Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Antifašisti ogorčeni premijerkom Kosor

Autor: Boris Kupčak

19.04.2010. 22:00
Antifašisti ogorčeni premijerkom Kosor

Foto: Zvonko KUCELIN



Pedeset i pet članova Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije prošloga tjedna posjetilo je Split te su se tako pridružili obilježavanju 65. obljetnice osnivanja prve antifašističke Narodne vlade Hrvatske. Svečanost obilježavanja održana je u splitskom HNK, gdje je predstavljena i prigodna brošura pod nazivom “Narodna vlada Hrvatske”, autora Marina Kuzmića, koju je objavila Udruga antifašističkih boraca i antifašista Splita.
Zadarski antifašisti nakon posjeta su izrazili ogorčenje prema premijerki Kosor i nepoštivanju Deklaracije o antifašizmu.
– Nismo zadovoljni jer je 14. travnja veliki dan, dan kada je osnovana prva hrvatska partizanska vlada, a premijerka Kosor, koja je na obljetnici Jasenovačkog proboja istaknula važnost antifašizma u Hrvatskoj, na obljetnicu nije poslala ni izaslanstvo. Prije pet godina Sabor je prihvatio Deklaraciju o antifašizmu, a do dana današnjeg po tom pitanju nije napravljeno ništa, kazao je Nikola Dobre, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije.
Udruga broji oko 200-tinjak članova i sljednik su nekadašnjeg Saveza boraca, a kako je svakim danom sve manje antifašističkih boraca, veliki dio članova su poklonici antifašizma. Često organiziraju putovanja na obilježavanje svih važnijih manifestacija hrvatskog antifašizma poput Dana mladosti u Kumrovcu.