Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jago Kozina zadržan u pritvoru

Autor: Suzana Bandić

19.04.2010. 22:00
Jago Kozina zadržan u pritvoru

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon višesatnog iznošenja iskaza Tereza Kozina puštena je na slobodu, dok je njezinom suprugu Jagi sudac Milan Pečina odredio pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke
Zbog sumnje da  su počinili niz kaznenih djela  “teških” desetak milijuna kuna, u utorak su istražnom  sucu Županijskog suda u Zadru privedeni Jago Kozina  (65), vlasnik poznate zadarske prijevozničke tvrtke  Contus i njegova supruga  Tereza Kozina (60), direktorica te tvrtke. Nakon  višesatnog iznošenja iskaza  Tereza Kozina puštena je na  slobodu, dok je njezinom  suprugu Jagi sudac Milan  Pečina odredio pritvor zbog  mogućnosti utjecaja na svjedoke.
Zadarska policija bračni  par tereti zbog zloporabe  položaja i ovlasti, prijevare u  gospodarskom poslovanju,  krivotvorenja isprava, pomaganja te niza ostalih kaznenih djela koje su počinili  na štetu tvrtke Contus.
Supružnici dogovorili  prijevaru
Zadarska policija Jagu Kozinu sumnjiči da je u svojstvu  odgovorne osobe-vlasnika i  direktora tvrtke Contus u  dogovoru sa suprugom Terezom, inače direktoricom  tvrtke, kao fizička osoba  sačinio Ugovor o kupoprodaji nekretnine, odnosno  građevinskog zemljišta, s  Contusom čiji je on vlasnik.
– Tim je Ugovorom, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist,  dana 19. listopada 2005. godine kupio nekretninu – zemljište po cijeni od 60 eura  po metru četvornom, koju je  mjesec dana kasnije preprodao trgovačkom društvu Zagraleasing iz Zagreba po cijeni od oko 200 eura po  metru četvornom, čime je  oštetio trgovačko društvo za  iznos od preko pet milijuna  kuna – izvijestila je zadarska  policija koja Kozinu sumnjiči  i da je iskoristivši svoj položaj, a s ciljem da sebi  pribavi znatnu imovinsku korist, preuzeo novčana sredstva Contusa iako nije imao  nikakva potraživanja kako bi  tim sredstvima vraćao svoj  osobni dug. Time je, izvijestila je policija, oštetio trgovačko društvo – tvrtku  Contus, za više od milijun i  376 tisuća kuna.
U nizu kaznenih djela Kozini se nadalje na teret stavlja  i da je u vremenu od 2002.  godine pado svibnja 2009.  godine od fizičkih i pravnih  osoba posuđivao novac, što  je jamčio vratiti izdavanjem  potvrda i zapisnika o pozajmici, a što nije učinio ni  do danas, čime je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od preko 2,5 milijuna kuna.
Prijavljeno i dvoje  Zagrepčana
Zadarska policija danas je  podnijela kaznene prijave  zbog krivotvorenja isprava i  krivotvorenja službenih isprava protiv dvoje Zagrepčana; 39-godišnjeg Antuna Montane i 55-godišnjakinje Ane Franjić koje se  sumnjiči da su u svojstvu  zaposlenika dviju tvrtki u  Zagrebu sačinili krivotvorene isprave, odnosno račune i  otpremnicu za nepostojeću  robu, omogućivši tako Kozini realizaciju Ugovora o  operativnom leasingu  “teškom” oko milijun i 188  tisuća kuna.
Kozina ni do danas taj dug  nije vratio leasing društvu  Hypo leasing steiermark  čime je počinio još i kazneno  djelo prijevare u gospodarskom poslovanju.
Inače, tvrtka Contus zbog  lošeg je poslovanja još od  prošle godine u stečaju, a  početkom ovog mjeseca na  Trgovačkom sudu u Zadru  održano je završno izvještajno ročište vjerovnika čija su  prijavljena potraživanja od  Contusa dosegla iznos od  38,1 milijun kuna. Stečajni  upravitelj Milan Ljubičić, kojega je zadarska policija također prijavljivala, od ukupnog je potraživanja priznao  24,1 milijun kuna.
Kako u stečajnoj masi tvrtke nema dovoljno sredstava  za podmirivanje prispjelih  dugovanja i potraživanja pokrenutih u 31 sudskoj parnici, čini se kako će se dugovi  namirivati i od imovine obitelji Kozina.


 BRAČNI PAR VEĆ PRIJAVLJIVAN


Zadarska policija bračni par Kozina prijavljivala je i u lipnju prošle godine  zbog sumnje na kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja. Policija je utvrdila osnovanu sumnju da je Kozina, temeljem ugovora  o zajmu, na rok od dva mjeseca, posudio 730.000 kuna od  poduzetnika Roka Brale (58), no novac nije vratio u dogovorenom roku  čime je Contusu pribavio dobit, a Bralu oštetio za taj iznos. Kako bi ih  privolio da dug vrate Brala im je potom s jednog od autobusa u  vlasništvu tvrtke skinuo registarske oznake, no Tereza Kozina policiji je  prijavila krađu registarskih pločica nakon čega je ishodila nove premda  je znala da je pločice uzeo Brala. Stoga je prijavljena zbog ovjeravanja  neistinitog sadržaja.