Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Festival s dušom otvara svoja vrata

Autor: Dragana Glavočić

19.04.2010. 22:00
Festival s dušom otvara svoja vrata

Foto: Adam VIDAS



I ove godine očekuje se veći broj polaznika dječjih vrtića Zadarske županije koji će se uključiti u organizaciju 7. Cvjetnog korza pod nazivom “Neka riva u cviću pliva”. Za najmlađe posjetitelje uz vožnju cvjetnim vlakom najavljuje se tradicionalno gostovanje Fifi i cvjetnog društva, govori direktorica


U povodu početka 10. jubilarnog Festivala cvijeća Zadarske županije, u restoranu Bruschetta koji uskoro otvara svoja vrata, održana je konferencija za medije na kojoj su nazočili Klara Eškinja Glavan, direktorica TZ Sv.Filip i Jakov, Rade Nekić, ovogodišnji izlagač te Ivo Dunatov, direktor TZ Zadarske županije.
U okviru ovogodišnjeg programa Festivala održat će se promocija tri knjige Rade Nekića, izlagača s najvećim brojem priznanja koji je u šest godina osvojio 149 domaćih i svjetskih priznanja te medalja od kojih je najznačajniji Srebrni križ s plavom vrpcom uz titulu Međunarodnog viteza inovatora, stoga je u konkurenciji za Guinessovu knjigu rekorda. Ove godine, Nekić je član organizacijskog odbora Festivala. O postignutim nagradama i priznanjima, Nekić kaže da nisu plod trčanja za uspjehom, već odraz kvalitete proizvoda.
– Od deset naših kupaca, 7 do 8 njih postanu naši stalni korisnici, napominje Nekić. Ove godine ovaj izlagač donosi i neke nove proizvode kao što su “Kupalice”- biljne kugle namijenjene kupanju u kadi. Također, u ponudi je i novo ulje od smilja. O samom Festivalu, Nekić je imao samo riječi hvale.
– Doći na Festival cvijeća u Sv. Filip i Jakov je pravi doživljaj. To je Festival koji ima dušu. Kad dođete na festival koji se održava u većem gradu tada vas on jednostavno samelje i izbaci van. Ne znate ni gdje ste bili, ni što ste radili, ni što ste vidjeli. No, doći u Sv. Filip i Jakov to je pravi doživljaj jer ovdje se brinu o vama kao izlagaču. U ovom mjestu možete u punini osjetiti i doživjeti sva događanja unutar manifestacije, kazuje Nekić.
Potom je o manifestaciji govorila “mama i tata” Festivala Klara Eškinja Glavan. Ovogodišnji Festival počinje 23. travnja, a završava 25. Sva događanja odvijat će se na prostoru Auto kampa “Đardin” i na filipjanskoj rivi. Manifestacija se održava u sklopu “Županijskih dana”.
– Manifestacija je prvi put održana 2001. godine pod nazivom 1. sajam cvijeća Zadarske županije “Dan cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” te je nastupilo svega šest izlagača. S obzirom da živimo u recesijskom i kriznom vremenu, razmišljali smo da odgodimo održavanje Festivala. Međutim, ove godine uz našu dobru volju i entuzijazam, imamo najveći broj izlagača, a novi nam se i dalje javljaju. Mi ih ne tražimo, već se oni sami javljaju i to nas jako raduje, govori Eškinja Glavan. Pored silnog entuzijazma TZ Sv. Filipa i Jakova u realizaciji ovog projekta veliku podršku uživaju od strane TZ Zadarske županije.
– Ovaj projekt bez financijske potpore ne bi mogli odraditi sa sredstvima s kojima mi raspolažemo, ističe Eskinja Glavan.


 ETNO PREZENTACIJE




Učenička zadruga Đardin priredit će radionice veza, glagoljice i proizvodnje buhača. Ovogodišnja partner regija je Dubrovačko-neretvanska županija. Nakon svečanog otvaranja održat će se etno prezentacija pod nazivom “Dubrovačko ruho” Maje Milat, članice Udruge “Baština” iz Dubrovnika kao i izložba originalnih suvenira, minijaturnih zagorskih i dalmatinskih kuća Mirjane Škreblin Lujo. Riječ je o nastavku tradicije održavanja etno prezentacije iz raznih krajeva Hrvatske. Nakon prošlogodišnje originalne modne revije održane u suradnji s poznatom cvjećarnicom “Kike” iz Dubrovnika koja je oduševila nazočne, ove godine priprema prigodnu prezentaciju dekoriranja stolova koja će biti originalna, a organizatori Festivala vjeruju da će posebno biti interesantna za ugostitelje. Gostovanje Dubrovačko-neretvanske regije završava koncertom Ibrice Jusića u nedjelju.


