Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sezona afirmacije s pobjedničkim okusom

Autor: Andrija Dešpoja

19.04.2010. 22:00
Sezona afirmacije s pobjedničkim okusom

Foto: Filip BRALA



Sa sezonom smo svi u klubu iznimno zadovoljni, jer svi pokazatelji pred početak nisu išli u naš prilog – kaže Mrva


Pobjedom u Dubrovniku košarkaši Borik-Puntamike su na najljepši način zaključili sezonu u kojoj je na kraju ubilježen učinak 17 pobjeda i 11 poraza od čega je čak 15 pobjeda postignuto nad sudionicima Lige za ostanak. Sve to je bilo više nego dovoljno da se dođe do ostvarenja primarnog cilja postavljenog prije početka sezone kojim se htjelo doći do očuvanja prvoligaškog statusa. U tome se uspjelo puno ranije od predviđenog, pa su Puntamičani u posljednjih pet kola Lige za ostanak uspjeli ostvariti i prvo mjesto na ljestvici što je pojačalo okus uspjeha same sezone u koju se ušlo s dosta izmijenjenim sastavom i punom neizvjesnosti. Jedan od onih koji su sezonu odradili na vrhunskoj razini bio je sigurno kapetan Mate Mrva koji je na gostovanju u Dubrovniku imao svoju večer, ubacivši 32 poena koji su najviše doprinijeli novoj pobjedi zelenih.
– Iako je utakmica s Dubrovnikom bila rezultatski nebitna, želja nam je bila oprostiti se od sezone s pobjedom i drago mi je da smo u tome uspjeli. Pripremali smo se kao za svaku dosada, maksimalno ozbiljno i s takvim pristupom teško nas je pobijediti. Iako nije bilo Ivanova i iako je trener u ovoj utakmici dao puno više živih minuta igračima koji su najmanje igrali kroz sezonu uspjeli smo čvrstinom pristupa po četvrti put ove sezone nadjačati Dubrovčane i time pokazali da smo potpuno zasluženo deveta momčad u Hrvatskoj.
Neizvjestan početak
Da vam je netko ponudio početkom kolovoza kad ste krenuli s pripremama ovakav rasplet, biste li ga prihvatili?
– Objeručke. Tada je sve bilo puno neizvjesnosti. Otišla nam je polovica momčadi, stožerni igrači poput Dundova, Žorža, Čiklića te je pridošla nekolicina mladih i neiskusnih igrača za koje je bilo teško išta predvidjeti. Iako smo krenuli dobro s pripremama, pobijeđivali smo u pripremnim utakmicama i sve je djelovalo odlično do peha s ozljedama koje su zadesile Ivanova i mene. To je donijelo puno briga stručnom stožeru za početak sezone u kojem su nas očekivale četiri teške utakmice, dvije domaće sa Šibenikom i Splitom te dva teška gostovanja u Trogiru i Zaboku.
Premijera u kojem nije bilo vas te s još nezaliječenim Ivanovom bila je ipak uspješna. Taj prvi dio sezone odrađen je na vrlo zadovoljavajući način u kojem ste u 8 utakmica ostvarili pet pobjeda.
– Taj početak sezone bio je pun nepoznanica i još uz to trener Plantak nije mogao računati na mene i Ivanova u prvim utakmicama te smo strepili da ne otvorimo sezonu s domaćim porazom. Srećom odmah u toj prvoj utakmici protiv Šibenika odlično je svoju priliku iskoristio Čakarun te smo došli do vrijedne otvarajuće pobjede koja nam je uvelike pomogla da držimo domaći teren u narednim utakmicama. Do pred Božić imali smo odličnu situaciju, s 5-3 skorom smo bili u vrhu ljestvice.
Crna rupa
Onda je uslijedilo najgore razdoblje sezone točnije, u dva naredna mjeseca ne računajući Kup Krešimira Ćosića upisali ste pet poraza u prvenstvu.
Nakon poraza u Slavonskom brodu gdje smo bili najbliže gostujućem slavlju u tom dijelu očekivalo nas je gostovanje u Šibeniku koji se baš u tom razdoblju našao u nezgodnoj situaciji. Osula im se momčad i išli smo na Baldekin prepotentno da će oni pasti sami od sebe. Dogodilo se upravo suprotno i to se najviše osjetilo u sljedećem kolu protiv Trogira u Jazinama gdje smo izgubili prvu na svom parketu. Tada smo upali u krizu rezultata, nadovezala su se još dva poraza od čega i pomalo nesretan domaći poraz od Zaboka te smo se od idealnog početka našli u problemima. Trebalo je nekako momačd izvući iz apatije koja se uvukla u naše redove, a visio nam je mač o(p)stanka nad glavama.
Srećom, utakmica u Kaštel Starome je značila prekretnicu sezone koja umalo da nije otišla u krivom smjeru.
– Ta utakmica protiv Kaštel galerije bila je prekretnica. Nakon toga nanizali smo još četiri pobjede od čega tri gostujuće te smo dobili punu vreću samopouzdanja na krilima kojeg smo opustili ruke, podigli intenzitet agresivnosti te smo ušli u pravu formu. Na kraju smo uspjeli pobjedama nad direktnim konkurentima ući u Ligu za ostanak sa vrlo izglednim šansama da ćemo i sljedeće sezone nastupati u A-1 ligi.
Borikovo proljeće
Uspjeli ste u tom razdoblju koji je započeo pobjedom u Kaštelima praktički spasiti sezonu, ali ste se oslobodili tog sindroma gostovanja koji vas je pratio proteklih sezona. Do kraja sezone upisali ste čak pet gostujućih uspjeha.
– Pobjeda nad Kaštelanima dala nam je gomilu samopouzdanja i kako smo išli iz utakmice u utakmicu ono je samo raslo. Sve je krenulo od pristupa na kojem je inzistirao trener. Podigli smo agresivnost, počeli igrati kolektivnu obranu i to je sve oslobodilo ruke u napadu. Tako smo uspjeli nanizati pobjede na teškim gostovanjima u Dubravi, Dubrovniku i Šibeniku koje su postignute na način da smo dominirali cijelom utakmicom što je bila samo potvrda naše odlične atmosfere i kohezije u momčadi.
Na kraju kad se podvuče crta, sezona je bila uspješna. Afirmirali su se novi igrači, vi stariji ste učinili iskorak naprijed, ostanak je osiguran. Ipak jednu pobjedu ste bili prekratki da se plasirate u Ligu za prvaka.
– Sa sezonom smo svi u klubu iznimno zadovoljni, jer svi pokazatelji pred početak nisu išli u naš prilog. Na kraju smo dobili mnogo, a taj mali žal sigurno postoji za Ligom za prvaka. No, svjesni smo da smo isto tako mogli i gore proći i grcati u borbi za prvoligaški status. Sad pričati da smo pobijedili Trogir ili Zabok, pa bi išli u Ligu za prvaka, je bez osnova. Tko kaže da bi onda sigurno pobijedili u onih pet u nizu koje smo uspjeli pobijediti nakon tih poraza.
Koliko ste pametniji i iskusniji za narednu sezonu u kojoj sigurno želite ako ostanete na okupu učiniti korak više?
– Za takve prognoze je ipak još prerano. Treba vidjeti kako će se sve razvijati. Ima do početka priprema još tri i pol mjeseca, a nakon toga će se vidjeti s kakvim kadrom trener raspolaže. Uz to, treba se poklopiti mnogo čimbenika da bi se došlo do idealne forme i razine igre koju smo prikazali u posljednjem dijelu sezone. Ipak je za tako nešto još prerano davati neka predviđanja iako bi svi mi sigurno željeli da sljedeće sezone napravimo taj iskorak ka Ligi za prvaka.


