili Hrvoje Grdović, direktor Nasada, te Darko Smrkinić, direktor Radija 057.
– U ovoj akciji surađujemo već petnaest godina, a mi svake godine doniramo sadnice. S obzirom da smo mi tvrtka koja se prije svega brine o zelenilu, moram sve pohvale uputiti organizatirima, jer ovo je nešto čemu bismo se svi trebali odazvati, ovo je pozitivan korak za dobrodit svih nas, kazao je Grdović te istaknuo da će se ove godine posaditi jela i to baš u parku Vruljici čije je tlo bogato vodom, upravo onakvo kakvo stablo jele prihvaća.