Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Stoljeće bluesa na valovima Radija 057

Autor: Z L

19.04.2009. 22:00
Stoljeće bluesa na valovima Radija 057

Foto: Filip BRALA



“Blues Bar” nova je emisija u programu Radija 057 koja se emitira svake srijede od 20 do 22 sata. Emisiju uređuju i vode veterani zadarske radio scene okupljeni nakon gotovo 20 godina – Marino Jović i Mišel Kalajžić te Andrija Prović, mladi blueser “iz delte”. Kao što i sam naziv sugerira, riječ je o glazbenoj emisiji u kojoj će se slušati dobar blues u rasponu od samih korijena te glazbe, preko jake blues-rock scene 60-ih i 70-ih godina pa sve do modernih izričaja suvremenih glazbenika tog žanra današnjice.
U emisiji se neće slušati samo blues, već i sve ono što je nastalo na bluesu ili je proizašlo iz njega: boogie, blues rock, blue grass, rock&roll, country blues, jazz rock, funk rock… Popis izvođača je dugačak, ali svi će doći na red u Blues baru, jedinom u gradu.
Emisija će biti podijeljena u tri “rubrike”: SMS Caffe uređivat će slušatelji svojim glazbenim prijedlozima pomoću SMS poruka, Blues priča predstavit će neku grupu ili izvođača, a LP Live u zadnjem dijelu emisije emitirat će snimke nastupa uživo, što je često bilo i najbolje što je u toj glazbi ikada odsvirano.
Zašto baš blues i rock i kakva je pozicija te glazbe danas, govore autori Blues bara.
– Blues sam počeo slušati vrlo mlad i odmah nastavio s rockom. Nikada nisam prestao i svaki se put jednako “naježim” kada čujem neku dobru stvar. Kao DJ puštao sam uglavnom rock i blues i ta je glazba ljude uvijek podizala na nevjerojatan način. Ako je rock snaga, a blues duša, spoj toga je čista energija – kaže Marino Jović koji je punih 13 godina bio autor i svojevremeno vrlo popularne radijske emisije Rock’n’roll Grafiti.
– Za razliku od moje generacije koja je bila zaokupljena uglavnom nekim drugim glazbenim žanrovima, čim sam “otkrio” blues znao sam da je to – to. Mislim da taj odabir nema veze s godinama ili te “pogodi” ili ne. Iako ga smatraju starom glazbom, činjenica je da su blues i rock preživjeli sve pomodne glazbene pravce te u velikoj mjeri utjecali na njih, ali i ostali “svoji” sve do danas kada se u svijetu blues svira više nego ikad – mišljenja je Andrija Prović.
– Osim što imamo sličan glazbeni ukus, svi smo trojica i dobri prijatelji, tako da ćemo emisiju raditi kao ekipa, dajući joj svatko od nas neki osobni pečat. Svatko od nas je kući godinama nagomilao toliku fonoteku bluesa i rocka da ćemo puknuti – moramo to nekome pustiti. Veselim se ovoj emisiji, jer je ona prije svega glazbeno druženje, što će vjerujem i slušatelji osjetiti. Kad malo promisliš: godina je 2009., a mi puštamo na radiju blues. To dovoljno govori, zar ne? – zaključuje Mišel Kalajžić.