Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Najvažnije duhovno bogatstvo

Autor: Branko Božić

19.04.2010. 22:00
Najvažnije duhovno bogatstvo


Ovaj naš današnji svijet sliči na jednu tržnicu na kojoj nam se nude proizvodi kojekakvih duhova. I svi se oni trude na neki način da nas uvjere da je njihova ponuda najbolja. U ovo naše vrijeme, nažalost, cjelokupni se ljudski život svodi na novac, na interes, menadžerstvo i biznis, upozorio je mons. Bolobanić


Posebno svečano bilo je ove nedjelje u mjestu i župi Radovin u općini Ražanac, gdje je uz zvonjavu Gospinih zvona 39 mladih na prigodan način primilo sakrament svete potvrde. Mlade je za ovaj sakrament kršćanske zrelosti pripremao njihov župnik don Srećko Petešić Frka. Koncelebrirano misno slavlje u nazočnosti krizmanika, roditelja i kumova te brojnih vjernika u do posljednjeg mjesta ispunjenoj drevnoj župnoj crkvi Gospe od Zdravlja, uz sudjelovanje mjesnog župnika don Srećka Petešića Frke te mons. i upravitelja zadarskog SICU-a don Pave Kere, kao i vjeroučitelja Ivice Dundovića, predvodio je i propovijedao dijecezanski upravitelj Zadarske nadbiskupije mons. Milivoj Bolobanić.
Na putu vjere
– Dragi krizmanici, roditelji i kumovi, braćo i sestre, srdačno vas pozdravljam na početku ovog svečanog euharistijskog slavlja, ovog duhovskog dana kada Duh sveti na poseban način silazi na ove naše mlade i našu cijelu župnu zajednicu. U vaše i svoje ime srdačno pozdravljam dijecezanskog upravitelja naše nadbiskupije don Milivoja Bolobanića, koji danas predsjeda ovom euharistijskom slavlju i koji će na prigodan način na snazi Duha svetog podijeliti sakrament potvrde ovdje nazočnim našim krizmanicima. Također izražavam dobrodošlicu i našem don Keri, rekao je na početku don Srećko Petešić Frka.
U ime roditelja krizmanika mons. Milivoju Bolobaniću potom je riječi dobrodošlice izrazio poznati radovinski kapetan duge plovidbe Mate Beretin.
– Radujemo se vašem dolasku jer on je za nas putokaz na putu naše vjere u Isusa Krista. Hvala vam što ćete nazočnoj našoj mladeži u ime Gospodnje podijeliti sakrament svete potvrde. Trudit ćemo se da i nadalje pomoću Duha svetoga svojim riječima i dijelima pratimo našu djecu na putu vjere, rekao je Beretin, a na sliku današnjeg svijeta upozorio je mons. Bolobanić.
– Ovaj naš današnji svijet sliči na jednu tržnicu na kojoj nam se nude proizvodi kojekakvih duhova. I svi se oni trude na neki način da nas uvjere da je njihova ponuda najbolja. U ovo naše vrijeme, nažalost, cjelokupni se ljudski život svodi na novac, na interes, menadžerstvo i biznis. I zar vam se ne čini da današnji svijet nalikuje onoj situaciji na početku kojeg nam opisuje Biblija, na stari Babilon. Evo i mi danas imamo sliku Babilona u našoj razjedinjenosti i podijeljenosti među ljudima i narodima. U mnogim sredinama vlada egoizam i sebični interesi. No praštanje, pomirenje i zajedništvo s drugim ljudima je preduvjet da bi Duh sveti mogao ispuniti naša srca, kazao je mons. Bolobanić.
Krizmanici
Krizmanici župe Gospe od Zdravlja u Radovinu: Paula Dušević, Višnja Uzelac, Matia Romić, Danijela Marasović, Sara Bolonja, Ivana Beretin, Kristina Rudela, Tea Bolonja, Sanja Bolonja, Petra Dundović, Ilenka Stipanić Hrabrov, Marija Dundović, Dorotea Dundović, Antonia Dundović, Barbara Bolonja, Matea Žeželj, Roberta Vranić, Antonia Uzelac, Marcela Dundović, Božena Rudela, Marija Dundović, Valentino Beretin, Mate Vranić, Danijel Uzelac, Marko Marasović, Lovre Beretin, Mateo Uzelac, Ante Uzelac, Bože Dokoza, Josip Rogić, Marko Beretin, Martin Žeželj, Tomislav Bolonja, Jurica Dokoza, Stipe Romić, Jure Dundović, Nikola Rudela, Matej Beretin i Paulo Dušević.
Na kraju, neposredno pred neizostavno zajedničko fotografiranje, mons. Milivoju Bolobaniću te domaćem župniku don Srećku Petešiću Frki, krizmanici Bože i Jurica Dokoza te Kristina Rudela i Ivana Beretin uručili su košare s izvornim i tradicionalnim domaćim proizvodima, među kojima su bili kruh ispod peke, maslinovo ulje, sir, pršut, vino i rakija.