Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U zadarskoj bolnici 15-godišnjak zaražen meningokoknom sepsom

Autor: Suzana Bandić

19.04.2009. 22:00
U zadarskoj bolnici 15-godišnjak zaražen meningokoknom sepsom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Petnaestogodišnjak je na Zarazni odjel primljen s visokom temperaturom, jakim bolovima u zglobovima te osipom i podljevima na koži. Odmah je podvrgnut terapiji antibioticima i izvan je životne opasnosti
Sa simptomima meningokokne sepse u ponedjeljak ujutro u zadarsku Opću bolnicu primljen je 15-godišnji dječak iz Zadra. Kako saznajemo, dječaku su se prvi simptomi bolesti pojavili dan ranije kada se požalio na bol u zglobovima i osip po koži popraćen temperaturom.
Kako se njegovo stanje pogoršalo, dječak je hitno u ponedjeljak ujutro primljen na Zarazni odjel zadarske Opće bolnice gdje su liječnici odmah prepoznali simptome bolesti i započeli s primjenom terapije pa čak i prije nego što su laboratorijski nalazi bili gotovi.
– Dječak je na naš odjel primljen u ponedjeljak ujutro oko 9 sati s tipičnim simptomima meningokokne sepse, odnosno, s visokom temperaturom, kožnim osipom i podljevima, a osim toga žalio se i na jake bolove u zglobovima. S obzirom da mu je bolest odmah dijagnosticirana, propisana mu je terapija antibioticima na koju je pozitivno reagirao, rekao nam je dr. Boris Dželalija, voditelj Zaraznog odjela u zadarskoj Općoj bolnici, napominjući kako nema razloga za paniku, a isto tako niti ikakve opasnosti za djecu u Osnovnoj školi Stanovi u kojoj dječak pohađa osmi razred, jer su proteklog tjedna, naime, bili praznici.
Osim toga, Dželalija je dodao kako je dječakovo stanje stabilno te da on pozitivno reagira na terapiju pa su i njegove prognoze vrlo optimistične.
– Mada nije profesionalno davati prognoze niti je to inače moja praksa, ali u ovom slučaju usuđujem se reći kako sam vrlo optimističan, a posebice obzirom da su se simptomi bolesti kod dječaka javili dan ranije pa je on pravovremeno podvrgnut terapiji. Trenutačno je dobro i sada samo treba čekati, zaključio je Dželalija.
Međutim, kako ne bi što krenulo po zlu, na preventivni pregled, kako saznajemo, pozvani su članovi dječakove obitelji, kao i svi njegovi prijatelji s kojima je proteklih dana bio u kontaktu.
Inače, ovo je već treći slučaj meningokokne sepse na zadarskom području u posljednjih mjesec i pol dana.
Podsjećamo, tada su na Zarazni odjel u zadarsku Opću bolnicu primljeni brat i sestra iz Gospića s identičnim simptomima, kao što ih ima 15-godišnjak sa Stanova, a ono što ohrabruje jest činjenica da su se oboje uspješno oporavili.