 NAJBOLJA SEZONA




Za kapetana minula sezona ostat će u lijepom sjećanju. Iza njega je sigurno sezona dosadašnje karijere s 15 poena i 4.1 skokom po utakmici što ga je učinilo uz Petanija igračem koji je najviše napredovao u sastavu zelenih. Kao najefikasniji Puntamičanin bio je u velikom broju utakmica nerješiva zagonetka za protivničke obrane. Skromni kapetan će istaknuti da uvijek može bolje što je dovoljan motiv da u narednim sezonama tako i bude.
– Sezona je za mene bila doista dobra. Iako sam ušao u nju nakon mjesec dana propuštenih priprema zbog ozljede uspio sam vrlo brzo ući u pravi ritam te sam kako je sezona odmicala imao sve veću sigurnost u svoju igru. No, nikad ne valja biti prezadovoljan nego nastojati popraviti nedostatke u svojoj igri te postati još boljim. Pri tom mislim na neke tehničke detalje koji moraju biti na višoj razini i tom pravcu će teći moji treninzi tijekom ove stanke do početka priprema u kolovozu.


 KAŠTELANI ISPALI, ŠIBENIK U KVALIFIKACIJE


Završetkom Lige za ostanak doznalo se tko napušta elitno društvo i tko će u kvalifikacije za popunu A-1 lige. U A-2 ligu su se vratili Kaštelani nakon samo jedne sezone nastupanja u prvoligaškom društvu, a u kvalifikacije će s pet pobjednika A-2 liga Šibeničani (Alkar, Kvarner 2010, Međimurje, Belišće, Mladost) gdje će se tražiti dva prva mjesta za plasman u A-1 ligu.