Svečano otvaranje održat će se 23. travnja u 11 sati uz sudjelovanje KUD-a “Sv. Roko”, ženske klape “Karmel” iz Turnja kao i polaznika Dječjeg vrtića “Cvit”. Uz otvaranje održat će se degustacija vina vinarije Erdutski vinogradi uz spizu koju će pripremiti domaća Udruga žena.
– I ove se godine nastavlja uspješno započeta suradnja sa Srednjom školom za dizajn i primjenjenu umjetnost iz Zadra koja priprema modnu reviju “Tardicija u novom ruhom”. Također, održat će se revija originalnih unikatnih kravata sa zlatovezom i motivima hrvastkog pletera, šahovnice i starohrvatskog pisma-glagoljice Mirjane Ojdanić, kaštelanske modne inovatorice. Ove modne detalje nosit će članovi muške klape “Cantus”, kazala je direktorica TZ-a.
Samostalna umjetnica iz Varaždina priredit će modnu reviju unikatnog nakita s cvjetnim motivima koje će prezentirati missice Marijana Kuužina-Lešina, Ivana Baranović i Maja Cvjetković.
U sklopu Festivala, održat će se književna večer zadarskih pisaca “ZaPis”, Ex tempore slikara u centru i na rivi, kreativne radionice, mađioničarske predstave za djecu, vožnja cvjetnim vlakom po mjestu, nastupi kulturno umjetničkih društva i plesnih skupina kao i zabavnih sastava.
– Očekuje se veći broj polaznika dječjih vrtića Zadarske županije koji će se uključiti u organizaciju 7. Cvjetnog korza pod nazivom “Neka riva u cviću pliva”. Za najmlađe posjetitelje uz vožnju cvjetnim vlakom najavljuje se tradicionalno gostovanje Fifi i cvjetnog društva.S obzirom da je ove godine povodom jubileja Festivala, Turistička zajednica izdala u vlastitojprodukciji pjesmu “Uberi cvitak” polaznici dječjeg vrtića će istu prezentirati prilikom otvaranja kao i u nedjelju nakon cvjetnog korza, govori direktorica. Nakon prošlogodišnje izložbe orhideja, MBM Lučko priprema izložbu palmi i kamelija u velikom šatoru unutar sajamskog prostora. Nina Jans Sremec ove godine održat će prezentaciju cvjetnih trendova u Nizozemske.
Ivo Dunatov, direktor TZ Zadarske županije kazao je da je Festival u proteklih deset godina značajno evoluirao u respektivnu manifestaciju.
– Dobro je imati želju i znanje za organizacijom ovakvog festivala, ali je potrebno imati i sredstva. Županija ovu manifestaciju pomaže sa sredstvima koliko može. Ovom prilikom izrađavam poštovanje da se u ova recesijska vremena održava ovakav festival, odnosno da njegovo održavanje nije upoće došlo u pitanje, naglasio je Dunatov te dodao da je njegov sadržaj vrlo bogat. S početkom “Dana cvijeća” počinje i početka turističek sezone u Zadarskoj županiji.


  
NAGRADA ZA KUPCE


Festival ove godine traje tri dana i ulaz je besplatan. Novost ovogodišnjeg Festivala je da će svi posjetitelji koji obave kupnju preko 100 kuna dobit nagradni kupon te će moći sudjelovati u nagradnoj igri s bogatim nagradnim fondom koje će osigurati izlagači. Izvlačenje pobjednika odvijat će se u nedjelju u poslijepodnevnim satima, dodala je Eškinja Glavan. Osim toga, provest će se ocjenjivanje izlagača te će najbolji dobiti prigodna priznanja uz dodjelu Zlatnog, srebrnog i brončanog cvijeta Festivalakoji će biti dodjeljen uz prigodni program na pozornici u 18 sati na rivi u subotu.


Detaljan program u Društvenom kalendaru na portalu Zadarskog lista